Now Reading:
Projekt YesSpecialist: Varaždinska županija svoj kurikulum za jačanje poduzetničkog duha mladih predstavila u Bruxellesu
Full Article 3 minutes read

Projekt YesSpecialist: Varaždinska županija svoj kurikulum za jačanje poduzetničkog duha mladih predstavila u Bruxellesu

Varaždinska županija je na završnoj konferenciji projekta YesSpecialist (Youth Entrepreneurial Spirit Specialists) u Bruxellesu predstavila svoj otvoreni slobodni kurikulum za jačanje poduzetničkih vještina mladih.

Riječ je o projektu financiranom iz programa Erasmus+, KA2, na kojem su, uz Varaždinsku županiju, partneri regija Toskana (Italija), Autonomna pokrajina Trento (Italija), Općina Ringkøbing Skjern (Danska), regija Asturija (Španjolska) te EARLALL (Europsko udruženje regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje).

Na završnoj konferenciji, koja je održana 2. i 3. ožujka u predstavništvu regije Tirol u Bruxellesu, prikazana su rješenja koja u ruralnim dijelovima potiču poduzetničke potencijale budućih mladih poduzetnika i lokalnih aktera kako bi svoju zajednicu učinili privlačnijim mjestom za život i rad.

S obzirom da su mladi i njihovi učitelji detektirani kao ključni čimbenici za promicanje inovativnih poduzetničkih modela, Varaždinska je županija predstavila kurikulum za jačanje poduzetničkih vještina mladih kojeg su dosad testirale tri strukovne srednje škole na 76 učenika koristeći neformalne metode poduzetničkog obrazovanja.

-Naš poduzetnički kurikulum prati Europski okvir poduzetničkih kompetencija, a sada je javno dostupan i pozivam sve zainteresirane nastavnike/voditelje edukacija s područja poduzetništva da ga prouče jer uočeni izazovi neće nestati s jednom obrazovanom generacijom. Sastoji se od neformalnih metoda učenja koje se mogu provoditi s različitim skupinama. Sadržaj se može prilagoditi potrebama grupa, a aktivnosti mogu provoditi i koji nisu sudjelovali na projektu. S obzirom da kao Županija pripremamo projekt „Tehnomreže”, s ciljem poticanja poduzetničkih aktivnosti među studentima i učenicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a putem kojeg bismo osigurali infrastrukturu i preduvjete za pokretanje poduzetničkih aktivnosti i samozapošljavanje, ovaj će nam materijal itekako koristiti – pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

U okviru projekta radilo se na jačanju obrazovnih sustava uključenih europskih regija kao potpora poduzetničkom obrazovanju mladih osoba, jačanju obrazovnih kapaciteta za poduzetništvo i jačanju obrazovnog sustava u cijelosti, pa su tijekom konferencije predstavljeni neki od rezultata projekta; interaktivna karta i repozitorij s najboljim primjerima iz prakse u poduzetništvu mladih u ruralnim područjima, Yesspecialist materijali za poduzetničko obrazovanje u digitalnom formatu, te vodič za stručnjake za uspostavu lokalnih/regionalnih ekosustava s dionicima za potporu poduzetništvu mladih u ruralnim područjima udruživanjem snaga lokalnih dionika: regionalnih/lokalnih vlasti, obrazovnih centara, poduzeća, organizacija mladih i civilnog društva.

Također se kroz korištenje metoda neformalnog učenja u formalnom obrazovanju, uključivanje poduzetničkog obrazovanja u strukovno obrazovanje i osposobljavanje unutar predmeta, koji se tradicionalno njime nisu bavili kao ključnom temom, te njihovim povezivanjem s lokalnom stvarnošću, jačao se poduzetnički duh, ali i osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici.

Na završnoj je konferenciji uvodni motivacijski govor na temu „Poduzetništvo mladih u ruralnim područjima: izazov?” održao David Pejić, mladi inovativni ekološki poljoprivrednik koji vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj, a koji je 2022. godine proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU.  Kasnije su, u okviru okruglog stola, svoje preporuke za stvaranje i održavanje poduzetništva mladih dali i predstavnici Europskog vijeće mladih poljoprivrednika, organizacije HUB.-a Bruxelles, mladi iz  autonomne pokrajine Trento te predstavnica Sveučilište u Sienni.

Projekt YesSpecialist započeo je s provedbom u siječnju 2021. godine i završava 31. ožujka 2023. godine.

sjever.hr
10.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.