Now Reading:
75. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA Kulturu i povijest Međimurja i Hrvatske na Siciliji predstavljaju članovi Udruge Seljačka sloga Prelog i Zrinske garde Čakovec
Full Article 2 minutes read

75. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA Kulturu i povijest Međimurja i Hrvatske na Siciliji predstavljaju članovi Udruge Seljačka sloga Prelog i Zrinske garde Čakovec

Članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Zrinske garde Čakovec nastavljaju sa svojim nastupima na 75. po redu Međunarodnoj smotri folklora „Mandorlo in Fiore“ u Agrigentu, na Siciliji, predstavljajući kulturu i povijest Preloga, Međimurja i Hrvatske. Agrigento ili Agrigent je grad u jugozapadnoj Siciliji, oko 4 km udaljen od obale i glavni grad istoimene pokrajine i biskupsko sjedište.

Agrigento sjedi na brežuljkastom krajoliku vrlo blizu južne obale Sicilije, a zbog vrhunskih hramskih ruševina, to je jedan od najugodnijih gradova na Siciliji. Brojne antičke građevine stoje u živopisan kontrast modernim visokim blokovima koji prevladavaju, pogotovo u južnom dijelu starog grada. Osim ovih svjedočanstva antike, tu su i građevine iz oba srednjovjekovna i barokna razdoblja koja su vrijedna posjeta. Plaže su na maloj udaljenosti od hotela Lido San Leone i Porto Empédocle.

Glavne turističke atrakcije Agrigenta iz kršćanskog doba nalaze se u sadašnjoj gradskoj jezgri, između željezničke stanice i katedrale. Oni koji datiraju iz davnih vremena su jugoistočno i južno od grada koji se proteže do doline Hramova i šire. Dolina hramova, naveden kao UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, potječe još od 500. pne i sastoji se od niza hramova, groblja i grobnica. Tri hrama u istočnoj skupini stajati zajedno za redom i osvijetljeni u večernjim satima.

Najbolje sačuvani od tih, Hram Concordia, rangira se s Hefaaskom u Ateni i klasičnim hramom Hera u Paestumu kao najsavršenijim hramovima u grčkom svijetu, to je najbolje sačuvan danski hram na Siciliji i prenosi mjeru ovih drevnih svetih građevina.

Upravo će se u ovoj Dolini hramova održati i završna svečanost ovogodišnje 75. po redu Međunarodne smotre folklora, ili u originalu Mandorlo in Fiore.

Foto: Studio Vipro

sjever.hr/prelog.hr
11.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.