Now Reading:
75. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA Kulturu i povijest Međimurja i Hrvatske na Siciliji predstavljaju članovi Udruge Seljačka sloga Prelog i Zrinske garde Čakovec
Full Article 2 minutes read

75. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA Kulturu i povijest Međimurja i Hrvatske na Siciliji predstavljaju članovi Udruge Seljačka sloga Prelog i Zrinske garde Čakovec

Članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Zrinske garde Čakovec nastavljaju sa svojim nastupima na 75. po redu Međunarodnoj smotri folklora „Mandorlo in Fiore“ u Agrigentu, na Siciliji, predstavljajući kulturu i povijest Preloga, Međimurja i Hrvatske. Agrigento ili Agrigent je grad u jugozapadnoj Siciliji, oko 4 km udaljen od obale i glavni grad istoimene pokrajine i biskupsko sjedište.

Agrigento sjedi na brežuljkastom krajoliku vrlo blizu južne obale Sicilije, a zbog vrhunskih hramskih ruševina, to je jedan od najugodnijih gradova na Siciliji. Brojne antičke građevine stoje u živopisan kontrast modernim visokim blokovima koji prevladavaju, pogotovo u južnom dijelu starog grada. Osim ovih svjedočanstva antike, tu su i građevine iz oba srednjovjekovna i barokna razdoblja koja su vrijedna posjeta. Plaže su na maloj udaljenosti od hotela Lido San Leone i Porto Empédocle.

Glavne turističke atrakcije Agrigenta iz kršćanskog doba nalaze se u sadašnjoj gradskoj jezgri, između željezničke stanice i katedrale. Oni koji datiraju iz davnih vremena su jugoistočno i južno od grada koji se proteže do doline Hramova i šire. Dolina hramova, naveden kao UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, potječe još od 500. pne i sastoji se od niza hramova, groblja i grobnica. Tri hrama u istočnoj skupini stajati zajedno za redom i osvijetljeni u večernjim satima.

Najbolje sačuvani od tih, Hram Concordia, rangira se s Hefaaskom u Ateni i klasičnim hramom Hera u Paestumu kao najsavršenijim hramovima u grčkom svijetu, to je najbolje sačuvan danski hram na Siciliji i prenosi mjeru ovih drevnih svetih građevina.

Upravo će se u ovoj Dolini hramova održati i završna svečanost ovogodišnje 75. po redu Međunarodne smotre folklora, ili u originalu Mandorlo in Fiore.

Foto: Studio Vipro

sjever.hr/prelog.hr
11.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.