Now Reading:
Veleposlanik Narodne Republike Kine u Međimurju: “Pred nama je zlatna godina međusobne suradnje”
Full Article 4 minutes read

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Međimurju: “Pred nama je zlatna godina međusobne suradnje”

U službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji danas boravi veleposlanik Narodne Republike Kine, nj. e. Qi Qianjin sa suradnicima. Tom prilikom održan je i radni sastanak s predstavnicima Županije i Grada, nakon kojeg je kineska delegacija obišla znamenitosti grada.

Nakon održanog radnog sastanka kineski je veleposlanik Qi Qianjin naglasio kako su njihovi zajednički ciljevi poboljšati odnose između Kine i Hrvatske te da kineska vanjska politika svaku državu gleda kao državu partnera i državu prijatelja.

– U proteklih 30-ak godina otkada smo uspostavili diplomatske odnose s vašom zemljom, vidimo uspješnu suradnju i vjerujemo da postoji potencijal za napredak. Osobito bismo voljeli poboljšati naše odnose na području gospodarstva, trgovine i zelene energije. Želio bih ovdje istaknuti gospodina Maravića koji već dugi niz godina djeluje na kineskom tržištu kao uspješan poduzetnik, ali i na neki način kao kineski ambasador u Hrvatskoj – rekao je veleposlanik te podsjetio kako Grad Čakovec ima potpisan sporazum o prijateljstvu s kineskim gradom Yanchengom.

– Smatram da će ova godina, budući da je naša zemlja odlučila maknuti sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa, biti zlatna godina za našu međunarodnu i međusobnu suradnju. Ovom prilikom pozvao sam gradonačelnicu, predstavnike Grada i Međimurske županije da posjete našu lijepu zemlju – kazao je kineski veleposlanik

Sastanku je prisustvovao i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, koji je tom prilikom istaknuo kako je Međimurska županija oduvijek itekako otvorena za svaku inicijativu.

– Uvijek trebamo voditi i vodimo računa o obostranom zadovoljstvu i koristi. Ovaj razgovor je bio usuđujem se reći, vrlo kvalitetan. Mi smo naravno predstavili osobnu kartu Međimurja, naše prednosti i naše želje i planove, a isto tako naši prijatelji iz Kine na čelu s veleposlanikom su predstavili i Kinu i planove više nego izvrsno i bez obzira što smo mi mali, ali vitalni, oni su veliki i ima ih puno. No, međutim to se nije primijetilo. Dapače, vrlo je važno graditi na ravnopravnoj osnovi mostove suradnje i to izuzetno veseli – rekao je Grivec dodavši kako je uvjeren da će nakon ovog koraka uslijediti na različitim područjima suradnja u obostranom interesu.

I gradonačelnica Čakovaca Ljerka Cividni naglasila je kako su vrata Međimurske županije i Grada Čakovca otvorena za sve dobre suradnje i prilike koje im se pružaju, kako za napredak samog grada, tako i za otvorenost grada prema svim drugim narodnostima.

– Danas smo iskoristili priliku i ukazali našim gostima na našu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te sve ono čime Grad Čakovec i Međimurska županija raspolažu. Pozvali smo sve njih i poručili im da su im vrata turizma Međimurske županije i Grada Čakovca otvorena. Uz sam turizam i povijesnu te kulturnu baštinu grada, napomenuli smo marljivost i poduzetništvo svih naših žitelja, kao i želju da se naše gospodarstvo i poduzetništvo dalje razvija – rekla je čakovečka gradonačelnica Cividini napomenuvši kako je upravo Kina primjer dobre prakse što se tiče obnovljivih izvora energije.

– Tu nam je otvorenost Kine za neke nove izvore energije koji nam u ovom trenutku sve više trebaju , a prvenstveno se tu radi o solarnim panelima. Također, ono u čemu nam Kina može biti primjer su njihove zelene oaze usred velikih centara grada. Grad Čakovec je prije godinu dana potpisao sporazum prijateljstva s kineskim gradom Yanchengom, koji je daleko veći od našeg grada pa i Međimurske županija, ali njihova suradnja i pružena ruka prijateljstva je uvijek dobro prihvaćena. Smatram da se moramo otvarati i prema drugim narodima i kulturama te da bogatstvo i broj prijatelja nosi i bogatstvo samog grada Čakovca – zaključila je Cividini.

jmiklauzic/www.sjever.hr
10.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.