Now Reading:
Veleposlanik Narodne Republike Kine u Međimurju: “Pred nama je zlatna godina međusobne suradnje”
Full Article 4 minutes read

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Međimurju: “Pred nama je zlatna godina međusobne suradnje”

U službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji danas boravi veleposlanik Narodne Republike Kine, nj. e. Qi Qianjin sa suradnicima. Tom prilikom održan je i radni sastanak s predstavnicima Županije i Grada, nakon kojeg je kineska delegacija obišla znamenitosti grada.

Nakon održanog radnog sastanka kineski je veleposlanik Qi Qianjin naglasio kako su njihovi zajednički ciljevi poboljšati odnose između Kine i Hrvatske te da kineska vanjska politika svaku državu gleda kao državu partnera i državu prijatelja.

– U proteklih 30-ak godina otkada smo uspostavili diplomatske odnose s vašom zemljom, vidimo uspješnu suradnju i vjerujemo da postoji potencijal za napredak. Osobito bismo voljeli poboljšati naše odnose na području gospodarstva, trgovine i zelene energije. Želio bih ovdje istaknuti gospodina Maravića koji već dugi niz godina djeluje na kineskom tržištu kao uspješan poduzetnik, ali i na neki način kao kineski ambasador u Hrvatskoj – rekao je veleposlanik te podsjetio kako Grad Čakovec ima potpisan sporazum o prijateljstvu s kineskim gradom Yanchengom.

– Smatram da će ova godina, budući da je naša zemlja odlučila maknuti sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa, biti zlatna godina za našu međunarodnu i međusobnu suradnju. Ovom prilikom pozvao sam gradonačelnicu, predstavnike Grada i Međimurske županije da posjete našu lijepu zemlju – kazao je kineski veleposlanik

Sastanku je prisustvovao i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, koji je tom prilikom istaknuo kako je Međimurska županija oduvijek itekako otvorena za svaku inicijativu.

– Uvijek trebamo voditi i vodimo računa o obostranom zadovoljstvu i koristi. Ovaj razgovor je bio usuđujem se reći, vrlo kvalitetan. Mi smo naravno predstavili osobnu kartu Međimurja, naše prednosti i naše želje i planove, a isto tako naši prijatelji iz Kine na čelu s veleposlanikom su predstavili i Kinu i planove više nego izvrsno i bez obzira što smo mi mali, ali vitalni, oni su veliki i ima ih puno. No, međutim to se nije primijetilo. Dapače, vrlo je važno graditi na ravnopravnoj osnovi mostove suradnje i to izuzetno veseli – rekao je Grivec dodavši kako je uvjeren da će nakon ovog koraka uslijediti na različitim područjima suradnja u obostranom interesu.

I gradonačelnica Čakovaca Ljerka Cividni naglasila je kako su vrata Međimurske županije i Grada Čakovca otvorena za sve dobre suradnje i prilike koje im se pružaju, kako za napredak samog grada, tako i za otvorenost grada prema svim drugim narodnostima.

– Danas smo iskoristili priliku i ukazali našim gostima na našu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te sve ono čime Grad Čakovec i Međimurska županija raspolažu. Pozvali smo sve njih i poručili im da su im vrata turizma Međimurske županije i Grada Čakovca otvorena. Uz sam turizam i povijesnu te kulturnu baštinu grada, napomenuli smo marljivost i poduzetništvo svih naših žitelja, kao i želju da se naše gospodarstvo i poduzetništvo dalje razvija – rekla je čakovečka gradonačelnica Cividini napomenuvši kako je upravo Kina primjer dobre prakse što se tiče obnovljivih izvora energije.

– Tu nam je otvorenost Kine za neke nove izvore energije koji nam u ovom trenutku sve više trebaju , a prvenstveno se tu radi o solarnim panelima. Također, ono u čemu nam Kina može biti primjer su njihove zelene oaze usred velikih centara grada. Grad Čakovec je prije godinu dana potpisao sporazum prijateljstva s kineskim gradom Yanchengom, koji je daleko veći od našeg grada pa i Međimurske županija, ali njihova suradnja i pružena ruka prijateljstva je uvijek dobro prihvaćena. Smatram da se moramo otvarati i prema drugim narodima i kulturama te da bogatstvo i broj prijatelja nosi i bogatstvo samog grada Čakovca – zaključila je Cividini.

jmiklauzic/www.sjever.hr
10.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.