Now Reading:
Počela i treća faza projekta Zaželi za Petrijanec: 11 će žena šest mjeseci brinuti o 74-ero korisnika
Full Article 4 minutes read

Počela i treća faza projekta Zaželi za Petrijanec: 11 će žena šest mjeseci brinuti o 74-ero korisnika

Općina Petrijanec jedina je u Varaždinskoj županiji koja je samostalni nositelj projekta „Zaželi” koji provodi uz partnere – Zavod za socijalni rad, Područni ured Varaždin i HZZ – Područni ured Varaždin i Udrugu umirovljenika, dok opstale općine projekt provode u partnerstvu s drugim općinama ili preko županijskog, odnosno gradskog Crvenog križa.

U petak je u Petrijancu održana uvodna konferencija projekta „Zaželi za Petrijanec – faza III“ kojim je zaposleno 11 žena koje brinu za 74 korisnika, a projekt je vrijedan 538.000 kuna.

-Općina Petrijanec je provodila i prve dvije faze projekta samostalno gdje je bilo zaposleno desetak žena. Mi smo već provodili dvije faze projekta; u prvoj fazi 2018. godine je Općina Petrijanec bila nositelj tog projekta vrijednosti 2,2 milijuna kuna, a nakon toga smo prijavili Udrugu umirovljenika kao nositelja, gdje je vrijednost projekta bila 938 tisuća kuna – rekao je petrijanečki načelnik Željko Posavec.

Izrazio je nezadovoljstvo što se žene zapošljavaju na samo šest mjeseci.

-Apeliram ovim putem na Ministarstvo da ubuduće planira ovakve projekte na duži vremenski period jer radi se o tome da prije svega želimo pružiti mogućnost nekakvog malo stalnijeg zaposlenja našim ženama, ali i usluge korisnicima koji se taman priviknu na uslugu dolaženja naših gerontodomaćica i nakon toga im moramo reći da su projektne aktivnosti gotove – istaknuo je Posavec.

Ženama uključenim u projekt zahvalio je na marljivosti, a korisnicima što su objeručke prihvatili takav projekt i ovu uslugu. Riječ je pretežito o samačkim domaćinstvima na području Općine Petrijanec te o osobama s invaliditetom koje gerontodomaćice svakodnevno obilaze, razgovaraju s njima, nabavljaju im kućne potrepštine, lijekove i sve ostalo što im je potrebno.

-Ovaj projekt ima dvostruku socijalnu komponentu. Prije svega, to je zapošljavanje teško zapošljivih žena na tržištu rada, što je danas vrlo bitno. Znači, pružiti priliku teže zapošljivim ženama, odnosno onima starijim od 50 godina, ženama žrtvama obiteljskog nasilja, kao i onima iz obitelji ovisnika, kako bi se osjećale važno i ispunjeno. Osim toga, riječ je naravno i o našim korisnicima kojima pomoć itekako mnogo znači. U projektu ih 74-ero što nije malo – kazao je Posavec.

Dodao je da je plaća gerontodomaćica je 520 eura neto, a dobivaju i mjesečni dodatak za prijevoz u iznosu od 200 kuna, kao i u prve dvije faze projekta.

Branka Šaško, predstojnica varaždinskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je da je HZZ u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad obavezan partner u okviru projekta “Zaželi” kroz sve tri faze.

-Izvrsno surađujemo s Općinom Petrijanec i to ne samo u ovom projektu već i u drugima, poput javnih radova koje provodimo svake godine. Uloga HZZ-a odnosi se na informiranje žena o samom projektu, raspisivanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju te također osiguranju vidljivosti revizorskog traga, budući se radi o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Radi se o hvalevrijednom projektu koji ima veliki značaj, kako za žene koje se vraćaju na tržište rada te za sve one koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih žena – rekla je Šaško.

Dodala je da je u Varaždinskoj županiji deset projekata koji su prihvaćeni u trećoj fazi, kroz koju će se zaposliti 145 žena, što će utjecati na smanjenje ukupne nezaposlenosti žena. Pošle je godine, naime, u Područnom uredu Varaždin bilo prijavljeno 47 posto muškaraca i 53 posto žena.

Marija Košić iz Nove Vesi zaposlena je u Općini Petrijanec na ovom projektu i na tome je, kaže, jako zahvalna načelniku Posavcu jer joj je posao uistinu potreban.

-Imam osam korisnika, najmlađi ima 74, a najstariji 94 godine. Kada im dođem u kuću stvarno imaju lijepe riječi. Napravim im što je potrebno, odlazim u trgovinu, apoteku i doma što je potrebno, a najviše im znači moja topla riječ – rekla je Košić koja je već radila na dva ovakva projekta.

Zadovoljna sam i vrlo sretna što radim sa starijim osobama kojima je moja pomoć potrebna – kazala je ova simpatična gerontodomaćica.

a.kučić/sjever.hr
10.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.