Now Reading:
SAD JOŠ I TO! Vlasnici vozila će pošiziti: drastično poskupljuje registracija?
Full Article 2 minutes read

SAD JOŠ I TO! Vlasnici vozila će pošiziti: drastično poskupljuje registracija?

Usvoji li se Nacrt prijedloga Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a koji je u javnu raspravu uputilo Ministarstvo prometa, registracija vozila uskoro će poskupjeti.

I nije riječ o beznačajnom poskupljenju! Naime, poskupljenje bi moglo iznositi 12,8 posto, piše Jutarnji list i to prema prijedlogu za usklađivanje naknade s godišnjim iznosom inflacije.

U samom pojašnjenju tek se šturo ističe kako je ministar prometa u rujnu 2015. godine donio Pravilnik o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta te da je “posve razvidno da su se poslovne okolnosti značajno promijenile, posebice uslijed novonastalog tržišnog okruženja te inflatornih pritisaka”.

Ministarstvo tako predlaže da se godišnja naknada ima uskladiti s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju svake godine. Državni zavod u siječnju ove godine objavio je da su cijene u siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. porasle za 12,7 posto pa bi za toliko trebala porasti i spomenuta naknada, a time i ukupan iznos registracije vozila, piše Jutarnji.

Prijedlog usklađivanja naknada za uporabu javnih cesta s inflacijom država je uputila u proceduru mjesec i pol dana nakon što je to isto praktički zabranila teleoperaterima.

sjever.hr/jutarnji.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.