Now Reading:
Policija upozorava ne sve češće prijevare na internetu, opasnost vreba na svakom koraku – zaštitite se!
Full Article 2 minutes read

Policija upozorava ne sve češće prijevare na internetu, opasnost vreba na svakom koraku – zaštitite se!

Policijska uprava koprivničko-križevačka u prva dva mjeseca ove godine bilježi više kaznenih djela različitih modaliteta prijevara ( trgovanje kriptovalutama, romantične prijevare, kupovina online i sl.) u kojima su građani oštećeni za velike novčane iznose. ( U 2022. godini zabilježeno je 35 takvih kaznenih djela).

Na pojavu ove vrste kaznenih djela svakako utječe i činjenica da se građani sve više služe internetom prilikom obavljanja svakodnevnih poslova.

Nadalje, putem interneta nude se i različite mogućnosti investicijskih ulaganja. Svakako smo sve više i češće na internetu, obavljamo svakodnevne poslove, plaćamo račune, kupujemo različitu robu i time se povećava rizik da ćete u skoroj budućnosti ili već jeste, doći u dodir i s prevarantima koji na ovaj ili sličan način pokušavaju steći nezakonitu materijalnu korist.

Kako bi se mogli zaštititi, potrebno je informirati se, radi čega vam donosimo najčešće oblike prijevara na internetu:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Najučinkovitija zaštita od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu.

Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Foto: arhiva

sjever.hr/koprivnicko-krizevacka-policija.gov.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.