Now Reading:
Na Dan žena održan okrugli stol Žene u znanosti! „Bila to znanost ili nešto sasvim deseto, primarno neka vam bude vaše osobno zadovoljstvo”
Full Article 3 minutes read

Na Dan žena održan okrugli stol Žene u znanosti! „Bila to znanost ili nešto sasvim deseto, primarno neka vam bude vaše osobno zadovoljstvo”

Okrugli stol Žene u znanosti organizirali su povodom Međunarodnog dana žena Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, Gradska knjižnica Krapina, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ, Poduzetnički klub žena KZŽ i ZIP portal, a održan je u Krapini.

Inicijatorica događanja, predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak utvrdila je kako je vrijeme da se počne pričati i o problemima s kojima se susreću žene u znanosti.

-Nadam se da će tu, između ovih naših studentica koje su ovdje, biti puno znanstvenica, naravno ne isključujem studente i drago nam je što su nam se i oni hrabro pridružili ovom događaju za koji vjerujem da će postati tradicionalan – rekla je Leljak.

Okruglom stolu prisustvovala je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Sever Mališ, prva dekanica u 102 godine postojanja fakulteta.

-Žene budite poticaj jedne drugima, okružite se dobrim ljudima, dobrim ženama i neka vam to bude onda poticaj za dalje da ostvarite sve svoje ciljeve, ambicije i potencijale – poruka je dekanice.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, uz čestitku povodom Dana žena zahvalila je svima što su se okupili i istaknula važnost oko ovih tema.

-Zaista mi je drago što možemo progovoriti o ženama u različitim sferama života, posebno interesantna je sigurno i ova današnja tema žene u znanosti jer u svakoj sferi života situacija je slična, a opet različita – kazala je Petek dodavši da je važno još više razgovarati o ovakvim temama i prenositi u javnost.

Mladen Gregurović, predsjednik gradskog Vijeća Grada Krapine, uz čestitke svima povodom Dana žena kazao je da je ovo na neki način uobičajena situacija u kojoj se on svakodnevno nalazi.

-Sjetio sam se jedne zgode kad sam bio na jednom općinskom sudu u Zagrebu, sutkinja me pitala kako je u Krapini, koji su suci, a ja sam odgovorio – čujete kod nas su same žene sutkinje. Ona meni veli „to vam je tak u životu, mi smo na ovim malim sudovima, a frajeri su na višim – kazao je Gregurović.

Ana Jurinjak Tušek, profesorica na Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako postoje stereotipi u okolini vezano za znanstvenice i znanstvene karijere.

Nađite si nešto što vas veseli, u tome uživajte, pa bila to znanost ili nešto sasvim deseto primarno vam neka bude vaše osobno zadovoljstvo jer kad ste zadovoljni sami sa sobom onda i privatno i poslovno funkcionira – poručila je Jurinjak Tušek kao recept uspjeha.

Nela Pivac, vanjska suradnica Instituta Ruđer Bošković te Ivona Miholić, predavačica u Srednjoj školi Zabok također su sudjelovale na okruglom stolu, a poslale su poruku podrške svim ženama znanstvenicama te poručile kako žena uvijek mora biti svoja, bez ograničavanja i prilagođavanja tuđim mišljenjima.

Okrugli stol okupio je brojne sudionike, goste, uzvanike, znanstvenice i znanstvenike, a u raspravi su sudjelovali još i Nenad Sikirica – dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, Maja Vukina Bogović – akademska slikarica i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina, Snježana Romić – predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ i ravnateljica OŠ Tuhelj i brojni drugi. Zajedno su poslali poruke podrške ženama u znanosti, ali i svim ženama u svim segmentima društvenog i profesionalnog života.

sjever.hr/redakcijski tekst
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.