Now Reading:
Na Dan žena održan okrugli stol Žene u znanosti! „Bila to znanost ili nešto sasvim deseto, primarno neka vam bude vaše osobno zadovoljstvo”
Full Article 3 minutes read

Na Dan žena održan okrugli stol Žene u znanosti! „Bila to znanost ili nešto sasvim deseto, primarno neka vam bude vaše osobno zadovoljstvo”

Okrugli stol Žene u znanosti organizirali su povodom Međunarodnog dana žena Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, Gradska knjižnica Krapina, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ, Poduzetnički klub žena KZŽ i ZIP portal, a održan je u Krapini.

Inicijatorica događanja, predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak utvrdila je kako je vrijeme da se počne pričati i o problemima s kojima se susreću žene u znanosti.

-Nadam se da će tu, između ovih naših studentica koje su ovdje, biti puno znanstvenica, naravno ne isključujem studente i drago nam je što su nam se i oni hrabro pridružili ovom događaju za koji vjerujem da će postati tradicionalan – rekla je Leljak.

Okruglom stolu prisustvovala je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Sever Mališ, prva dekanica u 102 godine postojanja fakulteta.

-Žene budite poticaj jedne drugima, okružite se dobrim ljudima, dobrim ženama i neka vam to bude onda poticaj za dalje da ostvarite sve svoje ciljeve, ambicije i potencijale – poruka je dekanice.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, uz čestitku povodom Dana žena zahvalila je svima što su se okupili i istaknula važnost oko ovih tema.

-Zaista mi je drago što možemo progovoriti o ženama u različitim sferama života, posebno interesantna je sigurno i ova današnja tema žene u znanosti jer u svakoj sferi života situacija je slična, a opet različita – kazala je Petek dodavši da je važno još više razgovarati o ovakvim temama i prenositi u javnost.

Mladen Gregurović, predsjednik gradskog Vijeća Grada Krapine, uz čestitke svima povodom Dana žena kazao je da je ovo na neki način uobičajena situacija u kojoj se on svakodnevno nalazi.

-Sjetio sam se jedne zgode kad sam bio na jednom općinskom sudu u Zagrebu, sutkinja me pitala kako je u Krapini, koji su suci, a ja sam odgovorio – čujete kod nas su same žene sutkinje. Ona meni veli „to vam je tak u životu, mi smo na ovim malim sudovima, a frajeri su na višim – kazao je Gregurović.

Ana Jurinjak Tušek, profesorica na Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako postoje stereotipi u okolini vezano za znanstvenice i znanstvene karijere.

Nađite si nešto što vas veseli, u tome uživajte, pa bila to znanost ili nešto sasvim deseto primarno vam neka bude vaše osobno zadovoljstvo jer kad ste zadovoljni sami sa sobom onda i privatno i poslovno funkcionira – poručila je Jurinjak Tušek kao recept uspjeha.

Nela Pivac, vanjska suradnica Instituta Ruđer Bošković te Ivona Miholić, predavačica u Srednjoj školi Zabok također su sudjelovale na okruglom stolu, a poslale su poruku podrške svim ženama znanstvenicama te poručile kako žena uvijek mora biti svoja, bez ograničavanja i prilagođavanja tuđim mišljenjima.

Okrugli stol okupio je brojne sudionike, goste, uzvanike, znanstvenice i znanstvenike, a u raspravi su sudjelovali još i Nenad Sikirica – dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, Maja Vukina Bogović – akademska slikarica i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina, Snježana Romić – predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ i ravnateljica OŠ Tuhelj i brojni drugi. Zajedno su poslali poruke podrške ženama u znanosti, ali i svim ženama u svim segmentima društvenog i profesionalnog života.

sjever.hr/redakcijski tekst
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.