Now Reading:
Kreće obnova Područne škole Putkovec – učenici će se u nove i modernizirane prostore vratiti u drugom polugodištu sljedeće školske godine
Full Article 6 minutes read

Kreće obnova Područne škole Putkovec – učenici će se u nove i modernizirane prostore vratiti u drugom polugodištu sljedeće školske godine

U prostorijama Područne škole Putkovec u četvrtak je održana konferencija za medije na kojoj je potpisan skoro 900 tisuća eura vrijedan ugovor o izvođenju radova na cjelovitoj obnovi zgrade Područne škole koja se nalazi na području Općine Đurmanec.

Riječ je o zgradi izgrađenoj 50-ih godina prošlog stoljeća, a koja je zadnji put obnavljana 2019. godine. Tadašnja obnova obuhvatila je unutarnje uređenje i uređenje ulaza, ali nije bilo zahvata na konstrukciji. Potresnim djelovanjem u ožujku 2020. godine škola je oštećena, a dodatna znatna oštećenja zgrada je zadobila u petrinjskom potresu.

Kako je objasnila pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, projekt obnove prijavljen je na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja te su im odobrena sredstva za cjelovitu obnovu.

– Projekt je sufinanciran na način da se 66,8 posto financira iz Fonda solidarnosti EU, a 31,8 posto financira se iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Postupak javne nabave objavljivan je dva puta. U siječnju smo morali postupak poništiti s obzirom da smo zaprimili ponude koje su bile iznad 66 posto procijenjene vrijednosti te smo u veljači ponovno objavili poziv na dostavu ponuda i zaprimili dvije ponude, te je kao ekonomski najpovoljnija odabrana ponuda ponuditelja Kuna-gora zanatska zadruga iz Pregrade – pojasnila je Mlakar.

Ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 876.908 eura, a rok izvođenja je 10 mjeseci, s time da se postotak koji se odnosi na Fond mora izrealizirati do 30. lipnja ove godine. Radi se o tlocrtnoj površini zgrade od 345 m2, a obnovom se gabariti ne mijenjaju. Na sjeverozapadnoj strani zgrade, na rubu čestice, izvest će se novi potporni zid kako bi se stabilizirala kosina iznad zgrada. Ugovorena je i usluga stručnog nadzora u iznosu 28.750 eura.

Nakon izvršene obnove zgrada će imati u potpunosti obnovljene dvije učionice, kuhinju, blagovaonicu, zbornicu, kotlovnicu, sanitarne čvorove i komunikacije, a potvrdila je to pročelnica županijskog Upravnog odjela obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić Slovenec.

Ravnatelj Osnovne škole Đurmanec Krešimir Kralj izrazio je zadovoljstvo što se Područna škola Putkovec obnavlja, a kazao je i kako se povratku u nove, modernizirane prostore prikladne sadašnjim pedagoškim standardima još više vesele učenici i učitelji.

Potpisivanju vrijednog ugovora prisustvovao je i načelnik Đurmanca Damir Belošević koji je tom prilikom istaknuo kako je na području upisnog područja PŠ Putkovec u prošloj godini zabilježeno najviše novorođene djece.

– Ova će obnova značiti puno i za roditelje i za djecu, tim više što je naš cilj prijaviti našu Osnovnu školu na pilot projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja vezan uz cjelodnevnu nastavu, čime bismo napravili dodatan iskorak u obrazovanju na području naše Općine – rekao je Belošević.

Naime, radovi bi trebali započeti kroz nekih desetak dana, a rok izvođenja radova je 10 mjeseci. Kako je istaknuto na konferenciji za medije, učenici će se u školske klupe svoje područne škole vratiti drugo polugodište sljedeće školske godine.

Ugovor s izvođačem radova, odnosno upraviteljem Zanatske udruge Kuna-gora Julijem Fišterom potpisao je krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar iskazavši veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

U roku tri mjeseca uspjeli smo napraviti kompletnu dokumentaciju, ishoditi sve dozvole, čak i jednom poništiti natječaj, da bismo danas ovdje imali i projektantski i stručni nadzor te izvođača radova. Ovdje imamo povećan broj djece i naravno da nam je u interesu da dobro pokrivamo područje te da u potentnim dijelovima pojedinih općina i gradova dodatno ulažemo u područne škole kako bi imale barem približno jednake uvjete kao djeca u matičnim školama – rekao je župan naglasivši kako će nakon uređenja matične škole i sportske dvorane, sada i Putkovec dobiti moderan objekt koji će zadovoljiti pedagoške standarde.

Glede samog opremanja škole, pojasnio je kako izmjenom Zakona o obnovi i taj dio spada pod prihvatljivi trošak te je u planu nabave i pripremi raspisivanje natječaja za samo opremanje, tako da će kompletno sva oprema biti novonabavljena što će, kako je rekao omogućiti moderniju nastavu te će samoj djeci i učiteljima boravak u školi biti ugodniji.

Osvrnuo se župan i na dosadašnji tijek obnove škola stradalih u potresu te pritom objasnio kako je najviše škola stradalo u zagrebačkom potresu.

– Mi smo sami krenuli u sanaciju šteta, a veći dio troškova nadoknadili smo, nakon što je donesen Zakon i nakon što je formiran Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. Projekti na kojima trenutno radimo su izgradnja nove zgrade Područne škole Laz Bistrički te obnova ove u Putkovcu. Zadovoljni smo dinamikom radova te spremni očekujemo natječaj za energetsku obnovu javnih objekata koji su stradali u potresu, a koji imaju minimalno U2 naljepnicu. Mi imamo nekoliko takvih škola, pripremamo ili već imamo pripremljenu dokumentaciju za energetsku obnovu tih škola i čekamo natječaj – pojasnio je krapinsko – zagorski župan dodavši kako se očekuju nove investicije i sanacije škola u županiji.

– Pripremamo se za NPOO. Natječaj je bio najavljen još za osnovne škole u drugom mjesecu prošle godine pa je sada najavljen za kraj ovog mjeseca. Mi smo bili prijavili 9 dogradnji škola i 8 izgradnji novih sportskih dvorana. Međutim krajem godine, mijenjan je pedagoški standard i sve ono što smo projektirali prema postojećem važećem pedagoškom standardu bi sada trebali preprojektirati, ali će nam to biti prihvatljiv trošak. Tako da nas u sljedeće dvije godine očekuje ozbiljan investicijski ciklus – rekao je Kolar izrazivši nezadovoljstvo standardima koji su postavljeni što se tiče gradnji sportskih dvorana.

– Prema tim standardima, mi u županiji nemamo škole za koju bi mogli raditi dvodijelnu sportsku dvoranu. Smatram da bi za malo veća mjesta trebao biti minimalni standard dvodijelna sportska dvorana, a u većim trodijelne. Naime, gdje ćemo inače održavati natjecanja. Ja nisam pristalica toga da svaka općina ima trodijelnu sportsku dvoranu, ali po uvjetima, u Krapinskim Toplicama možemo raditi jednodijelnu. Mislim da to baš nije logički. Zbog toga smo i intervenirali kod HOO zaduženog za natjecanja i ministarstva da skrenemo pozornost na tu anomaliju, ali vjerujem da će ministarstvo donijeti ispravnu odluku – zaključio je Kolar.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.