Now Reading:
Kreće obnova Područne škole Putkovec – učenici će se u nove i modernizirane prostore vratiti u drugom polugodištu sljedeće školske godine
Full Article 6 minutes read

Kreće obnova Područne škole Putkovec – učenici će se u nove i modernizirane prostore vratiti u drugom polugodištu sljedeće školske godine

U prostorijama Područne škole Putkovec u četvrtak je održana konferencija za medije na kojoj je potpisan skoro 900 tisuća eura vrijedan ugovor o izvođenju radova na cjelovitoj obnovi zgrade Područne škole koja se nalazi na području Općine Đurmanec.

Riječ je o zgradi izgrađenoj 50-ih godina prošlog stoljeća, a koja je zadnji put obnavljana 2019. godine. Tadašnja obnova obuhvatila je unutarnje uređenje i uređenje ulaza, ali nije bilo zahvata na konstrukciji. Potresnim djelovanjem u ožujku 2020. godine škola je oštećena, a dodatna znatna oštećenja zgrada je zadobila u petrinjskom potresu.

Kako je objasnila pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, projekt obnove prijavljen je na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja te su im odobrena sredstva za cjelovitu obnovu.

– Projekt je sufinanciran na način da se 66,8 posto financira iz Fonda solidarnosti EU, a 31,8 posto financira se iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Postupak javne nabave objavljivan je dva puta. U siječnju smo morali postupak poništiti s obzirom da smo zaprimili ponude koje su bile iznad 66 posto procijenjene vrijednosti te smo u veljači ponovno objavili poziv na dostavu ponuda i zaprimili dvije ponude, te je kao ekonomski najpovoljnija odabrana ponuda ponuditelja Kuna-gora zanatska zadruga iz Pregrade – pojasnila je Mlakar.

Ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 876.908 eura, a rok izvođenja je 10 mjeseci, s time da se postotak koji se odnosi na Fond mora izrealizirati do 30. lipnja ove godine. Radi se o tlocrtnoj površini zgrade od 345 m2, a obnovom se gabariti ne mijenjaju. Na sjeverozapadnoj strani zgrade, na rubu čestice, izvest će se novi potporni zid kako bi se stabilizirala kosina iznad zgrada. Ugovorena je i usluga stručnog nadzora u iznosu 28.750 eura.

Nakon izvršene obnove zgrada će imati u potpunosti obnovljene dvije učionice, kuhinju, blagovaonicu, zbornicu, kotlovnicu, sanitarne čvorove i komunikacije, a potvrdila je to pročelnica županijskog Upravnog odjela obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić Slovenec.

Ravnatelj Osnovne škole Đurmanec Krešimir Kralj izrazio je zadovoljstvo što se Područna škola Putkovec obnavlja, a kazao je i kako se povratku u nove, modernizirane prostore prikladne sadašnjim pedagoškim standardima još više vesele učenici i učitelji.

Potpisivanju vrijednog ugovora prisustvovao je i načelnik Đurmanca Damir Belošević koji je tom prilikom istaknuo kako je na području upisnog područja PŠ Putkovec u prošloj godini zabilježeno najviše novorođene djece.

– Ova će obnova značiti puno i za roditelje i za djecu, tim više što je naš cilj prijaviti našu Osnovnu školu na pilot projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja vezan uz cjelodnevnu nastavu, čime bismo napravili dodatan iskorak u obrazovanju na području naše Općine – rekao je Belošević.

Naime, radovi bi trebali započeti kroz nekih desetak dana, a rok izvođenja radova je 10 mjeseci. Kako je istaknuto na konferenciji za medije, učenici će se u školske klupe svoje područne škole vratiti drugo polugodište sljedeće školske godine.

Ugovor s izvođačem radova, odnosno upraviteljem Zanatske udruge Kuna-gora Julijem Fišterom potpisao je krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar iskazavši veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

U roku tri mjeseca uspjeli smo napraviti kompletnu dokumentaciju, ishoditi sve dozvole, čak i jednom poništiti natječaj, da bismo danas ovdje imali i projektantski i stručni nadzor te izvođača radova. Ovdje imamo povećan broj djece i naravno da nam je u interesu da dobro pokrivamo područje te da u potentnim dijelovima pojedinih općina i gradova dodatno ulažemo u područne škole kako bi imale barem približno jednake uvjete kao djeca u matičnim školama – rekao je župan naglasivši kako će nakon uređenja matične škole i sportske dvorane, sada i Putkovec dobiti moderan objekt koji će zadovoljiti pedagoške standarde.

Glede samog opremanja škole, pojasnio je kako izmjenom Zakona o obnovi i taj dio spada pod prihvatljivi trošak te je u planu nabave i pripremi raspisivanje natječaja za samo opremanje, tako da će kompletno sva oprema biti novonabavljena što će, kako je rekao omogućiti moderniju nastavu te će samoj djeci i učiteljima boravak u školi biti ugodniji.

Osvrnuo se župan i na dosadašnji tijek obnove škola stradalih u potresu te pritom objasnio kako je najviše škola stradalo u zagrebačkom potresu.

– Mi smo sami krenuli u sanaciju šteta, a veći dio troškova nadoknadili smo, nakon što je donesen Zakon i nakon što je formiran Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. Projekti na kojima trenutno radimo su izgradnja nove zgrade Područne škole Laz Bistrički te obnova ove u Putkovcu. Zadovoljni smo dinamikom radova te spremni očekujemo natječaj za energetsku obnovu javnih objekata koji su stradali u potresu, a koji imaju minimalno U2 naljepnicu. Mi imamo nekoliko takvih škola, pripremamo ili već imamo pripremljenu dokumentaciju za energetsku obnovu tih škola i čekamo natječaj – pojasnio je krapinsko – zagorski župan dodavši kako se očekuju nove investicije i sanacije škola u županiji.

– Pripremamo se za NPOO. Natječaj je bio najavljen još za osnovne škole u drugom mjesecu prošle godine pa je sada najavljen za kraj ovog mjeseca. Mi smo bili prijavili 9 dogradnji škola i 8 izgradnji novih sportskih dvorana. Međutim krajem godine, mijenjan je pedagoški standard i sve ono što smo projektirali prema postojećem važećem pedagoškom standardu bi sada trebali preprojektirati, ali će nam to biti prihvatljiv trošak. Tako da nas u sljedeće dvije godine očekuje ozbiljan investicijski ciklus – rekao je Kolar izrazivši nezadovoljstvo standardima koji su postavljeni što se tiče gradnji sportskih dvorana.

– Prema tim standardima, mi u županiji nemamo škole za koju bi mogli raditi dvodijelnu sportsku dvoranu. Smatram da bi za malo veća mjesta trebao biti minimalni standard dvodijelna sportska dvorana, a u većim trodijelne. Naime, gdje ćemo inače održavati natjecanja. Ja nisam pristalica toga da svaka općina ima trodijelnu sportsku dvoranu, ali po uvjetima, u Krapinskim Toplicama možemo raditi jednodijelnu. Mislim da to baš nije logički. Zbog toga smo i intervenirali kod HOO zaduženog za natjecanja i ministarstva da skrenemo pozornost na tu anomaliju, ali vjerujem da će ministarstvo donijeti ispravnu odluku – zaključio je Kolar.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.