Now Reading:
Svakog dana pune ruke posla, na Dan žena pune ruke cvijeća: Župan Kolar obišao zdravstvene ustanove i čestitao ženama njihov dan!
Full Article 3 minutes read

Svakog dana pune ruke posla, na Dan žena pune ruke cvijeća: Župan Kolar obišao zdravstvene ustanove i čestitao ženama njihov dan!

Današnji za sve žene poseban dan, na poseban je način odlučio obilježiti krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Uoči okruglog stola na temu nasilja u romantičnim vezama na kojem je sudjelovao i s kojeg je poslao snažne poruke, župan je povodom Međunarodnog dana žena obišao zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije te je ravnateljicama i ravnateljima uručio cvijeće za sve djelatnice Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Ljekarne KZŽ te Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

-Svim ženama čestitam Međunarodni dan žena. Danas koristimo ovu priliku da skrenemo pozornost na neke stvari koje još uvijek nisu dobre u našem društvu. Prije svega, ženama bi svaki dan trebalo reći hvala, barem dva puta dnevno. Jednom vezano za profesionalni posao, a drugi puta vezano za obitelj. Budimo objektivni, u samoj obitelji puno više obaveza na sebe preuzima žena nego muškarac, a to se još uvijek nedovoljno cijeni i poštuje. Očekuje se da žena vodi brigu o obitelji i djeci, a da isto tako bude uspješna na poslu i da ako mora birati između obitelji i posla, da bira obitelj. Treba stvoriti uvjete u društvu takve da žena ne mora birati. Da se može posvetiti i svojoj profesionalnoj karijeri, a da isto tako može zapravo i uživati u provođenju vremena sa svojom obitelji – naglasio je župan Kolar.

Dodao je da su žene još uvijek u pojedinim poslovima na neki način neravnopravne s muškarcima, pogotovo u nekim zanimanjima u privatnom sektoru gdje su i dalje manje plaćene.

-To u državnim institucijama nije primjer, pa tako ni u Krapinsko-zagorskoj županiji, a činjenica je da smo sve bolji na toj ljestvici što se tiče EU, da smo prije par godina bili 25., a sada smo na 17. mjestu. To je dobar pokazatelj da idemo pravim smjerom, ali da se ne smijemo s takvim rezultatom zadovoljiti. Udio žena u rukovodećim položajima još uvijek je nedostatan i nedovoljan – kazao je župan Kolar te naveo kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji sedam pročelnica i samo jedan pročelnik te da su na vodećim mjestima u četiri županijske ustanove upravo četiri žene.

-Mi smo danas obilježili Dan žena na simboličan način, obišli smo sve zdravstvene ustanove na području KZŽ i zahvalili zdravstvenim djelatnicama koje već treću godinu rade u nenormalnim uvjetima zbog pandemije. Preko njih smo zahvalili svim ženama koje rade na strojevima, u kancelarijama, trgovinama. Mlade generacije moramo educirati, kako preko stručnih savjetovanja, tako i onime što svaki dan činimo u svojim radnom i obiteljskom okruženju. Šaljemo poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, i ono što je još bitnije, moramo ju živjeti – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

sjever.hr/kzz.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.