Now Reading:
Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme – tema okruglog stola na kojem je sudjelovao i saborski zastupnik Siniša Jenkač
Full Article 3 minutes read

Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme – tema okruglog stola na kojem je sudjelovao i saborski zastupnik Siniša Jenkač

Saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač sudjelovao je na okruglom stolu „Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme” posvećenom raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji je održan u organizaciji predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir.

Okrugli stol održan je s ciljem da se ukaže kako prema dosadašnjem Zakonu rad nedjeljom nije u skladu s ustavnim vrednotama koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu. Jenkač je ustvrdio kako će novi Zakon ujediniti Sabor, ali da će se saslušati i oni koji imaju drugačiju perspektivu.

-Uvjeren sam da će se ovim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i ljevica i desnica ujediniti, ali pratit ćemo i one koji će imati drugačije mišljenje. Dapače, to je demokracija. Napominjem kako je novi Zakon dobar – uvaženi su svi prijedlozi udruga poslodavaca i svih partnera te sve ide u pozitivnom smjeru – rekao je Jenkač.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini želi se osigurati slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme, što dosad trgovački lanci nisu osiguravali svojim zaposlenima.

Jenkač se na okruglom stolu dotaknuo i teme kako nema većih i bogatijih investitora od trgovina i trgovačkih lanaca te da im nitko ne može parirati.

-Jedino trgovina i trgovci mogu za kvadrat zemlje za izgradnju trgovačkog centra dati velike novce, a ne može ih pratiti niti industrija. Na taj način oni remete odnose cijena zemljišta koje postoje na tržištu, a posebno se to ističe na malim tržištima jer za kvadrat zemlje koji košta 20 eura, oni mogu ponuditi i 100 eura, pa i više – izjavio je Jenkač.

Na okruglom stolu napomenuto je da je trgovačkim lancima teško vratiti kupca u trgovinu, a Jenkač je ponudio i svoj prijedlog rješenja tog problema.

-Trgovački lanci bi se trebali koncentrirati na smanjenje cijena te na taj način ponovno privući kupce u trgovinu. Smanjenje cijena sa sobom donosi i zadovoljne kupce. Ovako naši kupci odlaze preko granice, pošto je roba tamo jeftinija nego u Hrvatskoj – utvrdio je Jenkač.

Spomenuo je Jenkač i kako su Hrvati najdeblja nacija u Europskoj uniji te smatra da će zabrana rada nedjeljom pomoći u suzbijanju tog problema.

-Građani nedjelju koriste za šetnje po trgovačkim centrima. S obzirom na to da smo jedna od najdebljih nacija u Europi, nadam se da ćemo iskoristiti tu neradnu nedjelju za rekreaciju, za odlazak u prirodu i za neke druge aktivnosti koje će koristiti našem zdravlju i kvaliteti življenja – zaključio je Jenkač.

sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.