Now Reading:
Sjednica Gradskog vijeća Čakovca – nastavlja se investicijski ciklus opremanja školskih kuhinja, a usvojen i Program mjerenja razine onečišćenosti zraka
Full Article 4 minutes read

Sjednica Gradskog vijeća Čakovca – nastavlja se investicijski ciklus opremanja školskih kuhinja, a usvojen i Program mjerenja razine onečišćenosti zraka

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 15. sjednica Gradskog vijeća kojoj je prisustvovalo 17 vijećnika. Pred vijećnicima se našlo niz odluka koje se donose na prvoj sjednici koja se održava u tekućoj godini. Mahom su to izvješća o provedenim aktivnostima, odnosno planovi za provedbu, kao što je Odluka o financiranju decentraliziranih funkcija osnovnih škola u ovoj godini.

Kako je objasnila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, ovom Odlukom nastavlja se investicijski ciklus opremanja školskih kuhinja, koji je započet lani.

– Od početka ove školske godine, Grad svojim osnovnoškolcima plaća užinu, i to prema osmišljenim, zdravim jelovnicima. Od ove kalendarske godine, država se priključila projektu te ga u potpunosti financira. Želimo u svim našim školama imati iste uvjete, odnosno opremu, tako da sve ono što su nutricionisti predvidjeli, kuhari mogu spremiti. U dvorani 2. osnovne škole kupit ćemo novi semafor, čime ćemo otkloniti prepreke za održavanjem košarkaških natjecanja najvišeg ranga. Na području Međimurja trenutno nemamo takvu dvoranu te vjerujem da će ova oprema doprinijeti daljnjem razvoju košarke u gradu i Međimurju – objasnila je gradonačelnica.

Vijećnici na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Josipom Vargom glasovanjem su dali suglasnost na prijedlog Odluke o promjeni djelatnosti i na prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Pučkog otvorenog učilišta Čakovec. Usvojeno je Izvješće Međimurskih voda d.o.o. Čakovec o prikupljenim i utrošenim sredstvima posebnog dijela naknade za razvoj na području Grada Čakovca za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. te o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izgradnju komunalnih građevina na području Grada Čakovca za isto razdoblje.

Veći dio sjednice bio je vezan uz otpad i davatelja javne usluge GKP Čakom, pa su tako vijećnici glasali o Izvješću o lokacijama, količinama, troškovima i mjerama za provedbu uklanjanja odbačenog otpada na području Grada za 2022., sprječavanju odbacivanja otpada i provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada za 2023., usvojili Izvješće o radu davatelja javne usluge GKP Čakom d.o.o. za 2022., kao i Izvještaje o planiranim i ostvarenim prihodima i planiranim i ostvarenim rashodima za groblja Mihovljan, Ivanovec i Šandorovec za 2022. te prijedlog Ispravka Odluke o izmjenama Odluke o određivanju vrijednosti boda komunalne naknade. Radi se o izmjeni i dopuni Odluke donesene prošle godine u sklopu konverzije kuna u euro. Današnjom sjednicom umjesto na dvije, vrijednost boda iz kune u euro pretvoren je u četiri decimale, te će time iznosi koje građani plaćaju temeljem komunalne naknade biti isti kao i prošle godine, samo izraženi u eurima.

Usvojen je i Program mjerenja razine onečišćenosti zraka na području jugozapadnog dijela grada Čakovca. Kako je naglasila gradonačelnica on je neophodan posebice na područjima gdje su prošle godine mjerenjima utvrđena odstupanja.

– Također, građani se često žale da se u određenim dijelovima grada, pogotovo u večernjim i noćnim satima šire neugodni mirisi. Želimo utvrditi je li to točno, što je uzrok i ukoliko neka od tvornica ispušta nedozvoljene kemijske spojeve te time ugrožava zdravlje svih nas, imati dokaze pomoću kojih možemo poduzeti daljnje korake – rekla je i dodala da Grad Čakovec poduzima sve što mu je zakonski na raspolaganju, kako bi udisali zrak koji nije opasan za zdravlje, a ovaj Program je novi korak prema tome.

Na Dnevnom redu našlo se i Izvješće o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2022. te prijedlozi Odluke o usvajanju Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada za 2022., Odluke o prihvaćanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja nekretninama u vlasništvu Grada za 2022. te o izmjenama Odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada.

Osnovano je i imenovano Povjerenstvo za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Čakovca, koje čine članice Mirjana Varga i Magdalena Trstenjak, uz predsjednika Ivicu Križaića. Obavljat će poslove uvođenja u posjed zakupnika odnosno kupca na osnovu sklopljenog ugovora o zakupu/ugovora o kupnji, sukladno zakonskim odredbama, sastavljaju zapisnik o uvođenju u posjed i odrađuju poslove utvrđene važećim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

www.sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.