Now Reading:
S tribine “I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji” iz Koprivničko – križevačke županije odaslana poruka: “Nitko ne smije trpjeti nasilje, za nasilje ne postoji opravdanje!”
Full Article 3 minutes read

S tribine “I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji” iz Koprivničko – križevačke županije odaslana poruka: “Nitko ne smije trpjeti nasilje, za nasilje ne postoji opravdanje!”

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije u okviru svojih kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na prevenciju i rješavanje problema vezanih uz nasilje organiziralo je tribinu “I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji”, kojom je na poseban način obilježilo Međunarodni dan žena.

Tribini su prisustvovali zamjenik koprivničko – križevačkog župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta, Melita Ivančić i Ana Mušlek, načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček, voditelj Stalne službe Općinskog suda u Đurđevcu Dario Kuzmić, iz đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Goran Gregorić te iz OŠ Đurđevac profesorica Irena Kožar.

Također je bio veliki odaziv predstavnica udruga žena te umirovljenika, a posebice gerentodomaćica s područja Đurđevca i okolnih općina, kao i zainteresiranih za ovu temu. Prisutnima se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić te pohvalio inicijativu i zahvalio organizatorima uz naglasak kako je u velikom odazivu vidljiv interes za teme vezane uz problematiku nasilja te je potrebno održavati ovakve skupove.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić uvodno je podsjetila na povijesni razvoj borbe za ženska prava. U tim okvirima je navela i mnogobrojne aktivnosti Povjerenstva. Također je naglasila kako se žene i danas susreću s mnogobrojnim problemima i barijerama.

– Puno češće od muškaraca rade s ugovorom na određeno vrijeme. Upitno im je pravo odluke o majčinstvu odnosno o pobačaju, kao i pravo izbora zajednice u kojoj će živjeti. Živimo u okvirima stereotipa gdje se podrazumijeva da žene obavljaju kućanske poslove te skrbe o djeci i starijima. Nužno je osvijestiti društvo o potrebi podjele tih poslova i obveza unutar obitelji. U poslovnom svijetu rukovodeće pozicije su uglavnom namijenjene muškarcima. Žene jesu na odgovornim funkcijama, ali rijetko na rukovodećim, iako ih svojim znanjem, kompetencijama i rezultatima zaslužuju. I u političkom smislu su žene marginalizirane, često uz muško tumačenje kako nisu zainteresirane, što nije točno – poručila je Rupčić.

Nadalje je naglasila kako je problematika svakovrsnog, a posebice nasilja prema ženama, okosnica rada Povjerenstva u obliku tribina i kampanja, ali i pomoći u okviru ovlasti u konkretnim slučajevima. Tema je vrlo osjetljiva te iziskuje posebnu pažnju, uz naglasak da su brojke zastrašujuće sa zabrinjavajućim epilozima, koji često imaju smrtni ishod.

O različitim aspektima nasilja, prije svega o prevenciji govorila je Maja Gregurović, policijska službenica za planiranje i nadzor te za prevenciju u Uredu načelnika. Sudionice su se aktivno uključile svojim iskustvima, saznanjima i pitanjima, što je doprinijelo kvalitetnom tijeku tribine. Govorila je i podijelila savjete i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera te odgovorila na neka pitanja kroz svoja, ali i iskustva udruge, koja se aktivno bavi problematikom nasilja u raznim aspektima.

Tijekom tribine upućeni su opetovano pozivi za prijavljivanje nasilja svima koji su izloženi nasilju, uz posebni naglasak na potrebu prijavljivanja svih koji na bilo koji način svjedoče nasilju jer je to jamstvo da se pravovremeno pruži pomoć, ali i da se sačuvaju ljudski životi, najčešće žena i djece.

Na kraju je predsjednica Rupčić poručila:

– Ono što je ključna poruka ove tribine je da nitko ne smije trpjeti nasilje, za nasilje ne postoji opravdanje.

www.sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.