Now Reading:
Međimurska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima u 2021. – kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske osigurano više od milijun eura
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima u 2021. – kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske osigurano više od milijun eura

Po povučenim EU sredstvima u 2021. godini, Međimurska je županija među vodećima. Velika ulaganja u Županiji odnose se na zdravstvo, kulturu, turizam, obrazovanje, a za novo EU financijsko razdoblje već su spremni novi projekti.

Kako piše portal Župan.hr, Međimurska županija povukla je u 2021. godini po stanovniku 565,36 kuna, što ju je prema analizi napravljenoj iz podataka konsolidiranih proračuna županija, svrstalo u vodećih pet županija.

Župan Matija Posavec ističe kako su u proteklom razdoblju ostvarili povijesni rezultat s dva dosad najveća investicijska ciklusa u međimurskom zdravstvu i kulturi.

-Investicijskim zamahom ulažemo u sve naše zdravstvene ustanove, a u Županijskoj bolnici Čakovec stvorili smo bolje uvjete djelatnicima i pacijentima. U ovome trenutku nakon obnovljenih odjela abdominalne i dječje kirurgije, pedijatrije, neonatologije i rekonstrukcije jedne cijele bolničke zgrade, otvaramo nove investicije kroz obnovu odjela, energetski se obnavljaju četiri zgrade zdravstvenih ustanova te pripremamo projektnu dokumentaciju za dogradnju bolnice – rekao je Posavec.

Brojni su projekti i u kulturi, pa je tako putem EU fondova revitaliziran bedem Staroga grada Zrinskih u Čakovcu te u njemu opremljen Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja. Upravo započinje rekonstrukcija barokne palače Staroga grada uz obnovu dvaju krila, preostalog dijela fortifikacije i rekonstrukcije kule, uz dodatno uređenje okoliša tog spomenika nulte kategorije.

Intenzivno se ulagalo i u turizam, što je rezultiralo time da je Međimurje proteklih mjeseci okrunjeno nagradama: od proglašenja najboljom destinacijom održivog turizma u Hrvatskoj do projekata provedenih zahvaljujući privlačenju novca iz EU fondova poput projekta Med dvemi vodami koji je kvalitetom osvojio drugo mjesto kao najuspješniji projekt financiran iz EU fondova u našem izboru za najbolji EU projekt.

Župan Posavec ističe i da su vrlo zadovoljni rezultatima u području obrazovanja, gdje su uspješno proveli energetsku obnovu na objektima srednjoškolskih ustanova, a nastavljaju i u ovoj godini adaptacijama zgrada osnovnih škola, dok će se u brojnim sredinama graditi i sportske dvorane.
Uspješno je krenuo projekt besplatnih školskih obroka, općine su primile odluke o sufinanciranju izgradnje ili dogradnje 17 dječjih vrtića, otvoren je Regionalni centri kompetentnosti iz područja strojarstva, prvi znanstveno-istraživački centar za metalsku industriju „Metalska jezgra“ koji je u vlasništvu regionalne samouprave.

-U pripremi za prijavu na natječaj iz Europskih fondova nam je dogradnja Gimnazije u Čakovcu i osnivanje još jednog Centra izvrsnosti u Srednjoj školi Prelog – kazao je Posavec za Župan.hr.

Potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, za Međimursku županiju osigurano je 8 milijuna kuna, odnosno više od milijun eura, za sufinanciranje izrade projekte dokumentacije za novi zdravstveni prostor medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, zatim za hortikulturni zahvat Zelena oaza Čakovca, sanaciju bivših vojnih objekata u Centru znanja, izgradnju nove zgrade Osnovne škole Nedelišće, te dogradnju bolnice radi formiranja centra za palijativnu skrb.

-Proračun Međimurske županije za 2023. godinu uključuje 50 kapitalnih projekata, i u ovoj godini nastavljamo s intenzivnim radom na privlačenju EU sredstava po čemu smo zadnjih godina uistinu lokomotiva Hrvatske – zaključio je Posavec.

sjever.hr/zupan.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.