Now Reading:
Međimurska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima u 2021. – kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske osigurano više od milijun eura
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima u 2021. – kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske osigurano više od milijun eura

Po povučenim EU sredstvima u 2021. godini, Međimurska je županija među vodećima. Velika ulaganja u Županiji odnose se na zdravstvo, kulturu, turizam, obrazovanje, a za novo EU financijsko razdoblje već su spremni novi projekti.

Kako piše portal Župan.hr, Međimurska županija povukla je u 2021. godini po stanovniku 565,36 kuna, što ju je prema analizi napravljenoj iz podataka konsolidiranih proračuna županija, svrstalo u vodećih pet županija.

Župan Matija Posavec ističe kako su u proteklom razdoblju ostvarili povijesni rezultat s dva dosad najveća investicijska ciklusa u međimurskom zdravstvu i kulturi.

-Investicijskim zamahom ulažemo u sve naše zdravstvene ustanove, a u Županijskoj bolnici Čakovec stvorili smo bolje uvjete djelatnicima i pacijentima. U ovome trenutku nakon obnovljenih odjela abdominalne i dječje kirurgije, pedijatrije, neonatologije i rekonstrukcije jedne cijele bolničke zgrade, otvaramo nove investicije kroz obnovu odjela, energetski se obnavljaju četiri zgrade zdravstvenih ustanova te pripremamo projektnu dokumentaciju za dogradnju bolnice – rekao je Posavec.

Brojni su projekti i u kulturi, pa je tako putem EU fondova revitaliziran bedem Staroga grada Zrinskih u Čakovcu te u njemu opremljen Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja. Upravo započinje rekonstrukcija barokne palače Staroga grada uz obnovu dvaju krila, preostalog dijela fortifikacije i rekonstrukcije kule, uz dodatno uređenje okoliša tog spomenika nulte kategorije.

Intenzivno se ulagalo i u turizam, što je rezultiralo time da je Međimurje proteklih mjeseci okrunjeno nagradama: od proglašenja najboljom destinacijom održivog turizma u Hrvatskoj do projekata provedenih zahvaljujući privlačenju novca iz EU fondova poput projekta Med dvemi vodami koji je kvalitetom osvojio drugo mjesto kao najuspješniji projekt financiran iz EU fondova u našem izboru za najbolji EU projekt.

Župan Posavec ističe i da su vrlo zadovoljni rezultatima u području obrazovanja, gdje su uspješno proveli energetsku obnovu na objektima srednjoškolskih ustanova, a nastavljaju i u ovoj godini adaptacijama zgrada osnovnih škola, dok će se u brojnim sredinama graditi i sportske dvorane.
Uspješno je krenuo projekt besplatnih školskih obroka, općine su primile odluke o sufinanciranju izgradnje ili dogradnje 17 dječjih vrtića, otvoren je Regionalni centri kompetentnosti iz područja strojarstva, prvi znanstveno-istraživački centar za metalsku industriju „Metalska jezgra“ koji je u vlasništvu regionalne samouprave.

-U pripremi za prijavu na natječaj iz Europskih fondova nam je dogradnja Gimnazije u Čakovcu i osnivanje još jednog Centra izvrsnosti u Srednjoj školi Prelog – kazao je Posavec za Župan.hr.

Potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, za Međimursku županiju osigurano je 8 milijuna kuna, odnosno više od milijun eura, za sufinanciranje izrade projekte dokumentacije za novi zdravstveni prostor medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, zatim za hortikulturni zahvat Zelena oaza Čakovca, sanaciju bivših vojnih objekata u Centru znanja, izgradnju nove zgrade Osnovne škole Nedelišće, te dogradnju bolnice radi formiranja centra za palijativnu skrb.

-Proračun Međimurske županije za 2023. godinu uključuje 50 kapitalnih projekata, i u ovoj godini nastavljamo s intenzivnim radom na privlačenju EU sredstava po čemu smo zadnjih godina uistinu lokomotiva Hrvatske – zaključio je Posavec.

sjever.hr/zupan.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.