Now Reading:
Imamo 428 općina i samo 41 načelnicu, a ova je zagorska načelnica na izborima postigla najbolji rezultat u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Imamo 428 općina i samo 41 načelnicu, a ova je zagorska načelnica na izborima postigla najbolji rezultat u Hrvatskoj

Posljednje istraživanje Vijeća europskih općina i regija o zastupljenosti žena u svim razinama vlasti, od lokalnih vijeća do Europskog parlamenta, napravljeno je prije tri godine i pokazalo je da žene, iako čine polovicu čovječanstva, zauzimaju samo trećinu vodećih pozicija u Europi i 15 posto gradonačelničkih pozicija.

U Hrvatskoj, od 128 gradova žene vode njih 18, no na razini općina situacija je još lošija. Od 428 hrvatskih općina, žene su u ovom mandatu na čelu njih 41, što je 9,28 posto.
U prvom krugu izbora 2021. godine izabrane su 33 načelnice, a najbolji rezultat među ženama ali i jedan od najboljih uopće postigla je načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec koja je osvojila više od 84 posto glasova svojih sumještana, piše portal Načelnik.hr.

-Iako su žene kroz povijest izborile mnoga prava, još uvijek živimo u društvu koje muškarca ili ženu na vodećoj poziciji ne doživljava na isti način. Nama je svaki dan borba u dokazivanju vlastitih sposobnosti, dok je muškim kolegama puno lakše! Potrebno je uložiti velike osobne napore i imati potporu obitelji da bismo se uspješno mogle baviti svojim poslom – kazala je Mikulec.

Načelnica je majka jedanaestomjesečne djevojčice i kaže da je svaki dan izazov u želji da bude dobra majka, supruga i načelnica.
-Nakon zadnjih izbora, Općina nema zamjenika. Rodiljni dopust za majku načelnicu postoji samo na papiru, budući da je moja želja da Općina svake godine sve više napreduje. Za svaku ženu, svaki dan je borba! Ja im svima čestitam na jakostima, slabostima, ženstvenosti i borbi te poručujem da budu uporne i ustrajne u svojim željama i ciljevima! – rekla je Mikulec za Načelnik.hr.

Dodaje i da je njezina Općina poprilično ženska – uz nju kao načelnicu, žene su i na čelu Dječjeg vrtića i većine udruga i to je, kaže, jedna posebna energija koja se osjeti i u svim njihovim akcijama i manifestacijama.
-Za mene je dan žena dan važan datum u kojem se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena! Svaki dan se divim ženama.. njihovoj upornosti, mudrosti, sposobnosti i ustrajnosti! Ovaj dan je Važan jer jer glasno obilježava i podsjeća društvo na sva postignuća žena i njihovu važnost kroz prošlost, sadašnjost i budućnost! – poručuje Mladenka Mikulec.

sjever.hr/nacelnik.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.