Now Reading:
Tužio Hrvatsku jer su ga policajci pretukli – dobio odštetu i naknadu od 15 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Tužio Hrvatsku jer su ga policajci pretukli – dobio odštetu i naknadu od 15 tisuća eura

Europski sud za ljudska prava dosudio je odštetu od 12.000 eura uhićeniku koji je Hrvatsku tužio za povredu prava na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja, nakon što je uhićen zbog napada na policajca.

Riječ je o podnositelju uhićenom 2011. jer je pijan na javnom mjestu nasrnuo na policajca. Odveden je u policijsku postaju gdje ga je pregledao liječnik te je utvrdio da ima posjekotinu iznad oka. I dok je uhićenik tvrdio da su ga na putu do postaje pretukli policajci, policija je navela da je vezan ‘lisicama’ iskočio iz policijskog kombija i glavom udario u tlo, prenosi N1.

Sljedećeg dana pušten je iz postaje nakon otrežnjenja te je otišao na liječnički pregled gdje je utvrđeno da je imao slomljeni nos i rebro te modrice ispod oba oka, na obje nadlaktice i lijevoj strani tijela, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.
Protiv podnositelja je pokrenut prvo prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira, a nakon toga i kazneni postupak zbog napada na službenu osobu.

U kaznenom postupku istaknuo je da ga je pretukla policija pa je sud naložio vještačenja. Vještak je utvrdio da je moguće da je podnositelj sve navedene ozljede zadobio prije prvog liječničkog pregleda u policijskoj postaji, ali da je moguće da ih je zadobio i kasnije. Utvrdio je da u svakom slučaju podnositelju nije moglo puknuti rebro na način na koji je to opisala policija.

ESLJP je utvrdio da Hrvatska nije pružila uvjerljive dokaze da je podnositelj ozlijeđen na drugi način nego kako je on opisao, pri čemu se oslonio i na nalaz vještaka. Također je utvrdio da ni jedno hrvatsko tijelo nije utvrdilo uzrok ozljeda. Sud je podnositelju dao za pravo i da hrvatska tijela nisu provela učinkovitu istragu navoda o zlostavljanju, iako je njegove ozljede vještačio vještak, jer je vještačenje pribavljeno u sklopu kaznenog postupka, a ne nezavisne istrage, piše N1.

Uz 12.000 eura odštete zbog povrede zajamčenih prava, konačnom presudom, podnositelju je dosuđena i naknada od 3000 eura zbog troškova postupka.

sjever.hr/n1info.hr
07.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.