Now Reading:
10. sjednica Stožera civilne zaštite – Međimurski vatrogasci tijekom prošle godine odradili čak 1020 intervencija
Full Article 3 minutes read

10. sjednica Stožera civilne zaštite – Međimurski vatrogasci tijekom prošle godine odradili čak 1020 intervencija

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, u utorak je održana 10. sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj se raspravljalo o pet točaka dnevnog reda.

Jedna od njih odnosila se na analizu protupožarne sezone u 2022. godini u Međimurskoj županiji, a kako je izvijestio zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Robert Meglić prošlogodišnja je protupožarna sezona za međimurske vatrogasce bila iznimno uspješna.

– Tijekom prošle godine odradili smo ukupno 1020 intervencija, no nije se radilo samo o požarima, već smo izlazili i na tehničke te ostale intervencije osiguranja. Naši, međimurski vatrogasci također su odradili dislokaciju u Zadarskoj županiji, na otoku Ugljanu. Tamo su bila naša dva djelatnika iz Javne vatrogasne postrojbe, a jedan član tima bio je pripadnik DVD- ova s područja naše županije. Ukupno je bilo šest smjena dislokacije. Također imali smo i izvanrednu dislokaciju radi poplava u Karlovačkoj županiji, a gdje je naših sedam vatrogasaca u rujnu dva dana sudjelovalo na ispomoći kod postavljanja brana – pojasnio je Meglić dodavši kako je cilj sjednice usklađivanje njihovih aktivnosti s Programom aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023. godini, a koji je donesen u veljači.

– Riječ je o temeljnom izvršnom dokumentu koordinacije provedbe godišnjih aktivnosti tijela cjelokupnog sustava s ciljem smanjenja broja požara, smanjenja šteta kao i broja ljudskih žrtava i povećanja sigurnosti stanovništva, turista i zaštite njihove imovine – rekao je Meglić.

Napomenuo je također kako je niz aktivnosti bilo usmjereno i na sprječavanja širenja epidemije koronavirusa kao i na osiguravanje pomoći kod zbrinjavanja osoba izbjeglih iz Ukrajine.

– Kada je sama pandemija krenula osiguravali smo ljude te sprječavali da se druže i okupljaju. Bili smo angažirani i u prijevozu Ukrajinaca s graničnog prijelaza u Istru ili Varaždinske Toplice, odnosno gdje je trebalo. Naime, bili smo u stalnom kontaktu s područnim uredom za civilnu zaštitu te smo im uskakali kada su trebali pomoć – kazao je Meglić.

Na području Međimurske županije djeluje Javna vatrogasna postrojba, u kojoj je zaposleno 35 profesionalnih vatrogasaca te ukupno 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja okupljaju 6500 vatrogasaca.

Županijski vatrogasni zapovjednik također je izrazio zadovoljstvo što gradonačelnici i načelnici razumiju problematiku te se u posljednje vrijeme dosta ulaže u vatrogastvo.

– DVD-ovi se konstantno opremaju, a isto tako tu su i kontinuirane edukacije odnosno osposobljavanja naših vatrogasaca – rekao je Meglić.

Kako je pak u nastavku objasnio, prema Zakonu o vatrogastvu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020., jedinice lokalne samouprave na čijem području djeluju barem dva DVD-a, dužni su osnovati vatrogasnu zajednicu. Na području Međimurske županije u tom je slučaju riječ o općinama Vratišinec, Belica i Šenkovec, dok pak na području općina Goričan, Kotoriba, Strahoninec i Pribislavec djeluje samo jedno dobrovoljno vatrogasno društvo koje automatski ima status vatrogasne zajednice.

jmiklauzic/www.sjever.hr
07.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.