Now Reading:
10. sjednica Stožera civilne zaštite – Međimurski vatrogasci tijekom prošle godine odradili čak 1020 intervencija
Full Article 3 minutes read

10. sjednica Stožera civilne zaštite – Međimurski vatrogasci tijekom prošle godine odradili čak 1020 intervencija

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, u utorak je održana 10. sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj se raspravljalo o pet točaka dnevnog reda.

Jedna od njih odnosila se na analizu protupožarne sezone u 2022. godini u Međimurskoj županiji, a kako je izvijestio zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Robert Meglić prošlogodišnja je protupožarna sezona za međimurske vatrogasce bila iznimno uspješna.

– Tijekom prošle godine odradili smo ukupno 1020 intervencija, no nije se radilo samo o požarima, već smo izlazili i na tehničke te ostale intervencije osiguranja. Naši, međimurski vatrogasci također su odradili dislokaciju u Zadarskoj županiji, na otoku Ugljanu. Tamo su bila naša dva djelatnika iz Javne vatrogasne postrojbe, a jedan član tima bio je pripadnik DVD- ova s područja naše županije. Ukupno je bilo šest smjena dislokacije. Također imali smo i izvanrednu dislokaciju radi poplava u Karlovačkoj županiji, a gdje je naših sedam vatrogasaca u rujnu dva dana sudjelovalo na ispomoći kod postavljanja brana – pojasnio je Meglić dodavši kako je cilj sjednice usklađivanje njihovih aktivnosti s Programom aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023. godini, a koji je donesen u veljači.

– Riječ je o temeljnom izvršnom dokumentu koordinacije provedbe godišnjih aktivnosti tijela cjelokupnog sustava s ciljem smanjenja broja požara, smanjenja šteta kao i broja ljudskih žrtava i povećanja sigurnosti stanovništva, turista i zaštite njihove imovine – rekao je Meglić.

Napomenuo je također kako je niz aktivnosti bilo usmjereno i na sprječavanja širenja epidemije koronavirusa kao i na osiguravanje pomoći kod zbrinjavanja osoba izbjeglih iz Ukrajine.

– Kada je sama pandemija krenula osiguravali smo ljude te sprječavali da se druže i okupljaju. Bili smo angažirani i u prijevozu Ukrajinaca s graničnog prijelaza u Istru ili Varaždinske Toplice, odnosno gdje je trebalo. Naime, bili smo u stalnom kontaktu s područnim uredom za civilnu zaštitu te smo im uskakali kada su trebali pomoć – kazao je Meglić.

Na području Međimurske županije djeluje Javna vatrogasna postrojba, u kojoj je zaposleno 35 profesionalnih vatrogasaca te ukupno 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja okupljaju 6500 vatrogasaca.

Županijski vatrogasni zapovjednik također je izrazio zadovoljstvo što gradonačelnici i načelnici razumiju problematiku te se u posljednje vrijeme dosta ulaže u vatrogastvo.

– DVD-ovi se konstantno opremaju, a isto tako tu su i kontinuirane edukacije odnosno osposobljavanja naših vatrogasaca – rekao je Meglić.

Kako je pak u nastavku objasnio, prema Zakonu o vatrogastvu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020., jedinice lokalne samouprave na čijem području djeluju barem dva DVD-a, dužni su osnovati vatrogasnu zajednicu. Na području Međimurske županije u tom je slučaju riječ o općinama Vratišinec, Belica i Šenkovec, dok pak na području općina Goričan, Kotoriba, Strahoninec i Pribislavec djeluje samo jedno dobrovoljno vatrogasno društvo koje automatski ima status vatrogasne zajednice.

jmiklauzic/www.sjever.hr
07.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.