Now Reading:
Koprivničko – križevačka županija: Održan sastanak na temu infrastrukturnog projekta Distributivnog centra za meso – evo o čemu je bilo riječi
Full Article 2 minutes read

Koprivničko – križevačka županija: Održan sastanak na temu infrastrukturnog projekta Distributivnog centra za meso – evo o čemu je bilo riječi

U prostorijama Županijske uprave u utorak je održan sastanak na temu Distributivnog centra za meso – infrastrukturnog projekta u sektoru hrane koji ima značaj strateškog projekta na regionalnoj razini u razvoju poljoprivrede i pokretanju gospodarske aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji i susjednih županija.

Sastanku su prisustvovali koprivničko – križevački župan Darko Koren s pročelnicima Marijanom Štimcem i Darkom Masnecom te predsjednik Udruge Baby Beef iz Gudovca Zvonimir Širjan i upravitelj PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije Željko Jurkin sa suradnicima.

Kako je naglašeno na sastanku cilj projekta je povećanje konkurentnosti mikro i malih uzgajivača goveda, svinja i janjadi u KKŽ, pri čemu je Županija kao prijavitelj i nositelj projekta već poduzela niz koraka u smjeru stvaranja potrebnih administrativnih okvira za daljnji razvoj projekta.

U tom pogledu Županija je sufinancirala izradu projektno – tehničke dokumentacije – Idejnog projekta te Studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi te objedinila podatke primjera dobre prakse i podatke Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na temelju kojih je i izrađen prijedlog opisa projekta Distributivnog centra za meso čija se vrijednost procjenjuje na oko 13 milijuna eura, pri čemu se investicija planira primarno financirati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) i europskih fondova te sredstava partnera na projektu.

Predstavnici Udruge Baby Beef i PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije iskazali su interes za korištenje infrastrukture budućeg distributivnog centra te izrazili želju da kao partneri budu uključeni u postupak kako bi se distributivni centar realizirao u skladu s realnim zahtjevima na tržištu ponude i potražnje. Sudionici sastanka usuglasili su se da će u narednim koracima zajednički nastupiti prema nadležnom ministarstvu u cilju daljnjeg razvoja projekta.

Dodajmo kako je Distributivni centar za meso u Križevcima uključen i u “Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. – 2027. godine” čime se želi tržišno unaprijediti potencijal u stočarskoj proizvodnji na području županije, unaprijediti način pripreme mesa za tržište i mogućnosti čuvanja mesa u hladnjačama, provesti cilj kratkog lanca opskrbe i omogućiti model “od polja do stola”, a sve u korist proizvođača i potrošača.

www.sjever.hr
07.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.