Now Reading:
Prva korizmena tribina u Konjščini – “Uz Marija Bistricu putevi odsad vode i u Konjščinu”
Full Article 2 minutes read

Prva korizmena tribina u Konjščini – “Uz Marija Bistricu putevi odsad vode i u Konjščinu”

U Kulturnom i informativno – turističkom centru u Konjščini po prvi puta je održana Korizmena tribina pod nazivom „Zašto Bog dopušta patnju i zlo?“. Predavač na prvoj tribini bio je profesor Anto Gavrić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku tribine sve okupljene pozdravila je načelnica općine Konjščina, a ujedno i domaćin tribine u Kulturnom centru, Anita Krok. Načelnica se, pozdravljajući sve okupljene, osvrnula na temu tribine te dala svoje viđenje, ali i posvjedočila kako se nosi s time kada se nađe u situacijama o kojima govori tema.

Sve okupljene pozdravio je i domaći župnik Milan Pušec, koji je konstatirao kako, uz Mariju Bistricu, putevi odsad vode i u Konjščinu jer nigdje drugdje u Zagorju nema ovakvih tribina.

Po završetku pozdrava najavljen je predavač na konjščinskoj tribini kroz kratak životopis i sažetak njegova djelovanja u znanstvenoj i društveno-humanističkoj zajednici.

Otac Gavrić osvrnuo se na pitanje dobra, zla i patnje u svijetu od antike do današnjeg vremena. Rekao je kako je problem zla razlog prigovora i ne vjerovanja u Boga. Kroz svoje predavanje dao je mnoštvo primjera dobra, zla i patnje koji se pojavljuju svakodnevno u svijetu.

Profesor Gavrić dotakao se i onih koji možda nisu okusili zlo i patnju u punom smislu te je rekao kako oni koji to ne poznaju lako i lijepo o tome mogu govoriti, a onima koji pate nisu dovoljne samo lijepe riječi. Kroz temu zla i patnje dotaknut je i Krist i njegova patnja kao primjer. Taj primjer svijet izbjegava jer je svijetu draži užitak nego križ, patnja i umiranje, iako križ otkriva Boga, a to ustvari znak čiste ljubavi.

Po završetku tribine župnik se još jednom zahvalio Gavriću na dolasku i održanom predavanju te je izrazio želju, zajedno s ostalima prisutnima u dvorani, da ove tribine u Konjščini postanu tradicija.

www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.