Now Reading:
Prva korizmena tribina u Konjščini – “Uz Marija Bistricu putevi odsad vode i u Konjščinu”
Full Article 2 minutes read

Prva korizmena tribina u Konjščini – “Uz Marija Bistricu putevi odsad vode i u Konjščinu”

U Kulturnom i informativno – turističkom centru u Konjščini po prvi puta je održana Korizmena tribina pod nazivom „Zašto Bog dopušta patnju i zlo?“. Predavač na prvoj tribini bio je profesor Anto Gavrić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku tribine sve okupljene pozdravila je načelnica općine Konjščina, a ujedno i domaćin tribine u Kulturnom centru, Anita Krok. Načelnica se, pozdravljajući sve okupljene, osvrnula na temu tribine te dala svoje viđenje, ali i posvjedočila kako se nosi s time kada se nađe u situacijama o kojima govori tema.

Sve okupljene pozdravio je i domaći župnik Milan Pušec, koji je konstatirao kako, uz Mariju Bistricu, putevi odsad vode i u Konjščinu jer nigdje drugdje u Zagorju nema ovakvih tribina.

Po završetku pozdrava najavljen je predavač na konjščinskoj tribini kroz kratak životopis i sažetak njegova djelovanja u znanstvenoj i društveno-humanističkoj zajednici.

Otac Gavrić osvrnuo se na pitanje dobra, zla i patnje u svijetu od antike do današnjeg vremena. Rekao je kako je problem zla razlog prigovora i ne vjerovanja u Boga. Kroz svoje predavanje dao je mnoštvo primjera dobra, zla i patnje koji se pojavljuju svakodnevno u svijetu.

Profesor Gavrić dotakao se i onih koji možda nisu okusili zlo i patnju u punom smislu te je rekao kako oni koji to ne poznaju lako i lijepo o tome mogu govoriti, a onima koji pate nisu dovoljne samo lijepe riječi. Kroz temu zla i patnje dotaknut je i Krist i njegova patnja kao primjer. Taj primjer svijet izbjegava jer je svijetu draži užitak nego križ, patnja i umiranje, iako križ otkriva Boga, a to ustvari znak čiste ljubavi.

Po završetku tribine župnik se još jednom zahvalio Gavriću na dolasku i održanom predavanju te je izrazio želju, zajedno s ostalima prisutnima u dvorani, da ove tribine u Konjščini postanu tradicija.

www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.