Now Reading:
Međimurska županija s osiguranih 47 tisuća eura nastavlja podržavati rad MURID-a – Uskoro završava i izgradnja prvog regionalnog Centra za ranu intervenciju
Full Article 5 minutes read

Međimurska županija s osiguranih 47 tisuća eura nastavlja podržavati rad MURID-a – Uskoro završava i izgradnja prvog regionalnog Centra za ranu intervenciju

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u Čakovcu potpisan je ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije u MURID-u. Ugovor su potpisali međimurski župan Matija Posavec i ravnateljica MURID-a Silvija Pucko.

Kako je istaknuo župan Posavec, Međimurska je županija ove godine u proračunu osigurala 47 tisuća eura kako bi MURID mogao ostati i opstati te najavio kako će i dalje Županija pomagati te se financijski, logistički i organizacijski uključiti i u gradnju regionalnog Centra za usluge rane intervencije.

– MURID je institucija koja je predvodnik i primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj što se tiče rane intervencije u predškolskom odgoju. To je nama izuzetno važno već dosta godina unazad i stoga svake godine iz proračuna Međimurske županije pomažemo rad MURID-a te samim time rad s djecom i sustav koji je itekako važan kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti i jednake šanse za daljnji život – rekao je župan Posavec dodavši kako im je cilj da Međimurje ostane predvodnik i primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj glede kvalitetnog pristupa ranoj intervenciji te se u tom kontekstu gradi i regionalni Centar za ranu intervenciju u predškolskom odgoju, a to je Centar MURIDA u Pribislavcu.

Pojasnio je i da je izgradnja Regionalnog centra u samoj završnoj fazi, no kako postoji puno administrativnih i tehničkih izazova za koja se kontinuirano traže rješenja.

– Procijenjeni trošak izgradnje tog Centra bio je nekih 20 milijuna kuna, ali sa svim poremećajima na tržištu, potpisanim ugovorima sada smo na nekih 22 milijuna kuna. U prijavi projekta 15 milijuna kuna stiglo je iz fondova Europske unije i tu razliku od 7 milijuna kuna treba osigurati. To je u ovom trenutku na nama, na lokalnoj zajednici i to je za nas velik novac. Ako uzmemo izvorni prihod proračuna Županije, ako uzmemo i gradove i općine, taj se novac može namaknuti, ali u tom slučaju puno drugih projekata treba zaustaviti. Međutim, s obzirom na to da je ta rana intervencija sada puno ozbiljniji sustav nego je bio ranijih godina i da će država to implementirati kao neku vrstu obveze i oni koji će sutra tek ići graditi ili razmišljati o gradnji tih centara, vjerojatno će dobiti osigurane uvjete i neće morati davati novce kao mi sada koji smo već ranije prepoznali tu potrebu – kazao je Posavec.

Napomenuo je kako su upravo zbog svega toga te teme na vrhu razgovora s resornim ministrom, Vladom, nacionalnim odborima i vijećima koja su vezana uz izradu novih zakona. Naime, kako je objasnio, paralelno uz izgradnju Centra, pokušava se ukazati na to da im je potrebna pomoć kako bi premostili tu razliku, ne samo kroz financiranje osiguravanja usluga, nego uz neku kapitalnu donaciju.

– Nadam se da ćemo u tome uspjeti. Postoji varijanta kreditnog zaduženja MURID-a, varijanta jamstva Međimurske županije kao regionalne samouprave, postoji i varijanta pozajmice. Definitivno radimo sve da nam bilo kakvi izazovi ne stopiraju dinamiku i kako bi do kraja godine taj Centar mogao okupljati i zadovoljiti sve potrebe, ne samo Međimurske županije nego i potrebe svih sjevernih županija i kako bi drugi mogli učiti iz našeg primjera – ustvrdio je čelni čovjek Međimurske županije.

Ravnateljica MURID-a Silvija Pucko, kazala je kako ovo, osmo potpisivanje ugovora za njih jako puno znači, iako im je prvo potpisivanje dalo mogućnost da kompletni sustav rane intervencije u Međimurskoj županiji bude razvijen profesionalnije.

– Tada, 2016. godine, Međimurska županija svojim je iskorakom napravili veliki primjer dobre prakse, jer socijalne usluge su zakonom o socijalnoj skrbi nešto što bi i cijela država trebala razvijati – naglasila je Pucko.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, koja je tom prilikom istaknula kako svakom djetetu i njegovoj obitelji treba pružiti podršku.

– Svakom djetetu treba dati mogućnost da se razvije, da razvije svoje sposobnosti i da tako bude uključeno u lokalnu zajednicu. To su prepoznale i organizacije na nacionalnom nivou, pa tako i UNICEF. MURID je bio uključen u pilot projekt „Jamstvo za svako dijete” kojeg je Međimurskoj županiji odobrilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – rekla je Tošić Grlač dodavši kako ta politika i dalje traje.

Upravo zato se Međimurska županija i općine zalažu za to da se uspostavi Centar za ranu intervenciju kako bi MURID radio u primjerenijim uvjetima te da bi djeca dobila mogućnost sudjelovanja u lokalnoj zajednici i razvoja svoje osobnosti.

– Riječ je o jako velikom projektu, od velikog značaja za Hrvatsku, a i šire jer djelatnice MURID-a sudjeluju u edukacijama i u svjetskim programima – zaključila je Tošić Grlač.

jmiklauzic/www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.