Now Reading:
ŽIVOT U SUZAMA I STRAHU Obitelji u Donjoj Stubici kuća doslovno klizi u provaliju, a pomoći nema – Gospočić „velikodušno” ponudio 10.000 kuna
Full Article 2 minutes read

ŽIVOT U SUZAMA I STRAHU Obitelji u Donjoj Stubici kuća doslovno klizi u provaliju, a pomoći nema – Gospočić „velikodušno” ponudio 10.000 kuna

Obitelj Humljak iz Donje Stubice doslovno živi na rubu provalije. Njima je, naime, klizište došlo do kuće koju su legalno izgradili 2008. godine zbog čega sada žive u suzama i strahu te noćima ne spavaju jer čuju kako sve oko njih puca. Za dnevnik.hr kazali su kako ih nitko nije upozorio da im klizište kojeg prije 15 godina nije bilo prijeti, a sada traže pomoć lokalnih vlasti.

-Užas, užas, agonija je to velika. Po noći kad je tišina jednostavno čuješ kako pukne. Kao da si u Ukrajini – govori obitelj Humljak.

Zemlja je počela kliziti početkom prosinca kada im je propalo cijelo dvorište, a dio šume otklizio je za 150 metara. Kažu da je ovo njihov dom i ako im nitko neće pomoći i kuća će najvjerojatnije otići u jarak.

Za dnevnik.hr otkrili su kako se klizište aktiviralo nakon puknuća cjevovoda kada se zemlja previše natopila vodom i počela propadati.

-Te cijevi su napravljene kad sam ja bio dijete, negdje 1973., 1974. godine. Cijevi su nastradale kad je bio jaki potres, popucale su i ta voda je jednostavno išla dolje – rekao je Mladen Humljak.

Iz Zagorskog vodovoda za dnevnik.hr rekli su da su testirali vodu u blizini temelja kuće i zaključili da nije iz njihovog sustava, no Mladen Humljak ističe kako sada nitko neće priznati krivnju.

-Ja tvrdim da je njihova voda izlazila van. Voda je izlazila na nekih 5 mjesta – tvrdi Humljak.

Grad je poslao statičare i geomehaničara na teren koji su utvrdili da je situacija ozbiljna, ali da ne traži hitno iseljavanje. Ponudili su im smještaj i 10.000 kuna te napominju kako više od toga ne mogu jer se radi o privatnoj parceli.

-Koliko ja znam 2008. nije bilo klizišta. Znam da je Zagorski vodovod bio na terenu i sanirao tu cijev. Koliko je to uzrokovalo klizište, to je van moje domene i ne mogu u to ulaziti – rekao je za dnevnik.hr Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice.

Iako je obitelj sanirala jedan dio, to nije dovoljno, a želja im je sačuvati svoj dom koji doslovno visi s ruba provalije.

Foto: screenshot dnevnik.hr
www.sjever.hr / dnevnik.hr
05.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.