Now Reading:
NA SAMOM VRHU Međimurska županija uvjerljivi je rekorder izdvajanja za kulturu!
Full Article 4 minutes read

NA SAMOM VRHU Međimurska županija uvjerljivi je rekorder izdvajanja za kulturu!

Međimurska i Osječko-baranjska županija imale su u 2021. godini najveći udjel izdvojenih sredstva iz proračuna za kulturu, a vodeće su i bile u odnosu na ostale županije i po izdvajanju za kulturu po stanovniku. Gleda li se izdvajanje u odnosu na broj stanovnika slijede Zadarska, Istarska i Brodsko-posavska županija, a pokazala je to analiza portala zupan.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna županija za 2021. godinu.

Međimurska županija izdvojila je u 2021. godinu najviše po stanovniku za kulturu iz proračuna, 195,47 kuna, odnosno 2,54 posto, što ju je također svrstalo u vrh u odnosu na ostale županije.

– Iza prvog mjesta na ljestvici stoji predan rad i precizno proračunsko planiranje kao te veliki napor uložen u pripremu dokumentacije, koji je potom nagrađen sredstvima iz europskih fondova – komentirali su za portal zupan.hr u Županiji te podsjetili na najvažnije projekte.

Godinu 2021. obilježio je završetak najvećeg ulaganja u kulturu Međimurja ikada: u ljeto te godine otvoren je novi Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, odnosno dovršen projekt kojim je revitalizirana fortifikacija Staroga grada u Čakovcu. Utvrda je obnovljena i revitalizirana ulaganjem koje je premašilo 45 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoja, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija. Riznica Međimurja krajem 2022. godine dobiva najvišu nagradu struke u Hrvatskoj kada ju je Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim stalnim postavom u 2021. godini. Postav Riznice Međimurja sadrži inovativna tehnološka rješenja te je priča o povijesnom i etnografskom blagu koje naš kraj baštini svakom posjetitelju izvor ushita.

Priču o ulaganju u najvrjedniji spomenik kulture – Stari grad u Čakovcu – Međimurska županija nastavila je već početkom ove godine sklapanjem novog ugovora o konstrukcijskoj obnovi palače Zrinskih. Radovi će obuhvatiti konstruktivnu obnovu sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače, a u sanaciju će biti uloženo 2.732.837 eura. Završetak radova koji će podrazumijevati i uređenje okoliša te parkirališta očekuje se početkom ljeta ove godine. Radovi se u cijelosti financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije te se izvode u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.

– Uz kontinuiranu potporu koju Međimurska županija pruža udrugama koje djeluju na području kulture, našim vrijednim čuvarima baštine, ponosno podržavamo i manifestacije kojima se glas o kulturi Međimurja nadaleko pronosi. Među njima svakako je Božićni koncert u Nedelišću koji živi već 23 godine i koji je kvalitetom odavno nadmašio slične sadržaje iz mnogo većih europskih sredina od naše – ističu u Županiji te dodaju:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najaktivniji je u Hrvatskoj što nam je također na ponos. Stalno podupiremo nakladništvo našega Ogranka, djelatnost koja je iznjedrila najviše nagrade te su krajem 2022. – po treći puta – nagrađeni Zlatnom poveljom Matice hrvatske za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina – roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“, tiskanu u sklopu Bibliothece Murodravana koju je 2016. Ogranak osnovao uz podršku Međimurske županije.

Ulaganja u kulturu u razvojnoj strategiji Međimurske županije neodvojiva su od ulaganja u turističke potencijale. U narednom razdoblju slijede realizacije sadržaja koji će kulturu i povijesno nasljeđe Međimurja prikazati u punom sjaju pomno osmišljenim sadržajima turističke ponude. Tako slijedi revitalizacija Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverozapadne Hrvatske, kojem ćemo dati atraktivne, suvremene sadržaje. Nastavlja se s razvojem mreže Ekomuzeja Međimurje malo, inovativne platforme koja umrežuje 30 baštinskih lokaliteta diljem našega kraja. Neki lokaliteti su već u pripremi poput palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centra cekera u Nedelišću, svjetskog centra pušipela i centra sv. Jeronima u Štrigovi, zatim centra zlatarenja u Donjem Vidovcu, centra za interpretaciju rudarske baštine u Murskom Središću, Centra Halicanum Sv. Martin na Muri, interpretacijskog centra Drava u Prelogu, nekropole pod tumulima u Goričanu, te svjetskog centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, dok su sadržaji za još čitav niz lokaliteta u fazi razrade, piše portal zupan.hr.

www.sjever.hr
04.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.