Now Reading:
Učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina obilježili 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke
Full Article 4 minutes read

Učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina obilježili 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke

U Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina obilježena je 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, najistaknutije hrvatske književnice i prve hrvatske novinarke. Školska knjižničarka Suzana Pracaić osmislila je tjedan aktivnosti, posebno za učenike 8. razreda jer je Zagorka na popisu lektire za osmaše.

Kao uvod u obilježavanje obljetnice organizirali su susret s publicistom Marijanom Tenšekom, velikim poznavateljem Zagorkinog života i rada. Izložba književnih djela, originalni sveščići Gordane i Gričke vještice koji su izlazili u Obzoru te brojni dokumenti, novinski članci, novine, plakati, sitni tisak vezan uz Zagorku, prikazani su učenicima tijekom susreta.

Budući da su znali da je Tenšek veliki poznavatelj Zagorkina života i da je sudjelovao i u snimanju serijala “Hrvatski velikani” Roberta Knjaza o Zagorki, pozvali su ga da im ispriča priču u Marijinom životu. Događaju su prisustvovali učenici 8. a, 8. b i 8. c razreda te učiteljica hrvatskog jezika Jasna Leljak, defektologinja Aleksandra Podsečki i ravnateljica Vlatka Družinec. Susret je organizirala i vodila knjižničarka Suzana Pracaić.

Učenici su prvo upoznali tko je Marijan Tenšek. Saznali su tako da je rođen u Zagrebu, a da je osnovnu školu polazio u Lepajcima i Krapini. Završio je Tehničku školu Ruđer Bošković i Višu tehničku školu sigurnosti na radu. Radio je i u Srednoj školi Krapina, no ljubav prema kulturi, zavičaju i povijesti zagorskoga kraja usmjerila ga je u istraživanje i samostalno izdavaštvo.

Živi u Galovcu Začretskome i vodi izdavačku tvrtku Elektronika-Nakladnik. Surađuje s mnogim znamenitim osobama i intelektualcima, institucijama, muzejima, arhivima, knjižnicama, društvima, umjetnicima… Velik je entuzijast, neumorni istraživač, zaljubljenik u Zagorje, kulturno-povijesnu baštinu zagorskog kraja i svojim izdavaštvom čuva povijest od zaborava.

Vlasnik je mnogobrojnih starih, vrijednih publikacija, prvih izdanja, sakuplja novinske članke, novine, časopise, brošure, kataloška izdanja, razglednice, fotografije… veliko bogatstvo pisane i tiskane zavičajne baštine. Približio im je i upoznao ih sa Zagorkom te objasnio kakve veze ona ima s Krapinom?!

G. Tenšeku pripremili su i iznenađenje. Kakav bi to bio rođendan, da nema rođendanske torte?! Tortu su izradile kuharice Branka Čaušević i Andrijana Frljužec prema izvornom receptu “Lješnjakova torta po receptu Zagorkine majke Josipe” koji je otkrio Tenšek te s njim uživali u bogatstvu okusa.

Glavni događaj bio je glumački performans Dubravke Vidović, predsjednice Društva Marije Jurić Zagorke, pod nazivom “Susret sa Zagorkom”. Performans je ostvaren u suradnji s Gradskom knjižnicom Krapina, kao dio njihovog programa obilježavanja “Mjeseca Marije Jurić Zagorke” uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Krapine.

U četvrtak, 2. ožujka , na 150-tu obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke, učenici matične škole 8. a, 8. b i 8. c te 8. š (Područne škole Donja Šemnica) su zajedno s učiteljicama Mirom Benc, Jasnom Leljak, Andrejom Drašković i knjižničarkom Suzanom Pracaić, sudjelovali u programu obilježavanja “Mjeseca Marije Jurić Zagorke” Gradske knjižnice Krapina.

Prisustvovali su umjetničkom performansu Dubravke Vidović “Susret sa Zagorkom”, koji je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja Zagorkinog života i njezinih djela. Bio je to nastavak priče o Zagorki.
Saznali su više o Zagorki, no, posebnost događaja je bio osjećaj kao da im govori sama Zagorka. Dubravka Vidović utjelovila je Mariju Jurić Zagorku te govori u prvom licu o svom privatnom životu, teškom djetinjstvu, novinarskom i književnom radu, nacionalnoj osviještenosti, zalaganju za slobodu i prava žena, o susretima sa političarima i književnicima svoga vremena…

Upoznali su njezine misli i osjećaje, saznali o njenoj borbi i neprihvaćanju u društvu i politici kao žene intelektualke, kako je ispreplela novinarski i književni rad samo da bi pisala.

www.sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.