Now Reading:
Učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina obilježili 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke
Full Article 4 minutes read

Učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina obilježili 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke

U Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina obilježena je 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, najistaknutije hrvatske književnice i prve hrvatske novinarke. Školska knjižničarka Suzana Pracaić osmislila je tjedan aktivnosti, posebno za učenike 8. razreda jer je Zagorka na popisu lektire za osmaše.

Kao uvod u obilježavanje obljetnice organizirali su susret s publicistom Marijanom Tenšekom, velikim poznavateljem Zagorkinog života i rada. Izložba književnih djela, originalni sveščići Gordane i Gričke vještice koji su izlazili u Obzoru te brojni dokumenti, novinski članci, novine, plakati, sitni tisak vezan uz Zagorku, prikazani su učenicima tijekom susreta.

Budući da su znali da je Tenšek veliki poznavatelj Zagorkina života i da je sudjelovao i u snimanju serijala “Hrvatski velikani” Roberta Knjaza o Zagorki, pozvali su ga da im ispriča priču u Marijinom životu. Događaju su prisustvovali učenici 8. a, 8. b i 8. c razreda te učiteljica hrvatskog jezika Jasna Leljak, defektologinja Aleksandra Podsečki i ravnateljica Vlatka Družinec. Susret je organizirala i vodila knjižničarka Suzana Pracaić.

Učenici su prvo upoznali tko je Marijan Tenšek. Saznali su tako da je rođen u Zagrebu, a da je osnovnu školu polazio u Lepajcima i Krapini. Završio je Tehničku školu Ruđer Bošković i Višu tehničku školu sigurnosti na radu. Radio je i u Srednoj školi Krapina, no ljubav prema kulturi, zavičaju i povijesti zagorskoga kraja usmjerila ga je u istraživanje i samostalno izdavaštvo.

Živi u Galovcu Začretskome i vodi izdavačku tvrtku Elektronika-Nakladnik. Surađuje s mnogim znamenitim osobama i intelektualcima, institucijama, muzejima, arhivima, knjižnicama, društvima, umjetnicima… Velik je entuzijast, neumorni istraživač, zaljubljenik u Zagorje, kulturno-povijesnu baštinu zagorskog kraja i svojim izdavaštvom čuva povijest od zaborava.

Vlasnik je mnogobrojnih starih, vrijednih publikacija, prvih izdanja, sakuplja novinske članke, novine, časopise, brošure, kataloška izdanja, razglednice, fotografije… veliko bogatstvo pisane i tiskane zavičajne baštine. Približio im je i upoznao ih sa Zagorkom te objasnio kakve veze ona ima s Krapinom?!

G. Tenšeku pripremili su i iznenađenje. Kakav bi to bio rođendan, da nema rođendanske torte?! Tortu su izradile kuharice Branka Čaušević i Andrijana Frljužec prema izvornom receptu “Lješnjakova torta po receptu Zagorkine majke Josipe” koji je otkrio Tenšek te s njim uživali u bogatstvu okusa.

Glavni događaj bio je glumački performans Dubravke Vidović, predsjednice Društva Marije Jurić Zagorke, pod nazivom “Susret sa Zagorkom”. Performans je ostvaren u suradnji s Gradskom knjižnicom Krapina, kao dio njihovog programa obilježavanja “Mjeseca Marije Jurić Zagorke” uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Krapine.

U četvrtak, 2. ožujka , na 150-tu obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke, učenici matične škole 8. a, 8. b i 8. c te 8. š (Područne škole Donja Šemnica) su zajedno s učiteljicama Mirom Benc, Jasnom Leljak, Andrejom Drašković i knjižničarkom Suzanom Pracaić, sudjelovali u programu obilježavanja “Mjeseca Marije Jurić Zagorke” Gradske knjižnice Krapina.

Prisustvovali su umjetničkom performansu Dubravke Vidović “Susret sa Zagorkom”, koji je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja Zagorkinog života i njezinih djela. Bio je to nastavak priče o Zagorki.
Saznali su više o Zagorki, no, posebnost događaja je bio osjećaj kao da im govori sama Zagorka. Dubravka Vidović utjelovila je Mariju Jurić Zagorku te govori u prvom licu o svom privatnom životu, teškom djetinjstvu, novinarskom i književnom radu, nacionalnoj osviještenosti, zalaganju za slobodu i prava žena, o susretima sa političarima i književnicima svoga vremena…

Upoznali su njezine misli i osjećaje, saznali o njenoj borbi i neprihvaćanju u društvu i politici kao žene intelektualke, kako je ispreplela novinarski i književni rad samo da bi pisala.

www.sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.