Now Reading:
Razvod braka ubuduće kod javnog bilježnika?
Full Article 2 minutes read

Razvod braka ubuduće kod javnog bilježnika?

razvod braka

Kako prenosi Poslovni.hr, javni će bilježnici dobiti veće ovlasti. Naime, oni će se ubuduće baviti i poslovima razvoda braka, postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa i razvrgnuću suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.

Za ozakonjenje razvoda više se neće morati ići na sud. Ako se s bračnim drugom postigne dogovor oko sporazumnog raskida braka, ozakonjenje tog čina ubuduće će se moći riješiti i kod javnog bilježnika. Ova je mogućnost predviđena novim Zakonom o izvanparničnom postupku čiji je nacrt u četvrtak usvojila Vlada i proslijedila ga na usvajanje u Sabor.

Ovaj zakonski tekst predviđa da će javni bilježnici ubuduće moći kao povjerenici suda postupati u određenim, isključivo nespornim izvanparničnim postupcima, među koje spada i sporazumni razvod braka, prenosi Poslovni.hr.

Zakon se donosi jer se u Hrvatskoj još primjenjuje Zakon o sudskom izvanparničnom postupku donesen još davne 1934. godine za trajanja Kraljevine Jugoslavije. Puno odredbi tog zakonskog teksta danas su neprimjenjive, a smisao su izgubile i stalnim derogacijama kroz donošenja posebnih zakona. Takva heterogenost pravnih pravila dovodila je do pravne nesigurnosti pa se moglo dogoditi da dođe do različitih pravnih rješenja o istoj pravnoj stvari.

www.sjever.hr / poslovni.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.