Now Reading:
Razvod braka ubuduće kod javnog bilježnika?
Full Article 2 minutes read

Razvod braka ubuduće kod javnog bilježnika?

razvod braka

Kako prenosi Poslovni.hr, javni će bilježnici dobiti veće ovlasti. Naime, oni će se ubuduće baviti i poslovima razvoda braka, postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa i razvrgnuću suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.

Za ozakonjenje razvoda više se neće morati ići na sud. Ako se s bračnim drugom postigne dogovor oko sporazumnog raskida braka, ozakonjenje tog čina ubuduće će se moći riješiti i kod javnog bilježnika. Ova je mogućnost predviđena novim Zakonom o izvanparničnom postupku čiji je nacrt u četvrtak usvojila Vlada i proslijedila ga na usvajanje u Sabor.

Ovaj zakonski tekst predviđa da će javni bilježnici ubuduće moći kao povjerenici suda postupati u određenim, isključivo nespornim izvanparničnim postupcima, među koje spada i sporazumni razvod braka, prenosi Poslovni.hr.

Zakon se donosi jer se u Hrvatskoj još primjenjuje Zakon o sudskom izvanparničnom postupku donesen još davne 1934. godine za trajanja Kraljevine Jugoslavije. Puno odredbi tog zakonskog teksta danas su neprimjenjive, a smisao su izgubile i stalnim derogacijama kroz donošenja posebnih zakona. Takva heterogenost pravnih pravila dovodila je do pravne nesigurnosti pa se moglo dogoditi da dođe do različitih pravnih rješenja o istoj pravnoj stvari.

www.sjever.hr / poslovni.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.