Now Reading:
Obnova u srcu varaždinske gradske jezgre: Projekt Centar kreativnih i kulturnih industrija vrijedan više od 5,5 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

Obnova u srcu varaždinske gradske jezgre: Projekt Centar kreativnih i kulturnih industrija vrijedan više od 5,5 milijuna eura

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj predstavio je sedam strateških stupova razvoja koji uključuju više od 50 međusobno integriranih projekata važnih za razvoj Urbanog područja Varaždin kojeg čine Grad Varaždin i 14 okolnih jedinica lokalne samouprave.

Financiranje projekta planirano je kroz integrirana teritorijalna ulaganja za Urbano područje Varaždin – ITU mehanizam, za vrijeme trajanja financijske perspektive od 2021. do 2027. godine.

Javnosti je predstavljen projekt „CENTAR KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA Urbanog područja Varaždin“.

Cilj projekta je obnoviti objekt u povijesnoj jezgri Grada Varaždina, postojeću zapuštenu zgradu nekadašnjeg kina „DOM“ u Kukuljevićevoj ulici, te ga prenamijeniti u Centar kreativnih i kulturnih industrija. Objekt je u vlasništvu Grada Varaždina s uknjiženim pravom upravljanja i korištenja u korist Pučkog otvorenog učilišta Varaždin sa statusom zaštićenog kulturnog dobra. Za projekt rekonstrukcije objekta izdana je pravomoćna građevinska dozvola. Procijenjena vrijednost projekta je približno 5.570.000,00 eura (uključujući PDV) te je inicijalno planirano trajanje provedbe projekta 36 mjeseci. Projekt će provoditi Pučko otvoreno učilište Varaždin u partnerstvu s Gradom Varaždinom, njegovim osnivačem te ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Centar kreativnih i kulturnih industrija pružat će potporu razvoju kreativnog i kulturnog stvaralaštva u Gradu Varaždinu, ali i na cijelom Urbanom području Varaždin. Prenamjenom trenutno napuštenih prostora u vlasništvu Grada Varaždina i opremanjem suvremenom multimedijalnom opremom osnažit će se kapaciteti Pučkog otvorenog učilišta Varaždin za provedbu programa osposobljavanja i prekvalifikacija radnika na području Grada Varaždina kao i za ostale vrste obrazovanja za poslove budućnosti stanovnika cijelog Urbanog područja Varaždin.

Obnovljeni objekt sadržavat će radne prostore za kreativne i kulturne industrije i zajedničke radne prostore za poduzetnike (eng. coworking spaces), izložbeno prodajni prostor, konferencijsku (kino) dvoranu s teleskopskim tribinama, salu za sastanke i ostala zbivanja, mali tonski studio te ostale tehničke prostorije.

U sklopu projekta uspostavit će se i opremiti suradničke podružnice koje će se programski specijalizirati za pojedina područja kulturnih i kreativnih industrija i to u Gradu Ludbregu i Gradu Varaždinskim Toplicama te u Općini Maruševec, Općini Trnovec Bartolovečki i Općini Vinica.

Video prikaz idejnog rješenja budućeg Centra kulturnih i kreativnih industrija u Gradu Varaždinu dostupan je ovdje

sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.