Now Reading:
Kolar o onkološkom centru u zabočkoj bolnici: Da je Opća bolnica u vlasništvu države, do ovakvog svjetskog projekta nikad ne bi došlo!
Full Article 3 minutes read

Kolar o onkološkom centru u zabočkoj bolnici: Da je Opća bolnica u vlasništvu države, do ovakvog svjetskog projekta nikad ne bi došlo!

bolnica zabok

U sklopu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana gradit će se novi Centar za liječenje malignih bolesti u kojem će se oboljeli od raka moći liječiti najsuvremenijim terapijama, a o tome hoće li na realizaciju tog velikog i značajnog projekta utjecati eventualna odluka da upravljanje općim bolnicama preuzme država, govorio je u petak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

-Prije nekoliko mjeseci sam rekao da mi ovo radimo za naše ljude i ono što mi je bitno je da smo potencijalnog investitora uvjerili da ako i Opća bolnica prijeđe na upravljanje državi, da se tu ništa ne mijenja. Obavljen je i razgovor s ministrom i to je jasno i glasno potencijalnom investitoru nagoviješteno i ne vjerujem da bi moglo doći do bilo kakvih problema što se tiče provedbe projekta – rekao je Kolar.

Još je jednom uputio jasnu poruku i pozvao sve ‘na zdrav razum’.

-Pokazalo se da država ne može iz jednog centra upravljati ni sa čime na području čitave Hrvatske, što je u nadležnosti regionalne samouprave. To je shvatio još Ivica Račan kada je njegova vlada krenula s decentralizacijom, nakon toga su nam prebačeni uredi za graditeljstvo, onda je vlada premijera Plenkovića shvatila da uredi državne uprave ne funkcioniraju dobro pa su ih prebacili županijama i u prosjeku radimo s 35 posto manje ljudi, a brži smo i učinkovitiji. Koja je logika da država koja upravlja kliničkim centrima i generira 70 posto ukupnog duga u zdravstvu, sada od nas preuzima opće bolnice. Nema ni jednog zdravog i pametnog argumenta – rekao je krapinsko-zagorski župan.

Dodao je kako sa sigurnošću može reći da do ovakvog velikog, svjetskog projekta ne bi došlo da je opća bolnica u vlasništvu države i da država njome upravlja.

-To završilo na Rebru, u Vinogradskoj, na Svetom Duhu, možda u Osijeku, eventualno Splitu ili Rijeci, a mi smo tri godine radili na tome i odgovorili na tisuću pitanja – naglasio je Kolar.

Župan je kratko govorio i o tome u kojem je stupnju realizacije ovaj projekt u koji će u prvoj fazi biti uloženo oko 16 milijuna eura, a za prihvat prvih pacijenata trebao bi biti spreman iduće godine.

-Potpisali smo sporazum o razumijevanju i pripremamo natječaj koji će izaći u utorak, a u natječaju smo točno definirali što želimo da se u Općoj bolnici u Zaboku provodi i što treba još dograditi da bi onkološki centar mogao raditi. Sve ostalo je prepušteno javnom natječaju i očekujemo da se određeni subjekti jave – rekao je Kolar.

a.kučić/sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.