Now Reading:
Kolar o onkološkom centru u zabočkoj bolnici: Da je Opća bolnica u vlasništvu države, do ovakvog svjetskog projekta nikad ne bi došlo!
Full Article 3 minutes read

Kolar o onkološkom centru u zabočkoj bolnici: Da je Opća bolnica u vlasništvu države, do ovakvog svjetskog projekta nikad ne bi došlo!

bolnica zabok

U sklopu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana gradit će se novi Centar za liječenje malignih bolesti u kojem će se oboljeli od raka moći liječiti najsuvremenijim terapijama, a o tome hoće li na realizaciju tog velikog i značajnog projekta utjecati eventualna odluka da upravljanje općim bolnicama preuzme država, govorio je u petak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

-Prije nekoliko mjeseci sam rekao da mi ovo radimo za naše ljude i ono što mi je bitno je da smo potencijalnog investitora uvjerili da ako i Opća bolnica prijeđe na upravljanje državi, da se tu ništa ne mijenja. Obavljen je i razgovor s ministrom i to je jasno i glasno potencijalnom investitoru nagoviješteno i ne vjerujem da bi moglo doći do bilo kakvih problema što se tiče provedbe projekta – rekao je Kolar.

Još je jednom uputio jasnu poruku i pozvao sve ‘na zdrav razum’.

-Pokazalo se da država ne može iz jednog centra upravljati ni sa čime na području čitave Hrvatske, što je u nadležnosti regionalne samouprave. To je shvatio još Ivica Račan kada je njegova vlada krenula s decentralizacijom, nakon toga su nam prebačeni uredi za graditeljstvo, onda je vlada premijera Plenkovića shvatila da uredi državne uprave ne funkcioniraju dobro pa su ih prebacili županijama i u prosjeku radimo s 35 posto manje ljudi, a brži smo i učinkovitiji. Koja je logika da država koja upravlja kliničkim centrima i generira 70 posto ukupnog duga u zdravstvu, sada od nas preuzima opće bolnice. Nema ni jednog zdravog i pametnog argumenta – rekao je krapinsko-zagorski župan.

Dodao je kako sa sigurnošću može reći da do ovakvog velikog, svjetskog projekta ne bi došlo da je opća bolnica u vlasništvu države i da država njome upravlja.

-To završilo na Rebru, u Vinogradskoj, na Svetom Duhu, možda u Osijeku, eventualno Splitu ili Rijeci, a mi smo tri godine radili na tome i odgovorili na tisuću pitanja – naglasio je Kolar.

Župan je kratko govorio i o tome u kojem je stupnju realizacije ovaj projekt u koji će u prvoj fazi biti uloženo oko 16 milijuna eura, a za prihvat prvih pacijenata trebao bi biti spreman iduće godine.

-Potpisali smo sporazum o razumijevanju i pripremamo natječaj koji će izaći u utorak, a u natječaju smo točno definirali što želimo da se u Općoj bolnici u Zaboku provodi i što treba još dograditi da bi onkološki centar mogao raditi. Sve ostalo je prepušteno javnom natječaju i očekujemo da se određeni subjekti jave – rekao je Kolar.

a.kučić/sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.