Now Reading:
Bosilj: Grad je zarobljenik sitnih političkih interesa uskočkog osumnjičenika i njegovih partnera iz Županije koji u sve uvlače i hrvatsku vladu
Full Article 5 minutes read

Bosilj: Grad je zarobljenik sitnih političkih interesa uskočkog osumnjičenika i njegovih partnera iz Županije koji u sve uvlače i hrvatsku vladu

Nema nijednog racionalnog razloga zašto Vlada Republike Hrvatske još uvijek nije raspisala prijevremene izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina, ocijenio je gradonačelnik Neven Bosilj na konferenciji za medije u petak.

Budući da izbori nisu raspisani ni na jučerašnjoj sjednici vlade, gradonačelnik Bosilj rekao je kako je, s obzirom da je situacija u Gradu savršeno jasna, jedina dilema ona politička i kalkulantska. Naime, njegova je ocjena da je cilj čim kasnijeg održavanja izbora taj da se javno mnijenje usmjeri protiv gradonačelnika koji nije iz iste stranke koja je na vlasti na nacionalnoj razini.

-U otvorenom pismu koje sam poslao premijeru prije točno tri tjedna naveo sam gradove i općine koji su bili u sličnoj situaciji 2019. godine sa svojim vijećima i kada su tada provedeni izbori? Već 10. ožujka 2019. godine. Mi još nemamo datum izbora što je neprihvatljivo i nekorektno. Najbliži mogući datum, s time što vlada jučer nije donijela odluku, postaje 16. travnja. Dakle, izbori neće biti održani prije Uskrsa – rekao je Bosilj.

Dodaje kako je razočaran i žalostan jer je „Grad postao zarobljenikom sitnih političkih interesa grupe ljudi, političkih stranaka i nekih nezavisnih lista koje sada u sve to uvlače i hrvatsku vladu”.

-Prvo, ti ljudi nisu prihvatili proračun koji sam predložio i u kojem se nalazi i konačno rješenje bala, povećanje naknada umirovljenicima, povećanje plaća zaposlenima u dječjim vrtićima, vatrogascima, knjižničarima i ostalima u sustavu i još mnogo toga. Nakon što su odbili proračun, sada čine sve kako bi se što više odužilo raspisivanje izbora, kako bi uz razumijevanje svojih partnera sa županijske razine uskočki osumnjičenik uredno stigao na sva ročišta koja su mu se baš zgusnula u veljači i ožujku, kako ne bi izbivao iz kampanje – oštar je bio Bosilj.

Kaže i da je prije mjesec dana vladino odugovlačenje s raspisivanjem izbora pravdao gorućim problemima i „aferama koje su im se valjale pred vratima”, no sada nema nikakve sumnje, riječ je o čistoj političkoj opstrukciji.

-U njoj svoje prste ima i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i aktualni župan koji je, prema svemu sudeći, preuzeo vođenje aktualnog gradskog HDZ-a i koji odlučuje i o datumu izbora, što je vidljivo iz činjenice da je vlada postavila za povjerenicu za poslove Gradskog vijeća njegovu, županijsku pročelnicu – naglasio je Bosilj.

Dodaje da su žrtve neodgovorne politike HDZ-a i njegovih partnera građani Varaždina. Ipak, najavio je kako će svi umirovljenici čije mirovine nisu veće od 400 eura dobiti uskrsnice u iznosu od 50 eura, no nažalost, nakon Uskrsa. U tijeku su i pregovori sa sindikatima i priprema sporazumnog aneksa ugovora sa zaposlenicima u sustavu Grada koji će tijekom 2023. godine dobiti sve ono za što će prije donošenja proračuna biti zakinuti, odnosno ukupan iznos povećanja plaće koji je bio i predviđen.

-Neće me zaustaviti ove političke igrice i besprizorno politikantstvo preko leđa naših građana. Izabran sam da rješavam probleme koje ima ovaj Grad, a neki su već doživjeli punoljetnost. Neću se dati omesti u nakanama jer znamo da građani žele stabilnu vlast u gradu koja donosi odluke i rješava probleme. Varaždin je važniji od bilo kojeg političara, bilo koje stranke, bilo koje nezavisne liste. Toga sam se držao kad sam se kandidirao, tako će biti danas, tako će biti i sutra – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Njegov zamjenik Miroslav Marković, ujedno i predsjednik gradskog SDP-a naglasio je kako su još prije dva mjeseca donijeli odluku da na izvanredne izbore idu samostalno poručivši kako su im jedini saveznici građani.

-Iskreno se nadamo da će građani prepoznati naš trud i rad koji pokazujemo u ovih godinu i pol dana, da riješimo sve ove zaostatke, da riješimo sve probleme koje smo i obećali riješiti bez obzira na sve silne opstrukcije koje se dešavaju i da ćemo, u miru, voditi ovaj mandat do kraja. A nakon toga, 2025. godine dolaze lokalni izbori gdje će naši građani dati konačnu ocjenu našeg mandata – rekao je Marković.

Istaknuo je kako je njihov cilj bolji i transparentniji grad s riješenim problemima koje su im ostavili prethodnici te da će napraviti sve kako bi dobili apsolutno povjerenje građana Varaždina.

Bosilj se osvrnuo i na buduću suradnju sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom kojeg je optužio da utječe na tijek raspisivanja izbora u Gradu.

-Vidim da se iza fasade i smiješka župana, događa nešto drugo i da postoje određeni potezi koji bude sumnje u dobre namjere. Moja je želja da suradnja sa županom i dalje bude dobra, ali u ovom trenutku u to nisam siguran – objasnio je.

tklopotan / www.sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.