Now Reading:
APSURDISTAN: Više od pola milijuna Hrvatica nema svog ginekologa, a jednom ne daju raditi dok ne skupi 1500 pacijentica!
Full Article 2 minutes read

APSURDISTAN: Više od pola milijuna Hrvatica nema svog ginekologa, a jednom ne daju raditi dok ne skupi 1500 pacijentica!

Da primarni liječnici u Hrvatskoj praktički izumiru već je dobro poznata stvar. Međutim, još veći problem je činjenica da je sustav neumoljiv što potvrđuje i slučaj iz Zadarske županije, prenosi danas.hr.

Naime, primarni ginekolog koji se nakon specijalizacije iz Zagreba vratio u zadarski Dom zdravlja, već nekoliko mjeseci ne smije preuzeti tamošnju ginekološku ambulantu. Ne može raditi dok ne skupi 1500 pacijentica, koliko je potrebno da bi HZZO s njim sklopio ugovor.

Istovremeno, 550 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa, a ovakve birokratske procedure problem dodatno produbljuju. I županijski vijećnik Ivo Žuvela koji je i sam ginekolog poručio je kako je HZZO pretrom te kako između 15 i 20 tisuća žena u Zadarskoj županiji ide isključivo privatnim ginekolozima.

Apsurdno je da se prijavljene pacijentice ne mogu pregledavati dok ih se ne upiše dovoljan broj, jer upisale su se zato jer nemaju ginekologa ili se kod njihovog ginekologa dugo čeka. Apsurdno je i da čovjek prima plaću, a ne daju mu raditi, jer se HZZO drži neke klauzule koja je u raskoraku sa stvarnom životnom situacijom. Nađeno je kompromisno rješenje pa doktor, specijalizant Doma zdravlja, privremeno radi u Općoj bolnici Zadar, gdje su ga objeručke dočekali, a pet dana u mjesecu radi u ambulantama u županiji. Kolega je mlad, radišan, perspektivan, sve najbolje čujem o njemu od kolega s odjela i ne bi me čudilo da ozbiljno ne razmišlja o radu u bolnici i da da otkaz u Domu zdravlja, eto – upozorio je Žuvela.

www.sjever.hr / danas.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.