Now Reading:
Više od 200 sudionika na smotri LiDraNo Krapinsko-zagorske županije – Petek: To je dokaz da su naši učenici odlični, da su puno radili i imaju puno talenta za umjetničko stvaralaštvo
Full Article 4 minutes read

Više od 200 sudionika na smotri LiDraNo Krapinsko-zagorske županije – Petek: To je dokaz da su naši učenici odlični, da su puno radili i imaju puno talenta za umjetničko stvaralaštvo

Više od 200 učenica i učenika i 70 njihovih mentora iz osam srednjih te 23 osnovne škole iz Krapinsko-zagorske županije sudjeluje na ovogodišnjim LiDraNu – Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva koje se održava u Srednjoj školi Krapina.

Smotru učenika osnovnih škola otvorila je zamjenica župana Jasna Petek koja istaknula da je Lidrano festival kreativnosti i umjetnosti.

-Drago mi je što je Lidrano ove godine pobudio velik interes kod naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca i u posljednjih desetak godina nikad nije bilo više sudionika. Vidi se da se u školama radilo, unatoč pandemiji, da talenti i dar koji učenici imaju nije zatomljen, već da je uznapredovao – kazala je zamjenica župana.

Učenicama i učenicima zahvalila je na trudu, a njihovim mentoricama i mentorima što ih vode kroz njihove snove i ostvarivanje talenata.

-To što su sudionici Lidrana dokazuje da su naši učenici odlični, da su puno radili i imaju puno talenta za umjetničko stvaralaštvo – zaključila je Petek.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i sam je u mladosti bio sudionik Lidrana, a to mu je iskustvo bilo itekako korisno tijekom daljnjeg života i školovanja.

-Tek kada čovjek dođe u zrelije godine i prisjeća se nekih stvari koje su se događale u školskim danima, tek tada zna sve to cijeniti i osjeća posebno zadovoljstvo. Kada sam bio osnovnoškolac, nekoliko puta sudjelovao sam na Lidranu s dramskom grupom, a jednom smo se kvalificirali i na državnu smotru u HNK u Varaždinu, s predstavom „Mali princ” – rekao je gradonačelnik.

Kao tinejdžer je, kaže, malo promijenio smjer, pa je na Lidranu sudjelovao s recitalom ljubavne poezije.

-Kada se danas učenicima sugerira da zbog talenta koji imaju sudjeluju na Lidranu, neki se od njih možda pitaju „Zašto baš ja?”, ali kada odrastu, tek će onda vidjeti koliko je to dobra stvar, uspomena koje će se uvijek rado sjećati – rekao je Gregurović.

O najboljima će odlučivati Povjerenstvo, no gradonačelnik Krapine ističe da je na Lidranu teško nešto bodovati.

-Više je riječ o dojmu koji se ostavi, stoga posebno ističem da svi koji sudjeluju na Lidranu, kao i njihovi mentori koji su uložili vrijeme da ih dobro pripreme za nastup, su uistinu pobjednici i samo će nijanse u dojmu odlučiti tko će ići dalje – kazao je Gregurović.

Domaćin natjecanja osnovnoškolaca je OŠ Augusta Cesarca Krapina, a ravnateljica Matilda Juričev Žigman koja je istaknula da je iznimno zadovoljna velikim brojem sudionika.

-Pozdravljam naše učenike koji su sigurno marljivo radilo puno mjeseci. Posebno sam zahvalna svim mentorima jer bez njih ne bi bilo ovoga danas. Veliki je to trud i veliki je to poticaj naših učitelja i mentora koji svoje slobodno vrijeme odvajaju kako bi čuvali ovu predivnu hrvatsku nam riječ – rekla je Juričev Žigman.

Što osnovnoškolci znaju i kakve sve talente imaju, budno je pretila državna izbornica za Lidrano, glumica Martina Čvek.
-Moj rad s djecom, i pedagoški i strukovni, traje već dugi niz godina, ali ovo je neka nova razina i veliko uzbuđenje je vidjeti kako se mladi danas bave scenskim izrezom jer mislim da je to šire od same glume. Vježbaju i pojačavaju svoje samopouzdanje, ne boje se javnog istupa s nekakvim svojim intimnim kazivanjima. Pogotovo je uzbuđujuće gledati tako mlade i razne naraštaje na kojima svijet ostaje – istaknula je Čvek.

Dodala je kako se na ovakav način njeguju zavičajni govor, hrvatski jezik, literature hrvatskih autora i potiče se autorska sukreacija, da učenici zajedno stvaraju nešto i da se u tome budi njihova strast i radovanje.

Najbolji odabrani radovi srednjih škola su „Psalam 51 za Svena” učenice četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok Anje Petrinec i „MAOA gen” Lee Beber, učenice četvrtog razreda SŠ Pregrada.

s.kučić/sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.