Now Reading:
Samohrana majka u okolici Bjelovara: Ne dam kuću državi, odričem se socijalne pomoći”
Full Article 2 minutes read

Samohrana majka u okolici Bjelovara: Ne dam kuću državi, odričem se socijalne pomoći”

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, država automatski stavlja zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći, pa tako u ovom slučaju i onu jedinu. Zbog straha da će izgubiti dom, mnogi povlače zahtjeve za pomoć.

Samohrana majka četvero djece kupila je kuću u Kolarevu Selu, kraj Bjelovara, koju je otplaćivala tri godine mjesečnim ratama od 400 eura. Peteročlana obitelj živi od 289,33 eura dječjeg dodatka i 331,80 eura socijalne pomoći.

Zbog navedenog zakona, sad je na nekretninu sjela država.

-Otići ću u Centar za socijalnu skrb kako bih razvrgnula zahtjev za pomoć. Početkom godine, kad sam ga potpisivala, nitko mi nije rekao da će se država uknjižiti na moju nekretninu. Tih 15.000 eura, koliko sam platila krov nad glavom za mene i djecu, plaćala sam otkidajući nam od usta i odričući se najnužnijeg, rekla je Snježana Rebrović, a donosi 24sata.

Samohrana majka kaže kako je jako razočarana novim zakonom koji će njeno četvero djece nakon njezine smrti ostaviti bez krova nad glavom. Na novi propis upozorila ju je susjeda koja je odbila staviti potpis na državnu pomoć jer je bila upoznata sa zakonom koji je donesen lani.

Međutim, resorni ministar Marin Piletić poručuje kako korisnicima socijalne pomoći imovina nipošto neće biti oduzeta. Objašnjava kako se radi o jamstvu države da se u slučaju nasljeđivanja ili prodaje nekretnine vrati ono što su korisnici socijalne pomoći dobivali.

-Korisnik od te zakonske obveze nema rizika da će mu država tijekom života ili dok prima naknadu bilo što krivo učiniti. Poruka je jasna – država stoji na raspolaganju za sve oblike socijalne pomoći – rekao je Piletić.

U Hrvatskoj postoji oko 46.000 primatelja socijalne pomoći, a prema podacima pučke pravobraniteljice, najmanje 530 siromašnih građana zbog ove odredbe već je odustalo od socijalne pomoći iako nema osnovnih sredstva za život.

Foto: ilustracija
sjever.hr/24sata.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.