Now Reading:
Iza službi Civilne zaštite KZŽ teška i specifična godina: Uz prirodne nepogode tuču i sušu, brojne aktivnosti i dalje bile usmjerene na borbu s pandemijom Covida-19
Full Article 4 minutes read

Iza službi Civilne zaštite KZŽ teška i specifična godina: Uz prirodne nepogode tuču i sušu, brojne aktivnosti i dalje bile usmjerene na borbu s pandemijom Covida-19

Povodom obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite u prostorima Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije, u četvrtak je održana svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije.

Kako je istaknuto od strane ustanova dionica civilne zaštite, aktivnosti njihovih službi tijekom prethodne godine bile su usmjerene prvenstveno na saniranje posljedica prirodnih nepogoda, požara, ali i još uvijek prisutne pandemije Covida-19. Upravo je i sam krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kao najznačajnije događaje u prošloj godini izdvojio vremensku nepogodu tuču, koja je tri tjedna pogađala zagorsko područje. Nakon toga župan je za sedam jedinica lokalne samouprave proglasio elementarnu nepogodu.

– Nastale su mnogobrojne štete na poljoprivredi, na automobilima i sreća je bila što nitko nije nastradao – rekao je župan Kolar te dodao da tuča u Zagorju nije bila dovoljna, nego je u kolovozu i rujnu za 11 jedinica lokalne samouprave proglašena elementarna nepogoda i od suše.

– Osim tuče i suše, na području županije imali smo dva veća požara, u Termama Tuhelj i u Oroslavju – izjavio je župan.

Samim time, naglasio je kako je u interesu svih da sustav civilne zaštite bude dobro opremljen, dobro educiran i da imaju što bolje uvjete rada.

– Potrebna je stalna edukacija naših službi, zajedničke velike vježbe te sinkronizirani rad službi na području naše županije. Upravo nas ove godine očekuje jedna velika zajednička vježba u sklopu programa CRO-SI-SAFE kojeg provodimo u suradnji s Republikom Slovenijom. Naime, to što nema Schengena će, bude li potrebe, omogućiti naš brži odlazak u pomoć prijateljima u Sloveniju i obrnuto. Kroz sam program dodatno ćemo opremiti naše službe kvalitetnom opremom – pojasnio je župan te se osvrnuo i na trenutnu situaciju glede koronavirusa u KZŽ.

– Dok god u Općoj bolnici Zabok imamo stacionirane bolesnike s Covidom-19, dok god imamo ljude na respiratoru i onih koji od te bolesti umiru, ne možemo reći da pandemije i epidemije nema. Situacija je sada puno bolja, a mi smo puno pametniji, no to je specifična bolest koju ćemo morati tretirati drugačije, nego što tretiramo gripu. Vidjet ćemo koje će mjere stožer i struka primijeniti, ali mi smo turistička zemlja i bili bismo najsretniji da smo “corona free” zemlja te da k nama dolaze ljudi iz zemalja u kojima nema korone, međutim nisam siguran da će biti baš tako, ali želimo turističku sezonu punim plućima – rekao je Kolar.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Stjepan Skuliber rekao je kako svi sustavi zajedno djeluju u okvirima Stožera i spremni su odgovoriti na sve izazove. Prema riječima Skulibera u protekloj godini Stožer se uključivao i u trenutcima kada nije propisano da se Stožer uključi. Načelnik se osvrnuo i na pandemiju Covida za koju je rekao da je trenutna situacija puno bolja nego prije iako je Covid i dalje prisutan među nama.

Njegove je riječi potvrdio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan koji je naglasio kako je situacija s Covidom sada puno bolja, nego što je to bilo u prijašnjem razdoblju.

– Pokušavamo i trudimo se da ta bolest bude kao i svaka druga viroza, da ne bude nekakav bauk, iako sve mjere koje su bile cijelo vrijeme na snazi i dalje su tu. Cijepljenje je gotovo stalo, naime u siječnju smo imali aplicirano 86 doza, a u veljači samo 14, što pokazuje da je zainteresiranost kod našeg stanovništva prestala. To je postao trend koji pratimo već neko vrijeme, ali u ova zadnja dva mjeseca je bilo posebno malo cijepljenih – objasnio je Jadan dodavši kako kako su još uvijek spremni za bilo kakve situacije vezane uz Covid.

Što se pak tiče situacije u Općoj bolnici Zabok, a koja se odnosi na broj bolesnika od Covida ravnatelj Tihomir Vančina kaže da je ona sasvim dobra. Dodao je da su i dalje ugroženije starije osobe što govori samo da je Covid i dalje tu. Trenutno se u bolnici nalaze četiri Covid pozitivna pacijenta i u zadnjih godinu dana nije bilo dana bez barem ijednog pacijenta s tom bolešću.

Potvrdio je da su brojke puno manje zadnjih mjeseci i nada se da će doći dana kada će se Covid tretirati kao gripa jer se onda neće morati izolirati pacijenti.

jmiklauzic/www.sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.