Now Reading:
Iza službi Civilne zaštite KZŽ teška i specifična godina: Uz prirodne nepogode tuču i sušu, brojne aktivnosti i dalje bile usmjerene na borbu s pandemijom Covida-19
Full Article 4 minutes read

Iza službi Civilne zaštite KZŽ teška i specifična godina: Uz prirodne nepogode tuču i sušu, brojne aktivnosti i dalje bile usmjerene na borbu s pandemijom Covida-19

Povodom obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite u prostorima Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije, u četvrtak je održana svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije.

Kako je istaknuto od strane ustanova dionica civilne zaštite, aktivnosti njihovih službi tijekom prethodne godine bile su usmjerene prvenstveno na saniranje posljedica prirodnih nepogoda, požara, ali i još uvijek prisutne pandemije Covida-19. Upravo je i sam krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kao najznačajnije događaje u prošloj godini izdvojio vremensku nepogodu tuču, koja je tri tjedna pogađala zagorsko područje. Nakon toga župan je za sedam jedinica lokalne samouprave proglasio elementarnu nepogodu.

– Nastale su mnogobrojne štete na poljoprivredi, na automobilima i sreća je bila što nitko nije nastradao – rekao je župan Kolar te dodao da tuča u Zagorju nije bila dovoljna, nego je u kolovozu i rujnu za 11 jedinica lokalne samouprave proglašena elementarna nepogoda i od suše.

– Osim tuče i suše, na području županije imali smo dva veća požara, u Termama Tuhelj i u Oroslavju – izjavio je župan.

Samim time, naglasio je kako je u interesu svih da sustav civilne zaštite bude dobro opremljen, dobro educiran i da imaju što bolje uvjete rada.

– Potrebna je stalna edukacija naših službi, zajedničke velike vježbe te sinkronizirani rad službi na području naše županije. Upravo nas ove godine očekuje jedna velika zajednička vježba u sklopu programa CRO-SI-SAFE kojeg provodimo u suradnji s Republikom Slovenijom. Naime, to što nema Schengena će, bude li potrebe, omogućiti naš brži odlazak u pomoć prijateljima u Sloveniju i obrnuto. Kroz sam program dodatno ćemo opremiti naše službe kvalitetnom opremom – pojasnio je župan te se osvrnuo i na trenutnu situaciju glede koronavirusa u KZŽ.

– Dok god u Općoj bolnici Zabok imamo stacionirane bolesnike s Covidom-19, dok god imamo ljude na respiratoru i onih koji od te bolesti umiru, ne možemo reći da pandemije i epidemije nema. Situacija je sada puno bolja, a mi smo puno pametniji, no to je specifična bolest koju ćemo morati tretirati drugačije, nego što tretiramo gripu. Vidjet ćemo koje će mjere stožer i struka primijeniti, ali mi smo turistička zemlja i bili bismo najsretniji da smo “corona free” zemlja te da k nama dolaze ljudi iz zemalja u kojima nema korone, međutim nisam siguran da će biti baš tako, ali želimo turističku sezonu punim plućima – rekao je Kolar.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Stjepan Skuliber rekao je kako svi sustavi zajedno djeluju u okvirima Stožera i spremni su odgovoriti na sve izazove. Prema riječima Skulibera u protekloj godini Stožer se uključivao i u trenutcima kada nije propisano da se Stožer uključi. Načelnik se osvrnuo i na pandemiju Covida za koju je rekao da je trenutna situacija puno bolja nego prije iako je Covid i dalje prisutan među nama.

Njegove je riječi potvrdio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan koji je naglasio kako je situacija s Covidom sada puno bolja, nego što je to bilo u prijašnjem razdoblju.

– Pokušavamo i trudimo se da ta bolest bude kao i svaka druga viroza, da ne bude nekakav bauk, iako sve mjere koje su bile cijelo vrijeme na snazi i dalje su tu. Cijepljenje je gotovo stalo, naime u siječnju smo imali aplicirano 86 doza, a u veljači samo 14, što pokazuje da je zainteresiranost kod našeg stanovništva prestala. To je postao trend koji pratimo već neko vrijeme, ali u ova zadnja dva mjeseca je bilo posebno malo cijepljenih – objasnio je Jadan dodavši kako kako su još uvijek spremni za bilo kakve situacije vezane uz Covid.

Što se pak tiče situacije u Općoj bolnici Zabok, a koja se odnosi na broj bolesnika od Covida ravnatelj Tihomir Vančina kaže da je ona sasvim dobra. Dodao je da su i dalje ugroženije starije osobe što govori samo da je Covid i dalje tu. Trenutno se u bolnici nalaze četiri Covid pozitivna pacijenta i u zadnjih godinu dana nije bilo dana bez barem ijednog pacijenta s tom bolešću.

Potvrdio je da su brojke puno manje zadnjih mjeseci i nada se da će doći dana kada će se Covid tretirati kao gripa jer se onda neće morati izolirati pacijenti.

jmiklauzic/www.sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.