Now Reading:
Dok Hrvatska muku muči s nedostatkom liječnika, situacija u Međimurskoj županiji nije tako crna – župan Posavec najavio i dodatan iskorak u području zdravstva
Full Article 5 minutes read

Dok Hrvatska muku muči s nedostatkom liječnika, situacija u Međimurskoj županiji nije tako crna – župan Posavec najavio i dodatan iskorak u području zdravstva

Na sjednici Županijske skupštine Međimurske županije održanoj u četvrtak donesen je čitav niz odluka, a jedna od važnijih točaka dnevnog reda bila je i polugodišnje izvješće o radu međimurskog župana Matija Posavca koje je prihvaćeno većinom svih glasova.

U proteklom je razdoblju, naglasio je župan Posavec, s ciljem poticanja daljnjeg rasta i razvoja poduzetništva i obrtništva, očuvanja radnih mjesta, povećanja broja zaposlenih i stvaranja povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike Međimurska županija dodijelila potpore u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, dok je za financijske instrumente osigurano još gotovo 120 tisuća kuna.

Međimurska županija nije zaboravila ni na poljoprivrednike kojima je u ovom razdoblju za poticanje njihove proizvodnje dodijeljeno 2,2 milijuna kuna, dok je za potpore u turizmu osigurala 400 tisuća kuna, a njeno opredjeljenje za daljnji razvoj ovog područja potvrđuje i činjenica da je proglašena najuspješnijom destinacijom održivog turizma u Republici Hrvatskoj.

Prioriteti Međimurske županije u proteklom su razdoblju ostali isti, a to su obrazovanje i zdravstvo u koje ulaže značajna sredstva. Tako su s ciljem osiguravanja još dostupnije i kvalitetnije zdravstvene skrbi nastavljeni radovi na energetskoj obnovi Županijske bolnice Čakovec, adaptaciji zgrade Zavoda za hitnu medicinu te dogradnji i proširenju Zavoda za javno zdravstvo, a nedavno je otvoren i novoobnovljeni odjel pedijatrije vrijedan 4,3 milijuna kuna. Također, pripremljena je projektno-tehnička dokumentacija za projekt proširenja infrastrukture Županijske bolnice Čakovec za potrebe palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra.

Posavec je istaknuo kako je i ove školske godine nastavljeno provođenje projekta „Škole jednake mogućnosti” u sklopu kojeg je za učenike s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i pet srednjih škola osigurano 67 pomoćnika u nastavi za što je Županija iz svog proračuna izdvojila gotovo 3 milijuna kuna. Također, za nabavu radnih materijala svim svojim je srednjoškolcima osigurala iznos od 300 kuna.

Inače, Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja osim za učenike srednjih i osnovnih škola, asistente u nastavi osigurava i za vrtićarce. Tako je u tu svrhu ove godine izdvojila iznos od preko pola milijuna kuna.

Uz sva ova, krajem prošle godine potpisan je ugovor kojim Međimurska županija svim svojim redovnim studentima sufinancira troškove javnog prijevoza vlakom zahvaljujući čemu će međimurski studenti ovu uslugu moći koristiti potpuno besplatno.

Osim u obrazovanje i zdravstvo, značajna su sredstva izdvojena i za rad međimurskih udruga, kao i za sport. Tako je za provedbu projekata i programa udruga u područjima zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u ovom razdoblju isplaćeno preko milijun kuna, dok je za sufinanciranje projekata i programa u sportu osigurano 1,5 milijuna kuna. Kako bi se građane još više poticalo na bavljenje sportom i rekreacijom, kreće obnova najveće sportske školske dvorane u Međimurju – dvorane Graditeljske škole Čakovec, a ukupna vrijednost investicije veća je od 1,5 milijuna kuna.

Na dnevnom redu našle su se i odluke vezane uz nastavak investicijskog ciklusa Međimurske županije, a riječ je o četiri kapitalna projekta višemilijunske vrijednosti za koje je potrebna suglasnost predstavničkog tijela budući da iznosom premašuju ingerenciju župana.

-Riječ je o sanaciji bivših vojnih objekata na području vojarne, o projektu Zelena oaza Čakovca, najvećem parku u ovom dijelu Hrvatske, ako ne i u Hrvatskoj, za koji se priprema projektna dokumentacija, a tu su i dva projekta uz uređenje parkovne arhitekture – rekao je Posavec.

Dodao je kako su i u iščekivanju natječaja vezanih uz obnovu međimurskih osnovnih i srednjih škola, a za 12 osnovnih i tri srednje škole pripremljena je projektna dokumentacije, dok je na natječaje prijavljena i energetska obnova 17 javnih zgrada, a dograđivat će se i graditi 19 dječjih vrtića.

Svi međimurski redovni studenti i u ovoj će akademskoj godini dobiti jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 100 eura, odlučeno je na sjednici Županijske skupštine. Očekuje se da će se na javni poziv prijaviti između 2200 i 2300 studenata, pa će u tu svrhu Međimurska županija osigurati između 220 i 230 tisuća eura.

-Osim financijske potpore, imat će neograničeno korištenje željeznica, vlaka, bez obzira na udaljenost, količinu i učestalost. Ta mjera ide od 1. siječnja, no tek kada se nastavi akademska godina vidjet ćemo koliki je interes, a interes svakako postoji – rekao je čelni čovjek Županije.

U narednom razdoblju, Županija će napraviti dodatan iskorak vezan uz zdravstvo. Budući da se cijela Hrvatska suočava s problemom nedostatka liječnika, Posavec je najavio kako će Dom zdravlja otvoriti ambulantu za kronične bolesnike kako bi se onim pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti olakšao proces njihovog otkrivanja i daljnjeg liječenja.

-Mi nemamo tako velikih problema kao u drugim dijelovima Hrvatske, jer smo prije par godina rekli da dajemo privatnim koncesionarima mogućnost da ne budu od početka u sustavu Doma zdravlja, nego da ako žele otvoriti svoje privatne ordinacije to i naprave i to nas je sad spasilo da stvarno uz sve probleme koji postoje, nemamo nigdje kronični nedostatak liječnika. Postoje problemi, ali nekakvom mrežom dežurstava, sufinanciranjem ili nekim drugim projektima još uvijek obuhvaćamo cijelo Međimurje, no treba voditi računa o tome jer se druge županije ozbiljno suočavaju s problemom nedostatkom liječnika – poručio je Posavec.

tklopotan / www.sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.