Now Reading:
Dan civilne zaštite obilježen i u Varaždinskoj županiji – Stričak: Bez vojske, policije, civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a i Hitne nema jake domovinske sigurnosti
Full Article 3 minutes read

Dan civilne zaštite obilježen i u Varaždinskoj županiji – Stričak: Bez vojske, policije, civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a i Hitne nema jake domovinske sigurnosti

Međunarodni dan civilne zaštite  i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježen je prigodnom svečanošću u Županijskoj palači na kojoj su najistaknutijim pojedincima te zaslužnim institucijama iz sustava civilne zaštite na području Županije uručene i prigodne zahvalnice. 

Tako su zahvalnicu Varaždinske županije dobili PU varaždinska, Darinka Vrbanec, Tomislav Kojundžić i Halina Bednarek.

Zahvalnice Grada Varaždina dobili su Nenad Vidović, Sandra Mintas i Zoran Happ.

Prigodnoj svečanosti su prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, njegov zamjenik , ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković, Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, županijski te gradski pročelnici kao i ravnatelji, direktori te predstavnici mnogih institucija.

Prisutnima se prigodno obratio Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, izrazivši pritom zadovoljstvo radom i angažmanom svih službi koje spadaju u Civilnu zaštitu.

-Zaista smo zadovoljni radom svih žurnih službi, a u mnogobrojnim situacijama u posljednje dvije godine pokazali smo da se znamo nositi s izazovima kojih nije nedostajalo. Koristim priliku da se zahvalim Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na konstruktivnoj i korektnoj suradnji – rekao je Matošić.

Župan Stričak je naglasio kako je za svako društvo važna sigurnost i stabilnost.

-Kada govorimo o stabilnosti onda valja reći kako je tu najbitnija politička stabilnost, ona je preduvjet za gospodarski rast i društveni razvoj. Između ostaloga možemo navesti primjer Bugarske čiji građani u dvije godine već peti puta izlaze na izbore. Zbog takve situacije nisu se uspjeli usredotočiti na ono najvažnije, a to je ulazak u Schengen. Nadogradnja svega toga je sigurnost. Vojska, policija, civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, Hitna medicinska pomoć – sve su to sastavnice bez kojih nema jake domovinske sigurnosti – rekao je Stričak.

-Današnji život je poprilično brz, turbulentan, pun je izazova. Između ostaloga prošla godina je bila prožeta koronavirusom, krajem veljače smo dočekali prve raseljen osobe iz Ukrajine, u svibnju je područje naše Županije pogodila jaka tuča, u kolovozu smo im ali strašnu prometnu nesreću poljskih hodočasnika u kojoj je poginulo sve ukupno 12 ljudi.  Na sve te izazove su naše službe odgovorile jako dobro. No, kada govorimo o sigurnosti infrastrukture, pokušajmo si zamisliti tjedan dana život bez struje ili snijegom zatrpane prometnice, kao prije nekoliko dana kada je jug Hrvatske bio odsječen od ostatka Hrvatske zbog snježne mećave. Siguran sam da sve naše službe djeluju učinkovito, da daju sve od sebe kako bi se svaki naš građanin osjećao siguran, a infrastruktura bila zaštićena – rekao je župan Stričak.

Međunarodni dan civilne zaštite  i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske čestitao je i varaždinski gradonačelnik  Bosilj koji je istaknuo kako sustavi Civilne zaštite Grada Varaždina i Varaždinske županije funkcioniraju odlično, a to su  pokazali u brojnim kriznim situacijama – od pandemije, poplava, potresa, rata u Ukrajini te migrantske krize.
Uoči svečane sjednice, u Maloj dvorani Županijske palače održana je panel rasprava na temu: „Kritična infrastruktura“ u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.