Now Reading:
AKTUALNI SAT Međimurski županijski vijećnici o nedostatku liječnika i višemilijunskim projektima za koje je potrebna veća suradnja s Vladom
Full Article 4 minutes read

AKTUALNI SAT Međimurski županijski vijećnici o nedostatku liječnika i višemilijunskim projektima za koje je potrebna veća suradnja s Vladom

Županijska skupština Međimurske županije održana u četvrtak započela je poprilično mirnim aktualnim satom na kojem su postavljena brojna pitanja, a ono što je naglašeno je konstruktivna rasprava i suradnja između svih dionika s ciljem boljitka svih građana i daljnjeg razvoja županije.

Vijećnik Željko Pavlic iz redova Međimurske demokratske stranke postavio je pitanje vezano uz povećanje sigurnosti prometa na međimurskim cestama te pružnim prijelazima, a župan Međimurske županije Matija Posavec najavio je kako je u planu obnova pruge od mađarske granice do Varaždina, kao i rekonstrukcija sedam pružnih prijelaza. Rekao je i kako je ovih dana Županijska uprava za ceste dobila 2 milijuna eura za adaptaciju cesta na području Međimurja.

HDZ-ov vijećnik Ljubomir Kolarek osvrnuo se na izradu strateške studije Zavoda za prostorno uređenje napomenuvši kako je izmjena prostornog plana u interesu svih jedinica lokalne samouprave jer se situacija na terenu mijenja iz godine u godinu. Također, napomenuo je kako nijedan projekt ni ulaganje na području Međimurske županije ne prolazi bez Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava zbog čega je suradnju s državom potrebno dići na višu razinu.

-S obzirom na brojne odobrene projekte i planove za njih, velika ulaganja u zdravstvo, školstvo, turizam možemo slobodno reći da postoji blagonakloni odnos Vlade prema Međimurskoj županiji. Ne želimo da ispada da je sve što je dobro odradio župan, a sve što nije HDZ, što je čudno jer tamo gdje je HDZ na čelu, sve funkcionira. Budući da nijedna jedinica lokalne i regionalne samouprave nema toliko novaca da bi se mogla samostalno unapređivati i razvijati, potreban je kvalitetan i konstruktivan odnos s ministrima, Vladom i premijerom – predložio je Kolarek.

Posavec mu je odgovorio kako je prostorni plan u pripremi te kako je želja Međimurske županije da se svi konstruktivni prijedlozi uvaže.

-Mi se doista, i dokle god sam ja tu tako će biti najmanje, bavimo politikom. Bavimo se razvojem, bavimo se projektima i kandidiramo ih. Imamo viziju i strategiju. Volio bih da Hrvatska bude decentralizirana i da se čuje glas ljudi s lokalne razine, a ne da netko tko sjedi u Zagrebu odlučuje o sjeveru Hrvatske, Međimurju. Ja bih stvarno volio i da se što prije potpiše ugovor za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje i da aktivno sudjelujete u jednoj našoj inicijativi, želji, težnji i pritisku na Vladu da se zadrži status bolnice te da se neki prijeko potrebni projekti stave u petu brzinu – rekao je Posavec.

Vijećnica SDP-a Andreja Marić pitala je župana što Međimurska županija radi po pitanju nedostatka liječnika primarne zdravstvene zaštite upozorivši kako je to problem s kojim se suočava cijela Hrvatska.

Primarna zdravstvena zaštita je u fokusu jer su veliki problemi s nedostatkom liječnika. Prije pet godina svakom liječniku koji je to htio omogućili smo da otvori privatnu ordinaciju. Općine i gradovi su ti koji daju stimulaciju, a to će biti i tema na idućem kolegiju gradonačelnika i načelnika – najavio je Posavec.

HDZ-ov vijećnik Igor Ivković ponovio je svoje pitanje s prošle sjednice Skupštine vezano uz županijsku strategiju za odnos prema stranim radnicima naglasivši kako je u međuvremenu jedna susjedna županija osnovala radnu skupinu čiji je zadatak izrada plana integracije stranih radnika u lokalnu zajednicu.

-Smatramo li mi i dalje da mi za to nismo nadležni ili je vrijeme da donesemo strategiju ili bar sami sebi zadamo putokaz u kojem smjeru ići? – pitao je Ivković.

Župan Posavec odgovorio mu je kako je problem u tome što ne postoji točan podatak o broju stranih radnika u bilo kojoj županiji te kako je za izradu strategije prvo potrebno znati njihov broj, a onda i njihove motive i ciljeve, odnosno namjeravaju li ostati raditi u Međimurju ili otići u zapadne zemlje.

-Imamo neke skupine na razini županije gdje su uključene institucije koje predlažu rješenja. Učiteljski fakultet krenuo je s projektom davanja mogućnosti učenja hrvatskog jezika. Svatko tko želi može se integrirati, naučiti jezik i ima sva vrata otvorena. Međimurska županija je otvorena i tolerantna sredina i tako će ostati – rekao je Posavec.

tklopotan/sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.