Now Reading:
AKTUALNI SAT Međimurski županijski vijećnici o nedostatku liječnika i višemilijunskim projektima za koje je potrebna veća suradnja s Vladom
Full Article 4 minutes read

AKTUALNI SAT Međimurski županijski vijećnici o nedostatku liječnika i višemilijunskim projektima za koje je potrebna veća suradnja s Vladom

Županijska skupština Međimurske županije održana u četvrtak započela je poprilično mirnim aktualnim satom na kojem su postavljena brojna pitanja, a ono što je naglašeno je konstruktivna rasprava i suradnja između svih dionika s ciljem boljitka svih građana i daljnjeg razvoja županije.

Vijećnik Željko Pavlic iz redova Međimurske demokratske stranke postavio je pitanje vezano uz povećanje sigurnosti prometa na međimurskim cestama te pružnim prijelazima, a župan Međimurske županije Matija Posavec najavio je kako je u planu obnova pruge od mađarske granice do Varaždina, kao i rekonstrukcija sedam pružnih prijelaza. Rekao je i kako je ovih dana Županijska uprava za ceste dobila 2 milijuna eura za adaptaciju cesta na području Međimurja.

HDZ-ov vijećnik Ljubomir Kolarek osvrnuo se na izradu strateške studije Zavoda za prostorno uređenje napomenuvši kako je izmjena prostornog plana u interesu svih jedinica lokalne samouprave jer se situacija na terenu mijenja iz godine u godinu. Također, napomenuo je kako nijedan projekt ni ulaganje na području Međimurske županije ne prolazi bez Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava zbog čega je suradnju s državom potrebno dići na višu razinu.

-S obzirom na brojne odobrene projekte i planove za njih, velika ulaganja u zdravstvo, školstvo, turizam možemo slobodno reći da postoji blagonakloni odnos Vlade prema Međimurskoj županiji. Ne želimo da ispada da je sve što je dobro odradio župan, a sve što nije HDZ, što je čudno jer tamo gdje je HDZ na čelu, sve funkcionira. Budući da nijedna jedinica lokalne i regionalne samouprave nema toliko novaca da bi se mogla samostalno unapređivati i razvijati, potreban je kvalitetan i konstruktivan odnos s ministrima, Vladom i premijerom – predložio je Kolarek.

Posavec mu je odgovorio kako je prostorni plan u pripremi te kako je želja Međimurske županije da se svi konstruktivni prijedlozi uvaže.

-Mi se doista, i dokle god sam ja tu tako će biti najmanje, bavimo politikom. Bavimo se razvojem, bavimo se projektima i kandidiramo ih. Imamo viziju i strategiju. Volio bih da Hrvatska bude decentralizirana i da se čuje glas ljudi s lokalne razine, a ne da netko tko sjedi u Zagrebu odlučuje o sjeveru Hrvatske, Međimurju. Ja bih stvarno volio i da se što prije potpiše ugovor za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje i da aktivno sudjelujete u jednoj našoj inicijativi, želji, težnji i pritisku na Vladu da se zadrži status bolnice te da se neki prijeko potrebni projekti stave u petu brzinu – rekao je Posavec.

Vijećnica SDP-a Andreja Marić pitala je župana što Međimurska županija radi po pitanju nedostatka liječnika primarne zdravstvene zaštite upozorivši kako je to problem s kojim se suočava cijela Hrvatska.

Primarna zdravstvena zaštita je u fokusu jer su veliki problemi s nedostatkom liječnika. Prije pet godina svakom liječniku koji je to htio omogućili smo da otvori privatnu ordinaciju. Općine i gradovi su ti koji daju stimulaciju, a to će biti i tema na idućem kolegiju gradonačelnika i načelnika – najavio je Posavec.

HDZ-ov vijećnik Igor Ivković ponovio je svoje pitanje s prošle sjednice Skupštine vezano uz županijsku strategiju za odnos prema stranim radnicima naglasivši kako je u međuvremenu jedna susjedna županija osnovala radnu skupinu čiji je zadatak izrada plana integracije stranih radnika u lokalnu zajednicu.

-Smatramo li mi i dalje da mi za to nismo nadležni ili je vrijeme da donesemo strategiju ili bar sami sebi zadamo putokaz u kojem smjeru ići? – pitao je Ivković.

Župan Posavec odgovorio mu je kako je problem u tome što ne postoji točan podatak o broju stranih radnika u bilo kojoj županiji te kako je za izradu strategije prvo potrebno znati njihov broj, a onda i njihove motive i ciljeve, odnosno namjeravaju li ostati raditi u Međimurju ili otići u zapadne zemlje.

-Imamo neke skupine na razini županije gdje su uključene institucije koje predlažu rješenja. Učiteljski fakultet krenuo je s projektom davanja mogućnosti učenja hrvatskog jezika. Svatko tko želi može se integrirati, naučiti jezik i ima sva vrata otvorena. Međimurska županija je otvorena i tolerantna sredina i tako će ostati – rekao je Posavec.

tklopotan/sjever.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.