Now Reading:
Uskoro starta najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji! Evo zašto će Ludbreg punih pet vikenda biti mjesto koje morate posjetiti
Full Article 5 minutes read

Uskoro starta najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji! Evo zašto će Ludbreg punih pet vikenda biti mjesto koje morate posjetiti

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se po treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i simbolički dočekuje proljeće. Festival Welcome Spring svakog vikenda tijekom narednih pet tjedana donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Riječ je o poznatoj i popularnoj trail utrci, a trči se na stazama koje se smatraju među najljepšima u Hrvatskoj. Crvena (RED) staza duga je 34 kilometara, ima ukupno 1040 metara visinske razlike i namijenjena je iskusnijim i naprednijim trkačima. Plava (BLUE), duga 16 kilometara s 415 metara visinske razlike te zelena (GREEN) dugačka 10 kilometara i 215 metara visinske razlike prilagođene su rekreativcima odnosno natjecateljima željnima dobre zabave uz nešto laganiji izazove.

Sve tri staze su u potpunosti označene, prolaze šumskim putevima i makadamom, a na svakoj od njih organizirat će se punktovi za okrjepu. Dan kasnije održat će se Mini Crazy Hill kids. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola tračat će 800 metara, a oni u kategorijama petih i šestih razreda te sedmih i osmih razreda 1600 metara. Start i cilj bit će na Otoku mladosti.

Festival se nastavlja 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom. Dječji planinarski pohod zanimljiv je, zabavan i izazovan baš kao i onaj za odrasle, ali na razini prilagođenoj djeci školske dobi. Dan kasnije, 12. ožujka održava se Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg. Dio Welcome Spring festivala je i tradicionalni planinarski pohod koji vas vodi na pješačku avanturu od planinarskog doma na Kalniku do centra svijeta u Ludbregu.

Put vodi kroz predivnu kalničku prirodu, preko povijesnih atrakcija: partizanskih bolnica Stupe te bolnica Gabrinovec, koje su renovirane u mini muzej. Dulji odmor bit će organiziran baš u Gabrinovcu, a hranu i okrjepu možete ponijeti sa sobom.

Nakon 30-ak kilometara stiže se u Ludbreg, oko 17 sati gdje će, uz potporu Grada Ludbrega, biti organizirana večera u šatoru na Otoku mladosti, dok će se u slučaju lošeg vremena izlet odgoditi.

Istog dana, u nedjelju 12. ožujka Ludbreg će biti domaćin Watermark Kayak race-u, odnosno otvorenom prvenstvu grada Ludbrega na rijeci Bednji. Watermark kayak race ponovno vraća veslanje u samo središte centra svijeta. Ova utrka već tradicionalno okuplja zaljubljenike u veslanje na zanimljivoj stazi u samom središtu Ludbrega.

-Veslati možete u jednoj od tri glavne kategorije, a doživljaj utrke koja spaja ljepote prirode i gradske ljepote Ludbrega jedinstveno je proljetno iskustvo – poručuju organizatori.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi. Gradska je to utrka cestovnog trčanja koja se održava u samom središtu Ludbrega. Trkačima su na izbor dvije staze različite duljine – 4 i 10 kilometara, a obje su kružne, u potpunosti označene i u cijelosti prolaze asfaltiranim podlogama.

Nedjelja, 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje sve je popularniji oblik rekreativne fizičke aktivnosti, prilagođen svim uzrastima i svim tipovima ljudi. To je hodanje nadopunjeno korištenjem posebno dizajniranih štapova koje donosi brojne koristi za tjelesno i mentalno zdravlje sudionika. Nordijsko hodanje je nenatjecateljska aktivnost, a na Welcome Spring festivalu u Ludbregu imat će i dodatno značenje kao dio šireg programa prevencije i borbe protiv raka dojke kojeg provodi udruga „Narcisa”.

Istog dana, a po prvi puta na Welcome Spring Festivalu održat će se Canicross trail utrka. Ako je pas najbolji čovjekov prijatelj, a čovjek voli trail trčanje, onda je lako moguće da je pas i najbolji trkačev prijatelj. Upravo iz takve ljubavi nastao je Canicross – trail trkačka disciplina u kojoj sudjeluju čovjek i njegov pas. Canicross je nastao iz vansezonskih treninga pasa koji se bave zimskim sportovima no ubrzo je postala popularna među rekreativnim trkačima i njihovim psima.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu 25. ožujka održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. Orijentacijsko trčanje sve je popularniji oblik trčanja u kojemu je cilj u što kraćem vremenu proći sve kontrolne točke.

U nedjelju, 26. ožujka u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Gravel Ludbreg, uzbudljiva biciklistička utrka, dio je natjecateljskog kalendara hrvatskog biciklističkog saveza i postala je nezaobilazno proljetno događanje za sve ljubitelje biciklizma. Kružnu rutu utrke vole i bivši profesionalci i rekreativci, a na njoj možete uživati i ako nemate gravel bicikl.

Kružna ruta koja vodi od ludbreških ravnica i livada preko šuma Crne Gore do vrha Kalnika te nazad do Ludbrega. Očaravajuća priroda i uglavnom makadamski putevi duljine 77 kilometara i s 1300 metara penjanja pružaju izazovno i uzbudljivo biciklističko iskustvo.

Ovogodišnja novost je e-bike kategorija koja Gravel Ludbreg otvara još široj biciklističkoj publici. Za vrijeme trajanja gravel utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje. Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom te Wine & Walk, eno-gastro rekreacijsku manifestaciju.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

www.sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.