Now Reading:
Uskoro starta najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji! Evo zašto će Ludbreg punih pet vikenda biti mjesto koje morate posjetiti
Full Article 5 minutes read

Uskoro starta najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji! Evo zašto će Ludbreg punih pet vikenda biti mjesto koje morate posjetiti

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se po treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i simbolički dočekuje proljeće. Festival Welcome Spring svakog vikenda tijekom narednih pet tjedana donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Riječ je o poznatoj i popularnoj trail utrci, a trči se na stazama koje se smatraju među najljepšima u Hrvatskoj. Crvena (RED) staza duga je 34 kilometara, ima ukupno 1040 metara visinske razlike i namijenjena je iskusnijim i naprednijim trkačima. Plava (BLUE), duga 16 kilometara s 415 metara visinske razlike te zelena (GREEN) dugačka 10 kilometara i 215 metara visinske razlike prilagođene su rekreativcima odnosno natjecateljima željnima dobre zabave uz nešto laganiji izazove.

Sve tri staze su u potpunosti označene, prolaze šumskim putevima i makadamom, a na svakoj od njih organizirat će se punktovi za okrjepu. Dan kasnije održat će se Mini Crazy Hill kids. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola tračat će 800 metara, a oni u kategorijama petih i šestih razreda te sedmih i osmih razreda 1600 metara. Start i cilj bit će na Otoku mladosti.

Festival se nastavlja 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom. Dječji planinarski pohod zanimljiv je, zabavan i izazovan baš kao i onaj za odrasle, ali na razini prilagođenoj djeci školske dobi. Dan kasnije, 12. ožujka održava se Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg. Dio Welcome Spring festivala je i tradicionalni planinarski pohod koji vas vodi na pješačku avanturu od planinarskog doma na Kalniku do centra svijeta u Ludbregu.

Put vodi kroz predivnu kalničku prirodu, preko povijesnih atrakcija: partizanskih bolnica Stupe te bolnica Gabrinovec, koje su renovirane u mini muzej. Dulji odmor bit će organiziran baš u Gabrinovcu, a hranu i okrjepu možete ponijeti sa sobom.

Nakon 30-ak kilometara stiže se u Ludbreg, oko 17 sati gdje će, uz potporu Grada Ludbrega, biti organizirana večera u šatoru na Otoku mladosti, dok će se u slučaju lošeg vremena izlet odgoditi.

Istog dana, u nedjelju 12. ožujka Ludbreg će biti domaćin Watermark Kayak race-u, odnosno otvorenom prvenstvu grada Ludbrega na rijeci Bednji. Watermark kayak race ponovno vraća veslanje u samo središte centra svijeta. Ova utrka već tradicionalno okuplja zaljubljenike u veslanje na zanimljivoj stazi u samom središtu Ludbrega.

-Veslati možete u jednoj od tri glavne kategorije, a doživljaj utrke koja spaja ljepote prirode i gradske ljepote Ludbrega jedinstveno je proljetno iskustvo – poručuju organizatori.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi. Gradska je to utrka cestovnog trčanja koja se održava u samom središtu Ludbrega. Trkačima su na izbor dvije staze različite duljine – 4 i 10 kilometara, a obje su kružne, u potpunosti označene i u cijelosti prolaze asfaltiranim podlogama.

Nedjelja, 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje sve je popularniji oblik rekreativne fizičke aktivnosti, prilagođen svim uzrastima i svim tipovima ljudi. To je hodanje nadopunjeno korištenjem posebno dizajniranih štapova koje donosi brojne koristi za tjelesno i mentalno zdravlje sudionika. Nordijsko hodanje je nenatjecateljska aktivnost, a na Welcome Spring festivalu u Ludbregu imat će i dodatno značenje kao dio šireg programa prevencije i borbe protiv raka dojke kojeg provodi udruga „Narcisa”.

Istog dana, a po prvi puta na Welcome Spring Festivalu održat će se Canicross trail utrka. Ako je pas najbolji čovjekov prijatelj, a čovjek voli trail trčanje, onda je lako moguće da je pas i najbolji trkačev prijatelj. Upravo iz takve ljubavi nastao je Canicross – trail trkačka disciplina u kojoj sudjeluju čovjek i njegov pas. Canicross je nastao iz vansezonskih treninga pasa koji se bave zimskim sportovima no ubrzo je postala popularna među rekreativnim trkačima i njihovim psima.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu 25. ožujka održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. Orijentacijsko trčanje sve je popularniji oblik trčanja u kojemu je cilj u što kraćem vremenu proći sve kontrolne točke.

U nedjelju, 26. ožujka u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Gravel Ludbreg, uzbudljiva biciklistička utrka, dio je natjecateljskog kalendara hrvatskog biciklističkog saveza i postala je nezaobilazno proljetno događanje za sve ljubitelje biciklizma. Kružnu rutu utrke vole i bivši profesionalci i rekreativci, a na njoj možete uživati i ako nemate gravel bicikl.

Kružna ruta koja vodi od ludbreških ravnica i livada preko šuma Crne Gore do vrha Kalnika te nazad do Ludbrega. Očaravajuća priroda i uglavnom makadamski putevi duljine 77 kilometara i s 1300 metara penjanja pružaju izazovno i uzbudljivo biciklističko iskustvo.

Ovogodišnja novost je e-bike kategorija koja Gravel Ludbreg otvara još široj biciklističkoj publici. Za vrijeme trajanja gravel utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje. Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom te Wine & Walk, eno-gastro rekreacijsku manifestaciju.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

www.sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.