Now Reading:
U sklopu projekta Aqua Adventures u Prelogu izgrađeno 60 drvenih nadstrešnica, četiri igrališta, promatračnica ptica i sanitarna zgrada
Full Article 2 minutes read

U sklopu projekta Aqua Adventures u Prelogu izgrađeno 60 drvenih nadstrešnica, četiri igrališta, promatračnica ptica i sanitarna zgrada

U prostoru Poduzetničkog centra Prelog održane je završna konferencija projekta Aqua Adventures koji su proveli prekogranični partneri, Grad Prelog i mađarska Općina Kistolmács, a sufinancirala Europska unija u sklopu programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Završnoj konferenciji, nazočili su, s mađarske strane, Zoltán Birkás, načelnik Općine Kistolmács, Marian Zelei, predstavnica zajedničkog tajništva Programa, predstavnici općina Zajk, Murarátka i Molnári, a s hrvatske strane gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda Siniša Golub te direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Kolareka te načelnika Općine Kistolmács Zoltána Birkása, rezultate projekta predstavili su Damijan Bermanec, koordinator aktivnosti za Grad Prelog te Judit Vinhoffer, voditeljica projekta za mađarsku Općinu Kistolmács.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.547.535,83 eura, a dio koji se odnosi na Grad Prelog iznosio je 888.490,83 eura. Projekt je sufinanciran u iznosu od 85%, dok su preostali dio financirali Grad Prelog i Općina Kistolmács. Glavni cilj projekta bilo je unapređenje turističke ponude na jezerima pored Preloga i mađarskog naselja Kistolmács.

Grad Prelog je tako u zapadnom dijelu Sportsko rekreacijske zone Prelog izgradio sanitarnu zgradu s tuševima, 60 tipskih drvenih nadstrešnica za boravak gostiju, drvenu promatračnicu za promatranje brojnih vrsta ptica, uređena su 4 igrališta za odbojku na pijesku, a u tijeku je i uređenje zelenih površina i pristupnih puteva.

U sklopu projekta prekogranični partneri su organizirali niz edukacija i turističkih manifestacija. Grad Prelog je organizirao tradicionalni nautički Lov na labuđe pero, gastronomske Dane dravske ribe, dvodnevnu školu u prirodi za djecu s obje strane granice, veslačku školu za kanuiste, radionice o lokalnoj flori i fauni, dvodnevnu radionicu za turističke djelatnike o sustavu ETIS te studijsko putovanje u Austriju.

Istaknut je i nastavak projektnih aktivnosti na području Preloga, vezanih uz Dravu. Tako je prijavljen projekt „Od Mure do Drave“ vrijedan 4,3 milijuna eura, u kojem su Gradu Prelogu partneri Međimurska priroda i Turistička zajednica Međimurske županije. U ovom projektu glavne aktivnosti su izgradnja Interpretacijskog centra te nabava solarne brodice za vožnju po jezeru.

www.sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.