Now Reading:
OD 1. TRAVNJA RASTU CIJENE PLINA! Provjerite koliko po izračunu HERA-e
Full Article 2 minutes read

OD 1. TRAVNJA RASTU CIJENE PLINA! Provjerite koliko po izračunu HERA-e

racuni

Ovisno o Vladinim mjerama, cijena plina po prosječnom kućanstvu mogla bi drastično skočiti.

Primjerice, kućanstvima koji su dosad za plin godišnje izdvajali 860 eura, račun bi od 1. travnja trebao skočiti na 1900 eura. Odnosno, s 41 eura po megavatsatu, cijena će skočiti na 106 eura po megavatsatu. Dodaju li se tome troškovi opskrbljivača, poput PDV-a, transporta i tome slično, cijena plina od 1. travnja iznosit će i 130 eura po megavatsatu, donosi Večernji list.

Tri puta skuplji plin od travnja nisu samo nagađanja i špekulacije, već je novi plinski ceh izračunala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), kao što to stalno radi prije nove plinske godine, po formuli utvrđenoj metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Međutim, razloga za brigu nema. Barem tako kaže Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Znamo za novi HERA-in izračun, ali neće se on realizirati jer Vlada priprema mjere, rekli su nam tako na sastancima. Nikakvi šokantni skokovi za građane neće se dogoditi, očekujemo da će problem biti riješen tako da opet država podnese teret – govori Ezgeta, dodajući kako je Vladin interes prvenstveno zaštititi kućanstva, a prenosi Večernji list.

O budućim cijenama plina, Ezgeta kaže kako su one nepredvidive.

Hrvatska ima sreće što imamo domaću proizvodnju, Vlada je napravila dobar potez što je naš plin stavila na raspolaganje nama, što su osigurani uvjeti da se inflacija donekle može držati pod kontrolom – zaključuje Ezgeta.

Foto: ilustracija
sjever.hr/vecernji.hr
02.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.