Now Reading:
Grad Lepoglava: Projekt Centar za posjetitelje “Centar pavlina” prijavljen na natječaj – očekuje se potpora od 6,6 mil. eura
Full Article 2 minutes read

Grad Lepoglava: Projekt Centar za posjetitelje “Centar pavlina” prijavljen na natječaj – očekuje se potpora od 6,6 mil. eura

Grad Lepoglava je na raspisan poziv Ministarstva turizma i sporta -“Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti” prijavio Projekt izgradnje i opremanja centra za posjetitelje “Centra pavlina”.

Projekt je vrijedan 7.205.347,12 eura, a Grad Lepoglava i partneri na projektu– Varaždinska županija i Turističko kulturno informativni centar, očekuju bespovratnu potporu u iznosu od 6.636.140,42 eura.

U okviru projekta planira se izgradnja i opremanje centra za posjetitelje koji će stvoriti infrastrukturne pretpostavke za valorizaciju nematerijalne kulturne baštine Grada Lepoglave kao turističke destinacije – lepoglavske čipke koja se nalazi na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva te materijalne kulturne baštine pavlinskog kompleksa kao značajnog elementa povijesnog razvoja Grada Lepoglave.

-Centar za posjetitelje “Centar pavlina” omogućit će nam da na jednom mjestu predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu na koju smo izuzetno ponosni, a koja predstavlja i veliki turistički potencijal koji želimo iskoristiti za razvoj našeg grada. Naime, planiramo da će na godišnjoj razini Centar posjetiti oko 35.000 posjetitelja. Važno je istaknuti da projekt nema samo lokalnu vrijednost. Njegovu važnost za jačanje turističke ponude i sjevera Hrvatske prepoznala je Varaždinska županija, a vjerujem da će potpora stići i s nacionalne razine budući da Lepoglava ima značajno mjesto u kulturi i povijesti Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Centar za posjetitelje “Centar pavlina” doprinijet će povećanju atraktivnosti destinacije kroz uvođenje novih digitalnih modela interpretacije kulturne baštine Grada Lepoglave vodeći računa o načelima održivoga razvoja. Naime, tehnička rješenja u cijelosti slijede smjernice DNSH načela – načela koja ne nanose bitnu štetu okolišnim ciljevima. Tako će projekt doprinijeti zelenoj tranziciji ublažavanjem klimatskih promjena za građenje nove turističke infrastrukture. Naime, nova će biti građena po kriterijima propisanima za zgrade gotovo nulte energije.

Također, kod izgradnje i opremanja centra vodit će se briga i o digitalnoj tranziciji. U centru će se primijeniti najnovije multimedijalne tehnologije i rješenja u svrhu inovativne interpretacije cjelokupne turističke ponude, kulturne i prirodne baštine. Koristit će se isključivo inovativni proizvodi, sustavi i rješenja dizajnirana za smanjenje potrošnje energije i promicanje održivosti okoliša, koja ispunjavaju energetske standarde usvojene od strane nadležnih međunarodnih tijela.

sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.