Now Reading:
Biskup Košić na povratku iz Hercegovine zaglavio u mećavi: Svi zahvaljuju spasiocima, a nitko Crkvi
Full Article 3 minutes read

Biskup Košić na povratku iz Hercegovine zaglavio u mećavi: Svi zahvaljuju spasiocima, a nitko Crkvi

U nedjelju i ponedjeljak dijelove Hrvatske zahvatilo je veliko snježno nevrijeme, koje je izazvalo kaos na cestama. Jedan od onih koji su ostali zaglavljeni na cesti bio je i sisački biskup Vlado Košić, prenosi index.hr

On se tim povodom oglasio priopćenjem, a mi ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Želio bih ovim putem zahvaliti svima koji su pomogli meni, ali i velikom broju sudionika u prometu, u nedjelju 26. veljače 2023., na dionici Knin – Gračac.

Naime, vraćao sam se iz Hercegovine, gdje sam bio na jednom sprovodu, i prije tunela Sveti Rok, prometni znakovi su nas uputili da siđemo s autoceste i krenemo prema Obrovcu. Prije Obrovca iz jednog policijskog vozila službenik nas je uputio da se ne može u Obrovac nego da nastavimo putem prema Kninu i Gračacu.

Međutim na toj dionici puta, preko dijela Velebita, naš je put trajao više od 6 sati, premda ima samo 50 km. U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo.

Ipak smo na kraju, zajedno s onima koji se nisu okrenuli i vratili u Knin, stigli u Gračac, već ulazeći u noć. Nazvao sam župnika fra Ivana Šimunca, koji nas je sa svojim suradnicima srdačno primio i smjestio da prenoćimo u svom toplom domu i ponudio nas jelom i pićem. Nismo bili jedini.

U župnom stanu u Gračacu bilo je smješteno 45 osoba, među kojima su bila i djeca. Nazvao sam i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji me ohrabrio i obavijestio kako je i on u Gospiću primio putnike, a u kontaktu je i sa svim župnicima koji su također otvorili svoje domove i pomagali ljudima koji su putovali kroz Liku, ali su zbog nenadanog vremena, jakog snijega i još jače bure, ostali zameteni te tražili pomoć.

Kada smo drugo jutro krenuli prema autocesti, vidjeli smo Gračac ispunjen vozilima, a u mnogima su bili putnici koji su tu i prespavali jer nije bilo dovoljno mjesta u zajedničkim ili privatnim smještajima, a možda su i sami tako željeli.

U svakom slučaju, želim istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa – jer nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ, kojima također treba iskazati veliku zahvalnost – no, treba zahvaliti za veliku gostoljubivost i žrtvu svima.

Tako ja osobito zahvaljujem gradačkom župniku fra Ivanu i kapelanu fra Marku, policiji i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, komunalnim službama koje su čistile cestu, gradonačelnici Gračaca i svima u lokalnoj samoupravi, Crvenom križu i Caritasu.

Foto: arhiva

sjever.hr/index.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.