Now Reading:
ZNAČI, MOŽE SE I TAKO! Velika hrvatska tvrtka odlučila: Nećemo se pridružiti valu poskupljenja
Full Article 2 minutes read

ZNAČI, MOŽE SE I TAKO! Velika hrvatska tvrtka odlučila: Nećemo se pridružiti valu poskupljenja

kozmetika

U Hrvatskoj od 1. ožujka kreće novi val poskupljenja, a više nam cijene najavljuju već danima, usput nas tješeći da neće rasti više od 10 posto.

Opravdanja su razna – od poskupljenja energenata, rasta plaća zaposlenika, do objašnjenja da je inflacija nezaustavljiva i da to tako jednostavno mora biti. No izgleda da (na sreću) ne razmišljaju svi isto.

Kako piše Poslovni dnevnik, osječka Saponija neće biti među onima koji će povećavati cijene svojih brendova, potvrdila je predsjednica Uprave Dajana Mrčela.

Objašnjavajući odluku zašto se neće pridružiti novom najavljenom valu poskupljenja ona ističe kako, unatoč povećanim troškovima, kompanija ovu poslovnu godinu neće gledati kao godinu profitabilnosti, nego investicija i uz potporu potrošača učvršćivanja pozicija svojih brendova na najvišim pozicijama na hrvatskom i Adria tržištu.

-Cjenovni udar koji je obilježio treće i četvrto tromjesečje prošle godine, a nastavlja se i u prvom ovogodišnjem kvartalu, Saponija namjerava amortizirati iz vlastitih snaga – kaže Dajana Mrčela. I u prošloj godini poslovne aktivnosti su im obilježili troškovni pritisci, od nezapamćenog rasta cijena sirovina i energenata, do poremećaja u logističkim lancima i poskupljenja transporta.

Napravljen je kompromis između cijena inputa s jedne i maloprodajnih cijena s druge strane, kaže Mrčela, dodajući da su se ta kretanja neminovno odrazila na pad profitabilnosti proizvoda, ali da je kompanija odlučila dio povećanih troškova proizvodnje nadoknaditi iz vlastitih izvora i neće prebacivati teret na svoje potrošače.
U slučaju Saponije troškovi materijala za proizvodnju lani su porasli za 18%, a troškovi energenata i goriva od početka 2022. bili su viši za preko 20%. Sve to pratilo je i povećanje prosječnih bruto plaća za 14,4%, što je u politici kompanije bio način očuvanja standarda i stabilnosti za 727 zaposlenika, piše Poslovni dnevnik.

Poslovna 2022., prema nerevidiranom financijskom izvješću, završena je s ukupnim prihodom od 704,7 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od 4,7%, a ostvarena je EBITDA od 44 milijuna kuna. U ukupnim prihodima, od prodaje je ostvareno 702,3 milijuna kuna, od čega na domaćem tržištu 449,8 milijuna kuna.

sjever.hr/poslovni.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.