Now Reading:
Šuica i Schmit u Centru za djecu i obitelj u Paragu: „Ovo što ste napravili u Međimurju, potrebno je preslikati i na druge članice Europske unije”
Full Article 4 minutes read

Šuica i Schmit u Centru za djecu i obitelj u Paragu: „Ovo što ste napravili u Međimurju, potrebno je preslikati i na druge članice Europske unije”

U sklopu dvodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica u utorak su boravili u službenom posjetu Međimurskoj županiji.

Obišli su Centar za djecu i obitelji u Paragu, podignut u sklopu treće faze pilot-programa u cilju testiranja jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, te financiranom sredstvima EU-a.

Povjerenik Shimit uvjerio se u uspješno provedenu treću fazu programa i niz aktivnosti koje već dvije godine provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u Međimurskoj županiji u suradnji s 11 partnera i lokalnom zajednicom te istaknuo zadovoljstvo viđenim.

-Zahvaljujem UNICEF-u na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji u svojem programu obuhvaća najranjivije skupine društva, ovo što ste napravili u Međimurju, potrebno je preslikati i na druge članice Europske unije – rekao je Schmit.

U Međimurskoj županiji uspostavljaju se centri za djecu i obitelji posvećenima depriviranim skupinama te je u završnoj fazi izgradnja u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće, te se oprema postojeći prostor u općini Pribislavec. Bit će to mjesta na kojima će se odvijati niz edukativnih aktivnosti, susreta i programa u cilju osnaživanja obitelji i stvaranja sigurnijeg okruženja za djecu. Uspostavljena su i dva centra igre u Držimurcu-Strelcu te Kuršancu, te podržan rad postojećeg centra u Orehovici. Dosad je u rad triju centara uključeno više od 7.500 djece od druge do osme godine života, a s njima su radili stručni edukatori, učitelji, studenti, socijalni radnici i asistenti. Veliki broj djece s razvojnim teškoćama te njihovi roditelji dobili su izravnu podršku mobilnih timova.

-Rana intervencija u djetinjstvu je najvažnija, a upravo provođenjem ovog programa prepoznale su se potrebe onih najmlađih kojima je naša pomoć najpotrebnija – naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

„EU jamstvo za svako dijete“, inicijativa je Europske komisije pokrenuta s ciljem osiguravanja pristupa zdravstvenoj zaštiti i nizu drugih usluga za najranjiviju djecu  u Europskoj uniji, kao i stvaranju adekvatnih uvjeta stanovanja i kvalitetne prehrane za njih. Europska komisija u partnerstvu s Regionalnim uredom UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju (ECAR),  provodi i treću fazu pripremnih aktivnosti u sklopu projekta Jamstvo za svako dijete kojom se dokazuje ostvarivost ciljeva u odabranim državama članicama Europske unije.

-Ovakvim projektima mijenjamo dosadašnji sustav i prilagođavamo ga sustavu kojem zapravo težimo i kojeg godinama iniciramo, a to je da odgoj počinje u najranijem djetinjstvu. Bitno je od najranije dobi ulaganje u djecu, njihovu socijalizaciju, odgoj, učenje jezika i kvalitetna priprema za osnovnu školu, a upravo to je bio glavni cilj ovog projekta na kojem nećemo stati. Uz odgoj, druženje, igru i učenje sigurno ćemo u budućnosti  imati manji postotak djece koja prekidaju školovanje i nemaju stvorene radne navike – rekao je župan Matija Posavec te još jednom zahvalio UNICEFU-u, Europskoj uniji i resornom ministarstvu što su prepoznali Međimurje kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija te svojim projektima omogućio sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci.

U program zaštite djece i podrške uključeno je više od 400 djece, 500 roditelja te 300 asistenata, odgajatelja, nastavnika i studenata, dok je u program rane intervencije u djetinjstvu bilo je uključeno 2.000 djece i roditelja. Ti podaci govore koliko se predano radi na uključivanju, na promjeni paradigme, te na osnaživanju odgoja djece iz depriviranih obitelji s ciljem uključivanja u zajednicu.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike istaknuo je kako su ovakvi centri itekako potrebni s obzirom da su ciljevi programa zaštita djece i podrške obiteljima, kao i rana intervencija u djetinjstvu.

Centar za djecu i obitelji u Paragu u općini Nedelišće, posjetili su potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo, ravnateljica Zavoda za socijalni rad i nacionalna koordinatorica EU-a za programa Jamstvo za svako dijete iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić, državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne politike Margareta Mađerić, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Matjaš Oršuš.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.