Now Reading:
„OD ČEGA ĆEMO ŽIVJETI?!” Od sutra val novih poskupljenja – cijene hrane rastu i do 10 posto!
Full Article 2 minutes read

„OD ČEGA ĆEMO ŽIVJETI?!” Od sutra val novih poskupljenja – cijene hrane rastu i do 10 posto!

Iako je od utorka Eurodizel pojeftinio za jedan cent, od srijede nas očekuju nova poskupljenja, a RTL Danas doznao je kako bi ove godine cijene sve hrane mogle porasti između 7 i 10 posto.

No, neće svi proizvodi poskupjeti s 1. ožujkom. Neki će u travnju, neki do kraja godine, ali val poskupljenja neupitno dolazi – donosi danas.hr. Njega će otvoriti, doznaju, proizvodi iz uvoza.

Junetina i teletina odavno su trebale poskupjeti, tvrdi Zvonimir Širjan, predsjednik udruge Baby Beef koja okuplja više od 300 proizvođača te dodaje kako svoje proizvode prodaju ispod njihove stvarne cijene te da zato očekuju da svoje gubitke koje imaju supstituiraju kroz tržište.

Trenutačna proizvodnja je neodrživa jer po junetu gube od 300 do 400 eura. Ipak, naznaka drastičnog poskupljenja nema. Za sve krive trgovce i visoke marže.

Istovremeno, domaće mljekare su već poslale trgovcima nove cijene od ožujka, a predsjednik Udruge male hrvatske mljekare Božidar Kuzmić za RTL Danas objasnio je kako četiri mjeseca nisu povećali cijene svojih proizvoda te kako su dali zahtjeve za povećanje cijena u ožujku budući da drugog izbora nisu imali.

Iako je cijena sirovog mlijeka u prva dva mjeseca u padu na nivou cijele Europe za 0,8 posto, to ne znači i jeftinije proizvode na policama.

-Teško da to može uzrokovati neki značajniji pad cijene mliječnih proizvoda, jer u njoj je, osim same sirovine, jako puno drugih kategorija ulaznih troškova, između ostalog i veliki dio energenata – rekla je Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Neminovno je da će doći do poskupljenja i to ne samo mlijeka i mliječnih proizvoda, već ćemo, tvrde stručnjaci, u ovoj godini svu hranu plaćati skuplje i to, prema predviđanjima, između 7 i 10 posto.

Građani smatraju da je ovo katastrofa.

-Od čega ćemo mi to plaćati? Jako malo dobijemo i od čega živjeti onda? – rekao je za danas.hr Vladimir Babić iz Zagreba.

www.sjever.hr / danas.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.