Now Reading:
KATASTROFA Čak 530 siromašnih odustalo od socijalne naknade jer im se država upisuje na kuće – “Hrvatska nas je odlučila dodatno poniziti”
Full Article 3 minutes read

KATASTROFA Čak 530 siromašnih odustalo od socijalne naknade jer im se država upisuje na kuće – “Hrvatska nas je odlučila dodatno poniziti”

Najmanje 530 najsiromašnijih građana odustalo je od zahtjeva za socijalnu pomoć jer su zauzvrat morali pristati na to da im se država upiše, stavi zabilježbu, na nekretnine.

Na te je podatke upozorila pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, a odredba je to novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio 1. siječnja 2023., a koji su područni uredi Zavoda za socijalnu skrb počeli masovno provoditi, prenosi 24sata.

Ministar socijale Marin Piletić branio je danas te odredbe novog Zakona prema kojemu se država upisuje na nekretnine, često i jedinu nekretninu, primatelja socijalne pomoći.

Radimo na pripremi mjera koje će stupiti nakon 1. travnja. Kao i svaki put dosad, sve pakete mjera nakon što smo ih osmislili, dali smo njihov nacrt na usuglašavanje sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavaca, tako će biti i ovaj put – rekao je Piletić u izjavi za medije na konferenciji “Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće”.

Upitan oko nedoumica oko Zakona o socijalnoj skrbi koji propisuje da će država automatski staviti zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći zbog čega neki u strahu da će izgubiti svoj dom povlače zahtjeve za pomoć, ministar je pojasnio kako ta odredba nije samo od ovog zakona.

– I dosad su se kroz niz izmjena zakona takve odredbe primjenjivale. Ključna poruka je da ta zabilježba korisnicima apsolutno ne znači ništa, ne može se plasirati informacija da će im imovina biti oduzeta ili nešto takvoga tipa – rekao je Piletić. Kaže kako se radi o jamstvu države da se u slučaju nasljeđivanja ili prodaje nekretnine vrati ono što su korisnici socijalne pomoći dobivali.

Rakao je kako je zakonska obveza pomagati i uzdržavati roditelje ili ukućane te da se ne može očekivati da netko tko nije htio za života pomoći kasnije naslijedi nekretninu i proda je radi vlastite dobrobiti.

– Korisnik od te zakonske obveze nema rizika, da će mu država za vrijeme života ili dok prima naknadu biti išta krivo učiniti. Poruka je jasna – država stoji na raspolaganju za sve oblike socijalne pomoći – poručio je, a prenosi 24 sata.

Jutarnji list pak prenosi pismo jedne od korisnica socijalne pomoći kojoj je država stavila zabilježbu na kuću u kojoj živi, a koja je napisala: “Sa svakim danom koji protječe osjećam kao da jedem dio po dio svoje kuće i pomišljam na najgore…”

Žena koja je napisala pismo samohrana je majka koja je ostala bez posla u jeku prošle krize. Imala je više od 50 godina, posao više nije uspjela naći, potrošila je ušteđevinu i ostala joj je samo kuća koju je kupila davno na kredit i mukotrpno otplaćivala u godinama u kojima je radila. Dijete joj je na studiju, a socijalna pomoć jedini prihod. No, razmišlja da ga se odrekne jer se ne može nositi s pomisli da će njezino dijete jednoga dana ostati i bez te kuće, jedinoga što je stvorila u 27 godina poštenog rada, piše Jutarnji list.

Hrvatska nas je odlučila dodatno poniziti, kao da to što moramo tražiti socijalnu pomoć nije dovoljno – kaže nesretna žena.

www.sjever.hr / www.24sata.hr / www.jutarnji.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.