Now Reading:
JEDNOGLASNO USVOJEN PLAN RAZVOJA 5.0: 50 kapitalnih projekata vrijednih preko 350 milijuna eura u potpunosti će promijeniti vizuru Varaždinske županije
Full Article 6 minutes read

JEDNOGLASNO USVOJEN PLAN RAZVOJA 5.0: 50 kapitalnih projekata vrijednih preko 350 milijuna eura u potpunosti će promijeniti vizuru Varaždinske županije

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u utorak jednoglasno je usvojen Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine koji obuhvaća 50 kapitalnih projekata „teških” preko 350 milijuna eura.

Cilj realizacije ovih investicija je da Varaždinska županija do 2027. godine bude pametna i kreativna regija snažnog gospodarstva koja osigurava obrazovanje dostupno svima te čuva i njeguje svoju baštinu. Također, ovim projektima stvorit će se zelena i održiva regija koja osigurava zdrav okoliš, hranu i energetsku sigurnost te brine za dobrobit svojih stanovnika.

Kako je objasnio Mladen Jakopović, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Plan razvoja 5.0 obuhvaća područja očuvanja kulturne baštine i razvoj kulture, odgoja i obrazovanja, osiguranja kvalitete sustava zdravstva i socijalne skrbi, okoliša i zaštite prirode te održivog razvoja gospodarstva i prometne infrastrukture.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak napomenuo je kako se Plan razvoja donosi po prvi put. Riječ je o dokumentu kojim se po prvi puta obuhvaća čitav prostor Varaždinske županije, a usklađen je i s Nacionalnom razvojnom strategijom.

-Na njemu se radilo godinama uz doprinose brojnih stručnjaka zbog čega sadrži sve ono važno s čime naša županija raspolaže – kazao je Stričak.

Uz bogata arheološka nalazišta, povijesne lokalitete i dvorce, Varaždinska županija danas razvija i umjetnu inteligenciju, sve segmente obrazovnog i zdravstvenog sustava te potiče razvoj malog poduzetništva kako bi građani, uz velike projekte koji će se provesti, zaradili i koji euro više.

Projekti obuhvaćeni Planom razvoja su, između ostalih, razvoj integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije Sjeverna Hrvatska, geotermalni izvor „Lunjkovec-Kutnjak”, izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin te ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Također, u planu je izgradnja Regionalnog centra za civilnu zaštitu i spašavanje, rekonstrukcija i obnova kompleksa dvorca i Arboretuma Opeka u Marčanu, projekt Aquae Iasae, ulaganja u obnovu dvorca i parka Šaulovec, izgradnja Zagorske i Podravske brze ceste, modernizacija pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb i izgradnja Lepoglavske spojnice te značajna ulaganja u visoko obrazovanje, odnosno u Sveučilišni kampus Varaždin, Sveučilište Sjever i Tehnološki park Varaždin.

Uz Plan razvoja Varaždinske županije, županijski vijećnici jednoglasno su usvojili pokretanje četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana kako bi se osigurali prostorno – planski preduvjeti za realizaciju planiranih investicija i projekata.

Župan Stričak objasnio je kako su ovo druge izmjene i dopune prostornog plana Varaždinske županije u njegovom mandatu i mandatu ove Županijske skupštine, a nužno ih je provesti kako prilikom provedbe investicija i bitnih projekata ne bi bilo nikakvih ograničenja.

-Nijedan prostorni plan, ni županijski, ni općinski ne definira mogućnost izgradnje parka Gomila u Jalžabetu. Stali smo jer ne možemo ishoditi lokacijsku dozvolu. Regionalnog centra civilne zaštite također nema u prostornom planu, a što se tiče dvorca i parka Šaulovec sve čestice nisu u građevinskoj zoni. Prostorno-planska dokumentacija većim dijelom nije adekvatna da bismo mogli provesti Plan razvoja pa je neophodno provesti izmjene i dopune prostornog plana – objasnio je Stričak.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćena i odluka o još jednom važnom ulaganju u obrazovnu infrastrukturu. Naime, županijski vijećnici podržali su odluku o projektu unutarnjeg uređenja Osnovne škole Ludbreg u vrijednosti od 300.000 eura.

Budući da su u sklopu Opće bolnice Varaždin izgrađene zgrade dnevne bolnice, jednodnevne kirurgije i objedinjenog hitnog bolničkog prijema te da će se reorganizacijom bolničkog sustava pacijentima omogućiti kvalitetnija skrb, odlukom županijskih vijećnika, proširena je djelatnost Opće bolnice Varaždin. Tako će uz dosadašnje djelatnosti obavljati i djelatnost bolničke hitne medicine u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, dnevne bolnice u internoj medicini, kirurgiji, urologiji, otorinolaringologiji i oftalmologiji te jednodnevnoj općoj kirurgiji.

Na dnevnom redu sjednice bilo je i polugodišnje izvješće o radu župana Stričaka, a kako je naglašeno, ovo razdoblje obilježeno je završnim radovima na realizaciji brojnih kapitalnih projekata u zdravstvu i obrazovanju sufinanciranih iz Europske unije te pokretanjem najvećeg projekta u Varaždinskoj županiji – izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka.

U tom su razdoblju završeni i građevinski radovi u sklopu projekta „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine“ Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, za objekt je ishođena uporabna dozvola te je u tijeku njegovo opremanje.

Kako je napomenuo župan Stričak, iako određeni politički akteri tvrde suprotno, polugodišnje izvješće o njegovom radu sadrži sve ono što je bitno, a investicija i projekata ne nedostaje.

– Drugo polugodište uvijek je razdoblje kada se bavimo upisom učenika u osnovne i srednje škole. Početak školske godine dobro je startao. Centri izvrsnosti, prijevoz učenika, stipendije i pomoćnici u nastavi su ono što prati taj proces. No, ono što je obilježilo ovo razdoblje je završetak velikog infrastrukturnog projekta – po prvi puta u 30 godina, odnosno od proglašenja samostalne i neovisne Republike Hrvatske otvorili smo novu školu koja je izgrađena „od A do Ž”. Nastavili smo s provođenjem projekata izgradnje dvaju centara kompetentnosti i s nizom investicija po školama, pa je tako u Osnovnoj školi Ludbreg zamijenjena sva električna instalacija, a u Osnovnoj školi Vidovec parket u školskoj sportskoj dvorani – rekao je Stričak.

Uz velike projekte u zdravstvu, proteklo je razdoblje obilježio i niz ulaganja u ambulante u sklopu Doma zdravlja u čemu je napravljen značajan iskorak. Budući da je početak godine bio obilježen elementarnim nepogodama, Varaždinska županija pripremila je sve preduvjete kako bi građani, poljoprivrednici, gospodarstvenici te gradovi i općine dobili naknadu štete.

-Nikad toliko sveobuhvatno, s tolikim iznosom i toliko brzo – rekao je Stričak.

Da se intenzivno radilo na pripremi projekata, potvrđuje i činjenica kako joj je u proteklom razdoblju dodijeljeno i 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za šest projekata: dogradnju školskih sportskih dvorana OŠ Bisag i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, dogradnju i energetsku obnovu Glazbene škole u Varaždinu, energetsku obnovu zgrade javne i društvene namjene dvorca Šaulovec, izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin te projekt revitalizacije austrougarskog vojno konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije.

Varaždinska županija nastavila je s provođenjem projekata i dodjelama potpora u turizmu, što je rezultiralo otvorenjem čak 40-ak novih kuća za odmor i ruralnih kuća za odmor, ali i ostvarenim rekordnim brojem noćenja. U 2022. godini je ostvareno 206.575 noćenja, što je povijesni rezultat s obzirom da je broj noćenja prvi put premašio brojku od 200.000, te je čak 10 posto veći u odnosu na predpandemijsku i do tada rekordnu 2019. godinu.

tklopotan / www.sjever.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.