Now Reading:
Civilna zaštita Međimurske županije uspješno odgovara na sve izazove – župan Posavec: Spremni smo za zajedničko okupljanje te brzo i učinkovito rješavanje problema
Full Article 3 minutes read

Civilna zaštita Međimurske županije uspješno odgovara na sve izazove – župan Posavec: Spremni smo za zajedničko okupljanje te brzo i učinkovito rješavanje problema

Povodom obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je svečana sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Kako je na samom početku istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec, u prethodnom razdoblju svjedočili smo nesretnom Covidu – 19, potresima te ratu u Ukrajini, a koji su izazvali dodatne napore za sustav civilne zaštite.

– Civilna je zaštita uspješno odgovorila na sve izazove do sada. Naime, prošla je godina obilježena ratom u Ukrajini, odnosno zbrinjavanjem onih koji su morali napustiti svoje domove. Uspjeli smo zbrinuti i pomoći mnoge koji su ulazili u Hrvatsku preko našeg graničnog prijelaza, Goričan, a gdje je zabilježeno 70 posto ulazaka Ukrajinaca u Hrvatsku – rekao je Grivec te dodao kako su svi dionici civilne zaštite zaslužili čestitke na obavljenom radu.

Dodao je i kako se kontinuirano ulaže u obnovu njihove opreme koja je na jednoj zavidnoj razini, no da su u cijeloj toj priči najvažniji ljudi, odnosno njihova obučenost, spremnost i volja prema svom pozivu.

Dio svečane sjednice bila je i članica HGSS-a Stanice Čakovec Zvjezdana Kušter te njen potražni pas, njemački ovčar Tesla. Naime, Zvjezdana i Tesla svoju su zadnju šestodnevnu akciju proveli u potresom pogođenoj Turskoj.

– Teslin zadatak u Turskoj bio je traganje za živim i smrtno stradalim osobama zatrpanim ispod ruševina. Nažalost, nismo uspjeli naći žive osobe, ali smo našli više smrtno stradalih – objasnila je Kušter dodavši kako je Tesla njen kućni ljubimac odnosno član obitelji te da osim treninga, svaki slobodan trenutak provode zajedno.

Međimurski župan Matija Posavec je pak istaknuo kako je obilježavanje Dana civilne zaštite prilika i trenutak da se podsjetimo na globalno, nacionalno i regionalno važan sustav koji nas okuplja u ideji zajedništva te brzog i učinkovitog rješavanja svih problema i izazova koji nam se dešavaju, a na koje ne možemo utjecati.

– Sustav civilne zaštite u Međimurju je izuzetno dobro organiziran i ima svoje rezultate. Prošla je godina bila godina izazova. Naime, i profesionalci i volonteri u sustavu civilne zaštite iz Međimurja ili oni koji su stacionirani ovdje, zbrinjavali su izbjeglice raseljene iz Ukrajine, odlazili gasiti požare u Dalmaciji, sanirati posljedice potresa na Banovini, a dali su svoj doprinos i u katastrofalnom potresu u Turskoj – rekao je župan Posavec podsjetivši kako je tijekom prošle godine triput proglasio elementarnu nepogodu – od mraza i od suše, što je također bila aktivnost civilne zaštite.

– Sve ono što se dešava i što je vezano za vremenske nepogode, a zaključno i s Centrom 112, koji je samo u prošloj godini primio preko 18 tisuća poziva, govori o tome koliko je važno imati dobro organiziran sustav civilne zaštite. Izuzetno smo ponosni na sve njih. Ne znamo što nas očekuje ove godine, ali definitivno ćemo svi zajedno biti spremni u jednoj ideji okupljanja i rješavanja problema koji će biti brzo i učinkovito riješeni – poručio je međimurski župan te zahvalio Zvjezdani Kušter na hrabrosti, požrtvovnosti i spremnosti da kao dio hrvatskog, ali i svjetskog tima, zajedno s Teslom ode sanirati posljedice katastrofalnog potresa u Turskoj. Tesla je pak od župana kao nagradu dobila mali znak pažnje – kost s međimurskim srcem.

jmiklauzic/www.sjever.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.