Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija ove godine za svoje poljoprivrednike osigurala 349.500 eura! Kolar: Najavili smo povećanje sredstava od 10% i to smo i ostvarili!
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija ove godine za svoje poljoprivrednike osigurala 349.500 eura! Kolar: Najavili smo povećanje sredstava od 10% i to smo i ostvarili!

U sklopu svojih mjera ruralnog razvoja, Krapinsko-zagorska županija raspisala je natječaje ukupne vrijednosti od 185 tisuća eura, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, naglašava kako ukupno postoji 11 mjera u vrijednosti od 349.500 eura, od čega je do sad objavljeno 6 natječaja, a preostalih 5 mjera raspisat će se dalje u ožujku, travnju i svibnju.

Ono što smo najavili da ćemo svake godine sredstva za poljoprivredu dizati za 10 posto i ostvarujemo. Već treću godinu zaredom imamo poseban natječaj za ekološke proizvođače i jedna smo od rijetkih županija gdje raste broj ekoloških proizvođača i onih koji su u proceduri da bi se uopće mogli smatrati ekološkim proizvođačima. Vjerujem da će ove godine interes biti i veći te ćemo, ako će to biti potrebno, povećati sredstva – rekao je Kolar, dodajući kako je u razgovoru s ekološkim proizvođačima doznao da svi postižu dobre cijene na tržištu i da nemaju nikakvih problema s plasmanom.

Kolar kaže kako se raspisani natječaji odnose na potpore za ulaganje u modernizaciju i povećanje poljoprivrede u preradi, potpore za povećanje stočarske proizvodnje, potpore namijenjene očuvanju pčelinjeg fonda i potpore za zaštitu od višegodišnjih nasada padalina, a nada se, s obzirom na ekstremne vremenske uvjete, da će se u obrani od tuče vratiti rakete.

-Ponavljam da smo spremni financirati svaku raketu koja će biti ispaljena na području naše županije za obranu od tuče, bez obzira koliko to koštalo, no želimo znati koliko je potrošeno na području Krapinsko-zagorske županije i koliko to košta – rekao je Kolar i pozvao sve OPG-ovce i sve poljoprivredne proizvođače da se jave na natječaje.

Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, pojasnila je i dala detalje o svim natječajima koji su raspisani.

Mihovilić je konstatirala da je natječaj koji je objavljen 8. veljače, a traje do 10. ožujka ukupne vrijednosti od 13,500 eura, namijenjen poljoprivrednim udrugama kako bi stekli bolja znanja i primijenili to na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, dok su natječaji koji kreću od ponedjeljka namijenjeni poljoprivrednim proizvođačima.

Objavljen je natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje, za što je izdvojen najveći iznos potpore proizvođačima, odnosno čak 65.000 eura.

Krapinsko-zagorska županije potiče i uzgoj zagorskog purana za što je također raspisan natječaj.

-U tom dijelu razlikuje se i potpora za uzgajivače. Po puriću imamo 7 eura, dok za certificirane proizvođače potpora iznosi 10 eura po puriću. Kroz ovu dugogodišnju mjeru na našem području u restoranima imamo kvalitetno meso zagorskog purana i na taj način radimo na brendiranju – izjavila je Mihovilić.

Po prvi puta ove godine raspisan je natječaj kupnje loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze kako bi Županija podigla nasade autohtonih sorata.

-Namijenjen je našim vinarima i vinogradarima kako bismo ih potaknuli na sadnju minimalno 500 komada loznih cijepova te da se kroz određeno vrijeme na tržištu pojavi vino autohtonih sorata i na taj način obogati enogastronomska ponuda – rekla je Mihovilić.

Mihovilić je objavila i raspisivanje potpore za pripremu projektne dokumentacije u vrijednosti od 13.500 eura te natječaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda, za što je osigurano također 13.500 eura.

md/sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.