Now Reading:
ODRŽIVOST KAO KLJUČ Međimurje bi nakon posjete cijenjenog Indijca Kamatha moglo bi svoju poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti pretvoriti u biodinamičku?
Full Article 2 minutes read

ODRŽIVOST KAO KLJUČ Međimurje bi nakon posjete cijenjenog Indijca Kamatha moglo bi svoju poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti pretvoriti u biodinamičku?

U Republici Hrvatskoj boravio je Sundeep Kamath, glavni tajnik All India Organic Network Association.

Osim trenutnog statusa u navedenoj udruzi, Sundeep Kamath obnašao je i funkciju bivšeg tajnika Biodinamičke udruge Indije te je savjetnik za certificiranje za Butan, indijsku saveznu državu Nagaland kao i za neke pokrajine na području Filipina, Tajlanda i Kine koje žele svoju poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti pretvoriti u biodinamičku.

Bio je u Izvršnom odboru Antropozofskog društva Indije te je jedan od osnivača Waldorfske škole u Bangaloreu koja je utemeljena po principima waldorfske pedagogije dr. Rudolfa Steinera. Kao član Organizacijskog odbora Svjetskog organskog kongresa 2017. godine, omogućio je po prvi put stvaranje mogućnosti sudjelovanja malih i marginalnih poljoprivrednika s globalnog juga na ovom velikom događaju. Njegov doprinos u promicanju i podizanju svijesti o važnosti ekološke i biodinnamičke poljoprivrede i održivog načina života izuzetno je cijenjen diljem svijeta.

Prilikom posjeta Hrvatskoj, gosp. Sundeep boravio je i u Međimurskoj županiji. Tom je prilikom posjetio Donje Međimurje te Centar dr. Rudolfa Steinera. Ravnateljica Centra, Dijana Posavec predstavila je rad i aktivnosti Centra, čiji je najbitniji fokus edukacija lokalne i šire zajednice zainteresirane za biodinamičku agrikulturu koja doprinosi održivosti i zelenim politika u poljoprivredi.

Susreo se na radnom sastanku u Međimurskoj palači turizma s direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom. Susret je rezultirao dogovorom o potencijalnoj suradnji pojedinih regija Indije, kao države koja se okreće ka održivosti  i razvoju, ali uz  smanjeni ugljični otisak, te Međimurske županije koja u narednim godinama ima zacrtane ciljeve – održivi turizam – poljoprivreda – gospodarstvo  – agroturizam. U poslijepodnevnim satima, gosp. Sundeep je održao sastanak s dekanom Agronomskog fakulteta, Ivicom Kisićem. Tom su prilikom bile predstavljene glavne ideje i zaključci Međunarodnog summita o obnovljivim izvorima energije koji se održao od 11. – 18. veljače 2023. godine u Dubrovniku.

Naime, Indija i Agronomski fakultet Zagreb, bili su glavni organizatori ovog svojevrsnog događaja, a čija je glavna tema bila održivost, energetika, sigurnost hrane i inovativne tehnologije na području poljoprivrede.

Planiran je uzajamni posjet predstavnika fakulteta nekolicini indijskih sveučilište te suradnja na doktorskim studijima u području biotehničkih znanosti.

sjever.hr/centar-rudolf-steiner.com
26.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.