Now Reading:
Međimurska županija među vodećima po ulaganju u predškolski odgoj – jedina u Hrvatskoj osigurava asistente za vrtićarce
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija među vodećima po ulaganju u predškolski odgoj – jedina u Hrvatskoj osigurava asistente za vrtićarce

Prema analizi portala Župan, napravljenoj iz podataka o izvršenju proračuna za 2021. godinu, Međimurska županija izdvojila je iz proračuna 0,06 posto za predškolski odgoj, 4,28 kuna po stanovniku te 14,44 posto više nego godinu prije te se svrstala u vodećih pet županija po izdvajanju za vrtiće.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj u suradnji s JLS-ovima osigurava sredstva za asistente u vrtiću. Uz izgrađenih 13 vrtića, gradit će se novcem iz NPOO-a i novih 17.

Ulaganje u vrtiće je u nadležnosti gradova i općina, no ipak nekoliko županija financijski pomaže u radu ili opremanju vrtića. Međimurska županija još uvijek je jedina u Hrvatskoj u kojoj se niz godina uspješno provodi projekt integracije djece s poteškoćama u razvoju te jedina županija u našoj zemlji koja osigurava sredstva za rad asistenta i u vrtićima.

Nedavno je župan Matija Posavec potpisao ugovor s predsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije “Prvi korak” Petrom Kovačić. Potpisanim ugovorom osigurana su i za ovu godinu financijska sredstva za financiranje 50% iznosa plaće 37 asistenata koji rade s 54 djece s teškoćama u predškolskim ustanova, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Međimurska županija podržava i potiče svaku vrstu inicijative koja podiže razinu ravnopravnosti svakog člana društva i postiže jednakost u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava.
Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije “Prvi korak” okuplja četiri udruge – Međimursku udrugu za ranu intervenciju „MURID“, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam „Pogled“.

U protekloj godini od 19 projekata za izgradnju i dogradnju vrtića, prijavljenih u programe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 17 ih je dobilo odluke o financiranju, a vrijednost projekata iznosi više od 78 milijuna kuna. Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA sudjelovala je u postupku izrade projektne dokumentacije i prijave na natječaj.

Do prošle godine sredstvima EU fondova diljem Međimurja izgrađeno je ili obnovljeno 13 vrtića, a izgradnjom i dogradnjom novih 17 vrtića u potpunosti će se zadovoljiti kapaciteti uključivanja više od 1.000 djece u vrtićki i predškolski odgoj, piše Župan.hr.

Vrijednim se u praksi, o čemu svjedoče roditelji i odgajatelji, pokazala mjera u sklopu koje je značajan broj vrtića diljem Međimurske županije uveo produljeno radno vrijeme, a neki od njih i do 20:00 sati, što uvelike pomaže roditeljima da lakše usklade profesionalne obveze i obiteljski život.

sjever.hr/zupan.hr
26.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.