Now Reading:
Obilježena stota godišnjica rada Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari, Gregurović: Brojni entuzijasti žive i rade uz taj orkestar, a Grad Krapina daje im punu podršku
Full Article 4 minutes read

Obilježena stota godišnjica rada Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari, Gregurović: Brojni entuzijasti žive i rade uz taj orkestar, a Grad Krapina daje im punu podršku

U festivalskoj dvorani u Krapini, prigodnim koncertom i svečanim predstavljanjem monografije “Stogodišnjaci, a sve mlađi” obilježena je 102. godišnjica rada i djelovanja Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari.

Prema riječima predsjednika Puhačkog orkestra, Davora Bolfeka, tradicija limene glazbe u općini Petrovsko seže daleko u povijest.

-Zbog nemilih događaja u Drugom svjetskom ratu njemačka vojska je u znak odmazde spalila kompletno Petrovsko, tako da nažalost nema nikakvih zapisa iz tog vremena, no na osnovu stare crno-bijele fotografije i u razgovoru sa starijim ljudima uspjeli smo odgonetnuti da se radi o slici iz 1920. godine pa od tuda i kreće povijest Špoljara – otkrio je Bolfek.

Naime, Špoljari su malo mjesto u općini Petrovsko, u kojem su zabilježeni prvi počeci limene glazbe u općini. Iz te prve generacije članova limene glazbe profilirao se i prvi kapelnik, odnosno dirigent Janko Hršak koji je osnovao generaciju koja je djelovala do prijelaza u novo tisućljeće. Godine 2004. osniva se udruga Općinska limena glazba Petrovsko – Špoljari.

-Nakon službenog osnivanja naša se limena glazba proširuje u smislu članova, ali i opremljenosti instrumentima i repertoara izvođenja, a vodstvo preuzima Krešimir Golec. Orkestar danas djeluje u mlađem sastavu pa se tako prosječna dob članova našeg orkestra kreće između 26 i 27 godina. Sviramo sve glazbene žanrove te smo se isprofilirali kao nekonvencionalna limena glazba – pojasnio je predsjednik Puhačkog orkestra.

Autor monografije “Stogodišnjaci, a sve mlađi” Dragutin Kozina kazao je kako mu je čast što su ga izabrali za autora monografije, te da je posebno pisati o ljudima koji se bave nečim tako lijepim kao što je ova glazba.

-Doživljavate ljude koji rade jedan nesvakidašnji posao, i to srcem, dušom i svime onime što je potrebno da se bi bavili glazbom i da bi prenijeli ono što vi osjećate kroz glazbene note, zvuk truba i ostalih instrumenata prema onima koji vas slušaju – istaknuo je Kozina te dodao kako treba zahvaliti svima koji su to počeli i postavili onako kako treba da bi sve to trajalo 100 godina i više.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari uvijek dobrodošao u Krapini.

-Mogli bi reći da su tu domaći, pošto su njihovi tradicionalni koncerti na Štefanje već nezaobilazni dio Krapinskog programa kroz godinu i posebno mi je drago što je orkestar jak, što ima puno entuzijasta koji žive i rade uz taj orkestar. Mi kao Grad Krapina uvijek podupiremo i Špoljare i Petrovčane. U svakom slučaju, kad vidite koliko se ljudi trude, onda naravno da i mi moramo odgovoriti na to i dati im punu podršku – naglasio je Gregurović.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar kazao je kako je ovo jedan od kultnih Puhačkih orkestara.

-Špoljari gdje god se pojave stvaraju posebnu atmosferu i imao sam taj privilegij da mogu osobno sudjelovati u nastupu. To je bila promocija Fašničkog lista zadnjeg Zvonca, upravo tu u maloj dvorani, i imao sam prilike kroz ovih desetak godina koliko sam ovdje u Krapini kao župan, biti na desecima njihovih nastupa i to je uvijek poseban doživljaj. Najteže od svega je sačuvati tradiciju, stoga velike čestitke čitavoj ekipi, uime Krapinsko zagorske županije – rekao je Kolar te dodao da je trenutak da se spomenemo svih koji su ovih 100 godina sudjelovali u radu Puhačkog orkestra te da im želi još sljedećih 100 godina.

Udruga trenutno ima 38 članova, od kojih je 30 svirača. Uz brojne nastupe i gostovanja, Špoljari svake godine organiziraju sada već tradicionalan Božićni koncert u Festivalskoj dvorani Krapina, kao i Smotru limenih glazbi i puhačkih orkestara u Petrovskom te redovito kao pratnja sudjeluju u svim općinskim manifestacijama.

Na pozornici krapinske Festivalske dvorane Špoljari su se prilikom obilježavanja velike obljetnice predstavili svojom autorskom pjesmom posvećenoj Petrovskom koja je zaživjela u potpuno novom aranžmanu. Kao glazbeni gosti nastupili su članovi mješovitog zbira KUD- Ilirci iz Krapine.

sjever.hr
25.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.