Now Reading:
Obilježena stota godišnjica rada Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari, Gregurović: Brojni entuzijasti žive i rade uz taj orkestar, a Grad Krapina daje im punu podršku
Full Article 4 minutes read

Obilježena stota godišnjica rada Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari, Gregurović: Brojni entuzijasti žive i rade uz taj orkestar, a Grad Krapina daje im punu podršku

U festivalskoj dvorani u Krapini, prigodnim koncertom i svečanim predstavljanjem monografije “Stogodišnjaci, a sve mlađi” obilježena je 102. godišnjica rada i djelovanja Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari.

Prema riječima predsjednika Puhačkog orkestra, Davora Bolfeka, tradicija limene glazbe u općini Petrovsko seže daleko u povijest.

-Zbog nemilih događaja u Drugom svjetskom ratu njemačka vojska je u znak odmazde spalila kompletno Petrovsko, tako da nažalost nema nikakvih zapisa iz tog vremena, no na osnovu stare crno-bijele fotografije i u razgovoru sa starijim ljudima uspjeli smo odgonetnuti da se radi o slici iz 1920. godine pa od tuda i kreće povijest Špoljara – otkrio je Bolfek.

Naime, Špoljari su malo mjesto u općini Petrovsko, u kojem su zabilježeni prvi počeci limene glazbe u općini. Iz te prve generacije članova limene glazbe profilirao se i prvi kapelnik, odnosno dirigent Janko Hršak koji je osnovao generaciju koja je djelovala do prijelaza u novo tisućljeće. Godine 2004. osniva se udruga Općinska limena glazba Petrovsko – Špoljari.

-Nakon službenog osnivanja naša se limena glazba proširuje u smislu članova, ali i opremljenosti instrumentima i repertoara izvođenja, a vodstvo preuzima Krešimir Golec. Orkestar danas djeluje u mlađem sastavu pa se tako prosječna dob članova našeg orkestra kreće između 26 i 27 godina. Sviramo sve glazbene žanrove te smo se isprofilirali kao nekonvencionalna limena glazba – pojasnio je predsjednik Puhačkog orkestra.

Autor monografije “Stogodišnjaci, a sve mlađi” Dragutin Kozina kazao je kako mu je čast što su ga izabrali za autora monografije, te da je posebno pisati o ljudima koji se bave nečim tako lijepim kao što je ova glazba.

-Doživljavate ljude koji rade jedan nesvakidašnji posao, i to srcem, dušom i svime onime što je potrebno da se bi bavili glazbom i da bi prenijeli ono što vi osjećate kroz glazbene note, zvuk truba i ostalih instrumenata prema onima koji vas slušaju – istaknuo je Kozina te dodao kako treba zahvaliti svima koji su to počeli i postavili onako kako treba da bi sve to trajalo 100 godina i više.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari uvijek dobrodošao u Krapini.

-Mogli bi reći da su tu domaći, pošto su njihovi tradicionalni koncerti na Štefanje već nezaobilazni dio Krapinskog programa kroz godinu i posebno mi je drago što je orkestar jak, što ima puno entuzijasta koji žive i rade uz taj orkestar. Mi kao Grad Krapina uvijek podupiremo i Špoljare i Petrovčane. U svakom slučaju, kad vidite koliko se ljudi trude, onda naravno da i mi moramo odgovoriti na to i dati im punu podršku – naglasio je Gregurović.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar kazao je kako je ovo jedan od kultnih Puhačkih orkestara.

-Špoljari gdje god se pojave stvaraju posebnu atmosferu i imao sam taj privilegij da mogu osobno sudjelovati u nastupu. To je bila promocija Fašničkog lista zadnjeg Zvonca, upravo tu u maloj dvorani, i imao sam prilike kroz ovih desetak godina koliko sam ovdje u Krapini kao župan, biti na desecima njihovih nastupa i to je uvijek poseban doživljaj. Najteže od svega je sačuvati tradiciju, stoga velike čestitke čitavoj ekipi, uime Krapinsko zagorske županije – rekao je Kolar te dodao da je trenutak da se spomenemo svih koji su ovih 100 godina sudjelovali u radu Puhačkog orkestra te da im želi još sljedećih 100 godina.

Udruga trenutno ima 38 članova, od kojih je 30 svirača. Uz brojne nastupe i gostovanja, Špoljari svake godine organiziraju sada već tradicionalan Božićni koncert u Festivalskoj dvorani Krapina, kao i Smotru limenih glazbi i puhačkih orkestara u Petrovskom te redovito kao pratnja sudjeluju u svim općinskim manifestacijama.

Na pozornici krapinske Festivalske dvorane Špoljari su se prilikom obilježavanja velike obljetnice predstavili svojom autorskom pjesmom posvećenoj Petrovskom koja je zaživjela u potpuno novom aranžmanu. Kao glazbeni gosti nastupili su članovi mješovitog zbira KUD- Ilirci iz Krapine.

sjever.hr
25.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.