Now Reading:
PRVA U HRVATSKOJ Varaždinska županija na ovih će sedam načina integrirati strane radnike u lokalnu zajednicu
Full Article 2 minutes read

PRVA U HRVATSKOJ Varaždinska županija na ovih će sedam načina integrirati strane radnike u lokalnu zajednicu

Kako bi strane radnike na privremenom radu integrirala u lokalnu zajednicu, Varaždinska županija ustupit će prostore svojih središnjih škola za provođenje programa usavršavanja jezika i njihovog osposobljavanja.

Riječ je o jednom od ukupno sedam zaključaka Radne skupine osnovane 2. siječnja ove godine koja je zadužena za izradu Programa integracije stranih radnika na privremenom radu. Na prvom sastanku održanom 1. veljače na kojem je glavna tema bila utvrđivanje plana i programa rada Radne skupine, uz namjeru ustupanja prostora županijskih srednjih škola, predloženo je i provođenje ankete među građanima i stranim radnicima.

Naime, cilj je utvrditi odnose prema stranim radnicima i uvidjeti čime se može potaknuti njihova što bolja integracije u društvo. Osim toga, predložena je i izrada objedinjene baze podataka koja bi sadržavala informacije o broju stranih radnika, njihovoj narodnosti i mjestima u kojima rade, kao i da jedan od uvjeta za njihovo zapošljavanje bude učenje hrvatskog jezika.

Kako bi mogli kupiti nekretninu i potencijalno trajno doselili u Varaždinsku županiju, predlaže se i da bankarski sektor razmotri mogućnost njihovog kreditiranja, a namjerna je i putem medija prezentirati pozitivne učinke koje donose Hrvatskoj i na taj način o stranim radnicima stvoriti pozitivnu sliku.

Radna skupina zaključila je i da se uviđa razlika između radnika iz Hrvatskoj bližih zemalja koji se lakše prilagode hrvatskoj kulturi i običajima te radnika iz dalekih zemalja čija je prilagodba kompleksnija.

Zaključci i prijedlozi Radne skupine dostavljeni su Ministarstvu unutarnjih poslova, budući da je ono nositelj prijedloga odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za izradu Nacrta prijedloga dokumenata o imigracijskoj politici Republike Hrvatske koja bi uključivala i problematiku integracije stranih radnika u društvo, a cilj je, poručuju iz Varaždinske županije, usmjeravanje daljnjeg rada Radne skupine i njegovo usklađivanje s radom radne skupina na državnoj razini.

Inače, Varaždinska županija prva je u Hrvatskoj koja se odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom te poduzeti konkretne korake kojima će sve veći broj stranih radnika uključiti u lokalnu zajednicu.

tklopotan / www.sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.