Now Reading:
ŠTO KAŽETE NA OVO? Umjesto liječnika, preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre
Full Article 2 minutes read

ŠTO KAŽETE NA OVO? Umjesto liječnika, preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre

Specijalističke preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre ili tehničari koji kreću na specijalističko usavršavanje.

Kako donosi Danas.hr, nakon usavršavanja i oni će znati sve što treba – od onkologije i kardiologije do hematologije.

Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provodi s pacijentima. Ističe da se medicinske sestre moraju posebno educirati, baš kao i liječnici.

-Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi – rekla je Pomper.

Uskoro će i to moći, ali za to i biti plaćene. Dio zadataka od liječnika preuzet će sestre. Slična praksa već postoji u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Iz Komore sestara poručuju – cilj je da sestrama specijalizaciju plati država, a priprema se 20-ak sestrinskih specijalizacija. Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija.

Na temelju prijedloga će Ministarstvo zdravstva pripremiti plan i program. Ovakav proces već je pokrenut za područje hitne medicine.

-Već je utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine koji će pružati pomoć dakle u nekim situacijama kada je to moguće da preuzmu ulogu i liječnika – istaknuo je za Danas.hr ministar zdravstva Vili Beroš.

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice.

sjever.hr/danas.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.