Now Reading:
ŠTO KAŽETE NA OVO? Umjesto liječnika, preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre
Full Article 2 minutes read

ŠTO KAŽETE NA OVO? Umjesto liječnika, preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre

Specijalističke preglede u bolnicama uskoro bi mogle obavljati medicinske sestre ili tehničari koji kreću na specijalističko usavršavanje.

Kako donosi Danas.hr, nakon usavršavanja i oni će znati sve što treba – od onkologije i kardiologije do hematologije.

Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provodi s pacijentima. Ističe da se medicinske sestre moraju posebno educirati, baš kao i liječnici.

-Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi – rekla je Pomper.

Uskoro će i to moći, ali za to i biti plaćene. Dio zadataka od liječnika preuzet će sestre. Slična praksa već postoji u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Iz Komore sestara poručuju – cilj je da sestrama specijalizaciju plati država, a priprema se 20-ak sestrinskih specijalizacija. Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija.

Na temelju prijedloga će Ministarstvo zdravstva pripremiti plan i program. Ovakav proces već je pokrenut za područje hitne medicine.

-Već je utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine koji će pružati pomoć dakle u nekim situacijama kada je to moguće da preuzmu ulogu i liječnika – istaknuo je za Danas.hr ministar zdravstva Vili Beroš.

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice.

sjever.hr/danas.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.